Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας: Πώς θα υποβληθεί η Υ/Δ για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού (800,00€); Τι ισχύει για τη μείωση μισθωμάτων;

27 Μαρτίου 2020
14:43
Κανένα σχόλιο


Με την Αριθμ. 12997/231απόφαση του Υπ. Εργασίας ορίζεται η διαδικασία για τον Μηχανισμό εφαρμογής των μέτρων στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού COVID-19.

Εργαζόμενοι

Ποιοι εργαζόμενοι τη δικαιούνται

Τα μέτρα στήριξης αφορούν τους παρακάτω εργαζόμενους με εξαρτημένη εργασία:

α) εργαζόμενους, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους, είτε επειδή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, είτε λόγω χρήσης της ρύθμισης της περ. α) της υποπαρ. 2Α, του εντέκατου άρθρου της από 20/3/2020 Π.Ν.Π. (Α΄ 68), βάσει των οριζόμενων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ,

β) εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1ης Μαρτίου 2020 έως και 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τον εργοδότη είτε με οικειοθελή αποχώρηση από τους ίδιους.

Ποια διαδικασία ακολουθείται

Οι παραπάνω εργαζόμενοι υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), (βλ.παράρτημαΑριθμ. 12997/231) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr).

Επιχειρήσεις

Αντίστοιχα η με Αριθμ. 13031/Δ1.4551 απόφαση του Υπ.Εργασίας που τροποποιεί την αριθμ. 40331/Δ1.13521/ 13-9-2019 απόφαση, αναφέρεται στη διαδικασία σχετικά με τη μείωση μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, όπου αυτή προβλέπεται και τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του κορονοϊού-COVID 19, στο πλαίσιο αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους.

Αναλυτικά η απόφαση ορίζει ορίζει:

Μείωση μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων έχει ανασταλεί η κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα, με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων υποχρεούνται να δηλώσουν υπεύθυνα, όπως ορίζεται στην με αριθμ. 12998/232/23-3-2020 υπουργική απόφαση «Μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού COVID-19»:

  • την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας λόγω εντολής από δημόσια αρχή, βάσει ΚΑΔ, οριζόμενες από το Υπουργείο Οικονομικών όπως ισχύουν κάθε φορά,

  • τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μισθίου ακινήτου εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή Δημόσιας Αρχής,

  • τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,

  • τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση, μέσω του εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητα τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζόμενων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19» στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που βάσει των οριζόμενων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, ως κλάδοι πληττόμενοι από την εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19, κάνουν χρήση της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, υποχρεούνται να δηλώσουν υπεύθυνα, όπως ορίζεται στην με αριθμ. 12998/232/23-3-2020 υπουργική απόφαση; «Μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού COVID-19»:

  • την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,

  • τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,

  • τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση, μέσω του εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητα τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19» στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπου στην απόφαση Αριθμ. 13031/Δ1.4551 αναφέρεται ο όρος Επιχείρηση-Εργοδότης νοούνται όλοι όσοι απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Στην κατηγορία υπάγονται και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Επισημαίνεται ότι οι υπόχρεες επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται επίσης, να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζομένους τους, όπως ορίζεται στην με αριθμ. 12998/232/23-3-2020 υπουργική απόφαση «Μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού COVID-19».

(πηγή:eforologia.gr)

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.