«Εκτός κάδρου» η προτεραιότητα ένταξης των λιγνιτικών μονάδων με τηλεθερμάνσεις

6 Απριλίου 2020
07:27

Με όρους αγοράς θα συνεχίσουν να μπαίνουν στο σύστημα οι μονάδες της ΔΕΗ που υποστηρίζουν τη λειτουργία τηλεθερμάνσεων. Με το ισχύον καθεστώς θα εξακολουθήσουν να μπαίνουν στο σύστημα οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που υποστηρίζουν τηλεθερμάνσεις, όπως προέκυψε από την τηλεσύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (3/04) με τη συμμετοχή του ΥΠΕΝ, της ΡΑΕ και του συνόλου των ηλεκτροπαραγωγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την τηλεσύσκεψη οριστικοποιήθηκε ότι τίθεται «εκτός κάδρου» η προοπτική να θεσπισθεί προτεραιότητα ένταξης των εν λόγω σταθμών, έστω και για το χρονικό διάστημα που απομένει έως ότου τεθούν εκτός λειτουργίας οι τηλεθερμάνσεις. Έτσι, η συμμετοχή τους στον ΗΕΠ θα συνεχίσει να γίνεται με όρους αγοράς, δηλαδή μέσω των προσφορών που θα υποβάλλει γι’ αυτές η επιχείρηση, όπως συμβαίνει με όλους τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς.

Παράλληλα, κατά τη σύσκεψη προκρίθηκε μία συναινετική λύση, ώστε να αντιμετωπισθούν στην πράξη οι παρενέργειες που προκαλεί στη ΔΕΗ η ανάγκη λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων στη δεδομένη συγκυρία χαμηλών φορτίων, από την περιστολή των οικονομικών δραστηριοτήτων λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Αν και προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τη «φόρμουλα» που αποφασίσθηκε, φαίνεται να καλύπτει τόσο την επιχείρηση όσο και την πλευρά των ιδιωτών.

Η πρόταση της ΔΕΗ και οι αντιδράσεις των ιδιωτών

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσκαιρη προτεραιότητα ένταξης των λιγνιτικών σταθμών με τηλεθερμάνσεις, που είχε προταθεί από τη ΔΕΗ, τέθηκε επί τάπητος σε ανάλογη τηλεσύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα (31/03), προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η ένταξη των λιγνιτικών μονάδων στον ΗΕΠ κατά προτεραιότητα, όπως συμβαίνει με τις ΑΠΕ και τα «υποχρεωτικά νερά», θα της έδινε τη δυνατότητα να ενισχύσει τη λειτουργία των μονάδων της με φυσικό αέριο, οι οποίες αυτή τη στιγμή συμμετέχουν πολύ λίγο στο μίγμα παραγωγής της. Έτσι, όχι μόνο θα ενίσχυε τα έσοδά της από τη χονδρεμπορική αγορά, αλλά θα διασφάλισε και την κατανάλωση των προγραμματισμένων της παραγγελιών σε LNG.

Από την άλλη πλευρά, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι σε μία τέτοια παρέμβαση στον ΗΕΠ, υποστηρίζοντας ότι θα προκαλούσε νόθευση στον ανταγωνισμό. Κι αυτό γιατί θα παραγκωνιζόταν από την αγορά ένα πολύ πιο αποδοτικό θερμοηλεκτρικό χαρτοφυλάκιο, ενώ θα μειωνόταν τεχνητά η ΟΤΣ.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ιδιώτες δήλωναν πρόθυμοι να συνδράμουν τη ΔΕΗ, αναλαμβάνοντας να καταναλώσουν ένα μέρος των φορτίων φυσικού αερίου που πρόκειται να εισαγάγει η επιχείρηση. Ωστόσο, προς ώρας τουλάχιστον, δεν είναι γνωστό κατά πόσο η συναινετική λύση που προκρίθηκε περιλαμβάνει και τη συγκεκριμένη προοπτική.

Κώστας Δεληγιάννης
[email protected]

www.worldenergynews.gr

7 σχόλια

  • Σε άλλες εποχές θα ήταν στους δρόμους οι τενεκέδες με τις ντουντούκες να φωνάζουν για την ολιγωρία της κυβέρνησης της διοίκησης της ΔΕΗ και τυχών ποινικές ευθύνες. Τώρα απολαμβάνουν τη θαλπωρή του τζακιού με τη δικαιολογία του κορονιού

      • Και ο Καραμανλής έλεγε το ’08 ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα είναι ισχυρό. Αλλά με τέτοια μυαλά που κουβαλάμε καλά μας κάνουν…

  • Οι πολιτικοί μας δεν βλέπουν μπροστά τους τι γίνετε. Ο ένας χειρότερος απ τον άλλον, μεγάλος ανταγωνισμός ποιος είναι ο χειρότερος.
    Εδώ και χρονια έπρεπε η ΔΕΗ να έχει μπει στα ενεργειακά φωτοβολταϊκά αιολικά κλπ και όχι εσκεμμένα να είναι εκτός. Επίσης Φυσικό αέριο και όχι κουμπάροι τις κάθε κυβέρνησης να κάνει παιχνίδι με την ενέργεια.

  • ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ τα εξειδικευμένα sites το ΥΠΕΝ ήταν έτοιμο να ικανοποιήσει το γνωστό αίτημα της ΔΕΗ για κατά προτεραιότητα ένταξη στο σύστημα των λιγνιτικών της μονάδων που είναι συνδεδεμένες με την τηλεθέρμανση κυρίως περιοχών στη Δυτική Μακεδονία.
    Λέγανε μάλιστα ότι πιθανόν θα νομοθετηθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και για περιορισμένη χρονική διάρκεια ώστε να «βγεί» και ο εφετινός χειμώνας.
    Μαθαίνουμε ότι υπήρξε μια ακόμα τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή κατά την οποία ΔΕΗ και λοιποί ηλεκτροπαραγωγοί ήρθαν σε κάποια συνεννόηση, το θέμα βαίνει προς de facto επίλυση, και η κατάθεση ΠΝΠ προς το παρόν δεν θα προχωρήσει. Το ερώτημα βεβαίως είναι αν θα έχουν θέρμανση οι κάτοικοι στις παραπάνω περιοχές. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο, μου λένε από το ΥΠΕΝ, “όπως είχαν όλο το χειμώνα θα έχουν και κατά το υπόλοιπο διάστημα”. Μένει λοιπόν να δούμε πως θα λειτουργήσει στην πράξη το σύστημα.
    Για να έχετε όμως και την πλήρη εικόνα να σας ενημερώσω ότι στις Βρυξέλλες δεν άρεσε καθόλου η προοπτική να νομοθετηθεί η κατά προτεραιότητα ένταξη των λιγνιτών. Όσο να πείς θα μέτρησε και αυτό….

  • Έτσι σας πληροφορούν απο το ΥΠΕΝ, ότι στο προηγούμενο διάστημα είχαμε θερμική επάρκεια; Τις δαπάνες της ΔΕΥΑΚ για πετρέλαιο που το κόστος του όπως προειδοποιεί ο Δήμαρχος θα βαρύνει τους τελικούς καταναλωτες;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.