Στάθης Κωνσταντινίδης, Βουλευτής Ν. Κοζάνης: «Ρύθμιση για τον διακανονισμό αγροτικών οφειλών προς τη ΔΕΗ»

8 Απριλίου 2020
10:36

 

Δεδομένων ότι:

– Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και τα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών, πλήττουν σημαντικά την οικονομικά ευάλωτη ομάδα των Ελλήνων παραγωγών, πολλοί από τους οποίους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

– Μέρος των παραπάνω υποχρεώσεων αποτελούν οι οφειλές τους προς τη Δ.Ε.Η., με αποτέλεσμα χιλιάδες αγροτικές συνδέσεις να εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και σε πολλές από αυτές να έχει γίνει ή να απειλείται διακοπή σύνδεσης (τελική, δηλαδή με παύση εκπροσώπησης από την πάροχο).

– Σύμφωνα με στοιχεία, από τα περίπου 1,8 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Δ.Ε.Η. (για τη χαμηλή τάση), τα 2/3 αφορούν τελικούς πελάτες. Πανελλαδικά, οι οφειλές από την αγροτική χρήση ανέρχονται περίπου στα 90 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 50 εκ. ευρώ αφορούν γύρω στους 18.000 τελικούς πελάτες.

– Με το ισχύον πλαίσιο, η επανασύνδεση σε αυτές τις περιπτώσεις προϋποθέτει την εφάπαξ καταβολή του συνολικού ποσού. Το γεγονός, όμως, αυτό φέρνει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση τους αγρότες, οι οποίοι δε θα μπορέσουν να αρδεύσουν τις παραγωγές τους.

– Στις τρέχουσες συνθήκες, καθίσταται αναγκαία η προστασία και ενίσχυση της αγροτικής δραστηριότητας,

Με έγγραφό μου ζήτησα από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριο Χατζηδάκη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Δ.Ε.Η. κύριο Στάσση, την προσωρινή έστω εφαρμογή διαφορετικού πλαισίου, ώστε να είναι δυνατή η επανασύνδεση του ρεύματος σε αντίστοιχες περιπτώσεις, με την καταβολή από τον αγρότη μέρους του οφειλόμενου ποσού (20 – 30%) και τον διακανονισμό του υπολοίπου σε δόσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, ζήτησα να υιοθετηθεί η εναλλακτική πρόταση του συμψηφισμού οφειλών των αγροτών προς τη ΔΕΗ με απαιτήσεις τους από επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, προκρίνοντας όμως την πρώτη ως απλούστερη και πιο αποτελεσματική.

Ευελπιστώ στην ικανοποίηση του επείγοντος αιτήματος, που θα ανακουφίσει χιλιάδες Έλληνες παραγωγούς και θα βελτιώσει την εισπραξιμότητα των απαιτήσεων της επιχείρησης.

34 σχόλια

  • _ Η αντιμετώπιση του χρόνιου αυτού προβλήματος των Ελλήνων παραγωγών, επιβαρύνει όσο ποτέ ελέω και της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, τους αγρότες και της δικής μας περιοχής. Η προτάσεις σου Στάθη, για μια πιο ευέλικτη αντιμετώπιση του προβλήματός τους, θα δώσει ανάσα και θα δημιουργήσει τις συνθήκες για μια πιο ήπια προσαρμογή στην νέα καλλιεργητική περίοδο. Μακάρι όλοι να σκέφτονταν όσο εσύ τα προβλήματα των ομάδων και να είχαν την διάθεση, το όραμα και τις προτάσεις για την λύση τους…

  • Μπράβο Σταθη. Ευχαριστουμε για το ενδιαφέρον σου γιατί εμας δεν μας σκέφτονται. Που θα βρίσκαμε να πληρώσουμε όλα τα χρηματα τετοια εποχη για να μας ξανασυνδέσουνε. Έτσι θα μας δωθεί μια ευκαιρία να ξεχρεώσουμε σιγά σιγά και να δουλέψουμε τα χωράφια μας.

  • Στο πλαίσιο της εποχής του κορωνοιου όπου ήδη έχουμε αποκοπεί μεχρι και απο τους δικους μας ανθρώπους , τουλάχιστον μην αποκοπούμε και απο τα κέντρα διεκδίκησης των δίκαιων και εύλογων θεμάτων. Με χαρά αποδέχομαι σαν νέος αγρότης τέτοιου είδους παρεμβάσεις !

  • Αλήθεια;;;;;;;;;;;;;;;;;; όταν οι αγρότες παίρνουν τις επιδοτήσεις γιατί δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους;;;;;;;;;;;;;;

    • Αλήθεια εσύ ξες αν εγώ πληρώνω τις υποχρεώσεις μου η όχι?? Γίνε αγρότης πρώτα πάνε καλλιεργήσε πάνε πλήρωσε μηχανήματα, σπορα, εφκα, Δεη, κ άλλα πολλά τα οποία νομίζεις ότι μας τα δίνουν τζάμπα κ μας δίνουν κ τις επιδόσεις άρα είμαστε 100 τις εκατό κερδισμένοι, μα σαν δε ντρέπεστε κάποιοι πραγματικά δλδ όλοι έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέτε.

      • Άσε μας ρε αγρότισσα. Εγώ ξέρω πολλούς που και τα προϊόντα τους πούλησαν και πήραν και αποζημίωση και καλά για χαλαζοχτυπημενα. ΑΥΤΆ.

  • Μπράβο κ.Κωνσταντίδη. Ο πρωτογενής τομέας ανέκαθεν αποτελούσε κινητήριο δύναμη στον νομό μας και όχι μόνο. Τέτοιες ενέργειες είναι σημαντικές ανάσες ”ζωής” για τον αγροτικό τομέα. Ενεργείτε πριν από πολλούς για τους πολλούς…

  • Μπράβο κ.Κωνσταντίδη. Ο πρωτογενής τομέας ανέκαθεν αποτελούσε κινητήριο δύναμη στον νομό μας και όχι. Τέτοιες ενέργειες είναι σημαντικές ανάσες ”ζωής” για τον αγροτικό τομέα. Ενεργείτε πριν από πολλούς για τους πολλούς…

  • Εμάς που μας καίει το θέμα ξεροουμε ότι το θέμα αυτό εδώ και έναν μήνα επεξαιργάζεται από την ΔΕΗ και το Υπουργείο, μάλλον πολύ αργά ή επιστολή εκτός κ Εάν είναι για άλλοθς λόγους

  • Μπράβο Στάθη για μια ακόμη φορά μας άφησες άφωνους όπως πάντα δίπλα στα προβλήματα του κόσμου.Τα συγχαρητήρια μου !

  • Δυστυχώς οι άνθρωποι που έγραφαν στα σχόλια όταν ο πρώτος πλειοψηφων βουλευτής ήταν εκτός λίστας στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές έπιασαν πάλι δουλειά… Απλά λυπάμαι για την Κοζάνη…

  • Το ότι ο άνθρωπος ζει με την οικογένειά του στην Αθήνα πλέον δεν είναι κακο…το κακό είναι ότι η ΔΕΗ σε όλους δίνει πίστωση χρόνου, χρημάτων αλλά και ιατρικό υλικό, και κανένας κ.κωνσταντινιδη δεν θα σταθεί πλάι της. Εσύ σταθερά δελτία τύπου, μόνο να μας ακούν, άρα υπάρχουμε, το αποτέλεσμα δεν μας αφορά.

  • ΒΛΕΠΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΡΑΠΛΗΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ Κ. ΚΑΣΑΠΙΔΗ. ΕΚΕΙ 4 ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΕΔΩ 30. ΤΑ ΠΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ, ΑΛΛΑ ΑΣΦΑΙΡΑ Κ. ΣΤΑΘΗ.

  • Πόλη σημαντική κίνηση.Μπραβο. Αυτοι που το έχουν ανάγκη ξέρουν και καταλαβαίνουν πόσο αναγκαίο είναι να γίνει.

  • Είναι φανερό ότι η πρόταση του Κωνσταντινίδη είναι ξεκάθαρα σωστή και αυτό φαίνεται και από την προσωπική κριτική που του ασκείται γιατί επί της ουσίας δεν έχετε να πείτε τίποτε.

  • Kαλημέρα. Εκτός από το οικονομικό υπάρχει και το γραφειοκρατικό κομμάτι σε ΔΑΟΚ και ΔΕΗ. Ενημερωθείτε έγκαιρα, γιατί λείπουν υπάλληλοι λόγω κορωνοϊού. Ευθύμης Μπατιάνης

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.