Κοινή ανακοίνωση του Συνδικάτου οικοδόμων – ΣΕΕΕΝ για την άμεση διακοπή των εργασιών στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V

30 Μαρτίου 2020
15:21
Κανένα σχόλιο

 

  1. Καταβολή των μεροκάματων και τον μισθών και εξασφάλιση της ασφαλιστικής κάλυψης για τους εργαζόμενους στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών για όσο διάστημα απαιτείται το εργοτάξιο να είναι κλειστό ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
  2. Καμία απόλυση εργαζομένων, όχι στους εκβιασμούς και τις απειλές. Να κηρυχτούν παράνομες όσες απολύσεις, αν και εφόσον έγιναν, από 1/3 και μετά.
  3. Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις αντεργατικές διατάξεις που επέβαλλε με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Συνάδελφοι

Με αίσθημα ευθύνης παίρνουμε όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συνανθρώπων μας. Θα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί και αυτή τη δοκιμασία με αλληλεγγύη, οργάνωση και διεκδίκηση.

Η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως με άθλιες αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και επίσημη αναστολή ελέγχων από τους όποιους υποτυπώδεις εποπτικούς κρατικούς μηχανισμούς είχαν απομείνει.

Οι χώροι δουλειάς έγιναν σημεία διασποράς του ιού με την παντελή έλλειψη μέτρων προφύλαξης εν μέσω πανδημίας, τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας κοκ. Αποκλειστική ευθύνη φέρουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία. Σήμερα υπάρχουν πληροφορίες για επιβεβαιωμένα κρούσματα εργαζομένων στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V γεγονός που επιβάλλει άμεσα να σταματήσουν τουλάχιστον για 15 ημέρες και όσο διάστημα είναι απαραίτητο οι εργασίες στο εργοτάξιο και παράλληλα να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων καθώς πρέπει να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους.

Ας μην ξεχνάμε πως ο κλάδος των κατασκευών πλήρωσε βαρύ τίμημα όλα τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης με τεράστια ποσοστά ανεργίας και μετανάστευση, μεγάλες μειώσεις στους μισθούς, αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, και αύξηση του ωραρίου εργασίας. Από την άλλη όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σήμερα οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες έβγαζαν πλούτη σε βάρος των εργαζομένων. Δεν θα ξαναπληρώσουμε εμείς τα «σπασμένα».

Τα σωματεία μας όλο το προηγούμενο διάστημα πίεζαν και πάλευαν για:

  1. Σε εργαζόμενους που εργάζονται και που έχουν παιδιά σε σχολεία που κλείνουν προληπτικά, σε εργαζόμενους που έχουν τα κοινά συμπτώματα γρίπης, να έχουν δικαίωμα άδειας επιπλέον της κανονικής, με αποδοχές, για όσες μέρες απαιτούνται.
  2. Άμεση στελέχωση του ιατρείου αλλά και όποιον άλλων χώρων έχουν διαμορφωθεί της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Διασφάλιση της ύπαρξης του απαραίτητου εξοπλισμού.
  3. Τακτική απολύμανση των χώρων όπου συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι (αποδυτήρια, εστιατόρια, καντίνες, γραφεία κοκ). Απολύμανση των λεωφορείων που μεταφέρουν τους εργαζόμενους σε καθημερινή βάση , αποσυμφόρηση με περισσότερα δρομολόγια από και προς την μονάδα αλλά και από την πύλη προς τους χώρους του εργοταξίου. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων (γάντια, μάσκες, γυαλιά, ολόσωμες φόρμες, αντισηπτικά κλπ) με ευθύνη των εργοδοτών.
  4. Παροχή με ευθύνη των εργοδοτών νέων ΜΑΠ για την αντικατάσταση των φθαρμένων και παλιών ΜΑΠ που αποτελούν εστίες μόλυνσης.
  5. Διενέργεια ιατρικού έλεγχου διάγνωσης σε όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V με ευθύνη της ανάδοχου του έργου και των εργολάβων με βάση τους εργαζόμενους που απασχολούν.
  6. Διαμόρφωση ειδικού αποστειρωμένου και απομονωμένου χώρου για την εξέταση ύποπτων κρουσμάτων.
  7. Άμεση διακοπή για 14 ημέρες τουλάχιστον της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V σε περίπτωση που νοσήσει εργαζόμενος από κορονοϊό. Διασφάλιση των μισθών και του μεροκάματου, όπως και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε τέτοια περίπτωση με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών.
  8. Ούτε σκέψεις για απολύσεις εργαζομένων, αυστηρή τήρηση του ωραρίου και καταβολή με βάση τα προβλεπόμενά των υπερωριών.

Δεν μένουμε σιωπηλοί απέναντι στις ελλείψεις στα νοσοκομεία σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, στις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και οι περιορισμοί δεν αφορούν τη συνδικαλιστική δράση.

Αντιθέτως, τα συνδικάτα βρίσκονται στη πρώτη γραμμή και με μεγαλύτερη ορμή προασπίζονται τους εργαζομένους μέσα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς εκεί που σήμερα οξύνεται η εργοδοτική επίθεση.

Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους: Γραφτείτε τώρα στα σωματεία σας για να μην μπουν τα εργατικά δικαιώματα σε καραντίνα.

Στείλτε καταγγελίες αξιοποιώντας όλα τα μέσα, παλιά και νέα που δίνει η σύγχρονη επικοινωνία και η τεχνολογία.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.