Άρθρο του Στάθη Κωνσταντινίδη στην ηλεκτρονική εφημερίδα liberal.gr, “Νίκη της πολιτικής η σχέση εμπιστοσύνης κοινωνίας – Μητσοτάκη”

9 Απριλίου 2020
11:53
«Τελικά δεν θα γίνουμε ποτέ Ελλάδα», είπε ο Γερμανός και κούνησαν με απογοήτευση τα κεφάλια τους ο Άγγλος και ο Γάλλος!

Λέγανε κάποιοι ότι μέσα από την οικονομική κρίση και τις αλλαγές που αυτή επέφερε στη χώρα, ίσως η Ελλάδα να γύριζε σελίδα, να έβγαινε πιο δυνατή. Ο συλλογισμός αυτός προϋπέθετε την παράλληλη με τις μεταρρυθμίσεις αλλαγή νοοτροπίας σε βασικές σχέσεις και λειτουργίες της ελληνικής κοινωνίας. Μία από αυτές ήταν και η σχέση της με την πολιτική.

Έχει, άραγε, συντελεστεί στο διάστημα αυτό κάποια αλλαγή στο πως αντιμετωπίζουν οι πολίτες τους θεσμούς και τους φορείς της εξουσίας; Ακόμα και χωρίς την επίκληση αριθμητικών και ποιοτικών στοιχείων, η απάντηση είναι νομίζω ανεπιφύλακτα καταφατική. Όταν ακούς πρώην «αγανακτισμένους» να αναγνωρίζουν ότι «έχουμε πρωθυπουργό», τότε κάτι έχει αλλάξει.

Ωστόσο, το πέρασμα «από τον ψεκασμό στον ρεαλισμό» δεν επήλθε νομοτελειακά. Χρειάστηκε, βέβαια, η θορυβώδης κατάρρευση του εθνολαϊκισμού για να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Χρειάστηκε, όμως, και η κατάθεση μιας διαφορετικής πολιτικής πρότασης, από έναν πολιτικό που γαλβανίστηκε από την αμφισβήτηση και την υποτίμηση των αντιπάλων του, στο τοξικό κλίμα που είχε επιβάλλει η διχαστική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Η διαφορετικότητα δεν αναφερόταν μόνο στο ιδεολογικό και μεταρρυθμιστικό περιεχόμενο του προγράμματος της σημερινής κυβέρνησης, όσο, κυρίως, στην ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης της κοινωνίας στην πολιτική. Με λόγο μετριοπαθή, καθαρό και συνεπή, που αφουγκραζόταν το λαϊκό αίσθημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχτισε συστηματικά από τη θέση της αντιπολίτευσης αυτή τη σχέση και υλοποίησε στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του το μεγαλύτερο μέρος των προεκλογικών του δεσμεύσεων. Γνώριζε, φαίνεται, ότι, όπως και στη ζωή έτσι και στην πολιτική, τίποτα δεν είναι δεδομένο και το απρόοπτο καραδοκεί …

Το αποτέλεσμα ήταν ότι στις συμπληγάδες της διττής απειλής -εθνικής και υγειονομικής- η ελληνική κυβέρνηση αποδείχθηκε έτοιμη και αποφασιστική, και κυρίως είχε σύμμαχό της την κοινωνία.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης στον Έβρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενεργοποίησε άμεσα τους ευρωπαίους εταίρους και θωράκισε τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Για την μάχη απέναντι στην πανδημία, ενίσχυσε τις δομές υγείας και δημιούργησε μία νέα ομάδα αλήθειας, που επικοινωνεί με επιστημονική τεκμηρίωση, ειλικρίνεια και πειθώ τη σοβαρότητα του προβλήματος, ενώ ο ίδιος εμπνέει αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας στους πολίτες για την επόμενη ημέρα.

Έτσι, την ώρα που εύρωστες χώρες και οργανωμένα υγειονομικά συστήματα αποδεικνύονται ανεπαρκή στο τσουνάμι του κορωνοϊού, η προρρηθείσα σχέση εμπιστοσύνης του Έλληνα πρωθυπουργού με την κοινωνία φαίνεται καταλυτική και ας ελπίσουμε θα αποδειχθεί σωτήρια.

Είναι δύσκολο να αναζητάς ελπιδοφόρα μηνύματα μέσα στον όλεθρο. Είναι όμως και ανθρώπινο, αφού η ενατένιση του καλού δίνει κουράγιο και δύναμη για να ανταπεξέλθεις στις δυσκολίες. Ο πόλεμος αυτός δεν έχει ακόμα κερδηθεί. Έχει όμως κερδηθεί μία αναγκαία προϋπόθεση για να τα καταφέρουμε. Είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ηγεσία τους. Με αυτό το κεφάλαιο η Ελλάδα μπορεί να βγει πιο δυνατή και από αυτή την κρίση.

32 σχόλια

  • ΟΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΗΓΕΣΙΑ.

    ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ……

    ΚΥΡΙΕ ΒΟΥΛΕΥΤΑ ΑΝΕΛΠΙΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΙΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΕΝΑ ΕΣΤΩ ΟΚ ΕΝΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΝΔ

  • οτι θα ξεκανετε την δυτικη μακεδονια με την απολιγνιτοποιηση δεν λετε τιποτα χωρις σχεδιο χωρις τιποτα.κριμα

  • Εγώ θα ήθελα να καταθέσω μία διαφορετική άποψη. Οι Έλληνες , επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας της Ελλάδας, φοβήθηκαν πάρα πολύ και για αυτό κάθονται σπίτι, όχι επειδή έχουν εμπιστοσύνη στο πολιτκό σύστημα (σε ποιον ??).

    • Καλά υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που πιστεύει, ότι η πειθαρχεία στα μετρά οφείλεται στο ότι κυβερνάει ο Μητσοτάκης;
      Για την υγεία μας μιλάμε για να μην πω και για την ζωή μας.

  • Μετά από πολλά χρόνια νιωθουμε σαν πολίτες εμπιστοσύνη προς μια κυβέρνηση και έναν αρχηγό. Ειδικά ο Μητσοτάκης σου βγάζει ότι είναι μεγάλος ηγέτης με γρήγορα αντανακλαστικά και το λέω εγώ παρότι δεν τον ψήφισα.

    • Ουουουου!

      Σίγουρα δεν τον ψήφισες.

      Σε ποιον τα πουλάς αυτά;

      Σε βλέπω για στέλεχος ΟΝΝΕΔ από το 1989 και της ΝΔ από το 2000.

      Δώστε τώρα τα εκατομμύρια ευρώ στα κανάλια της TV ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ που περιμένει κάτι για το Πάσχα και άσε μας ρε φίλε…

      Α! και να μην το ξεχάσω! ΝΔ – ΠΑΣΟΚ χρωστάνε 500 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια στις Τράπεζες. Τι θα γίνει με αυτά;

  • Ουουουου!

    Σίγουρα δεν τον ψήφισες.

    Σε ποιον τα πουλάς αυτά;

    Σε βλέπω για στέλεχος ΟΝΝΕΔ από το 1989 και της ΝΔ από το 2000.

    Δώστε τώρα τα εκατομμύρια ευρώ στα κανάλια της TV ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ που περιμένει κάτι για το Πάσχα και άσε μας ρε φίλε…

    Α! και να μην το ξεχάσω! ΝΔ – ΠΑΣΟΚ χρωστάνε 500 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια στις Τράπεζες. Τι θα γίνει με αυτά;

  • Καθήστε να αρχίσουν να φαίνονται οι καταστροφές στην οικονομία και τα ξαναλέμε…

  • κε Κωνσταντινίδη: την η ανοχή μας λόγω μιας επικίνδυνης κατάστασης όταν την συγχέετε με αδυναμία ή ακόμα χειρότερα με εμπιστοσύνη προδίδει απλά ΑΓΝΟΙΑ

  • Το ότι ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι στο επίκεντρο με πολλά κρούσματα γιατί όλοι οι βουλευτές του νόμου και ο περιφερειάρχης απλά σφυρίζατε αδιάφορα μην δυσαρεστησετε κανέναν τι έχεις να πεις;

    Τίποτα

    έχετε καταντήσει τόσο λαϊκιστές και εκτός τόπου και χρόνου και οι 4 της ΝΔ.

    καθημερινά δελτία τύπου για να φανεί

    κατόπιν ερωτήσεων μου

    κατόπιν ενεργειών μου

    Και μπλα μπλα σανό για τον κοσμο.

    Μην φανεί περισσότερο ο άλλος βουλευτής.

    Κοινώς δεν προσφέρετε Τίποτα.

    Οπότε σταματήστε να μας πρήζετε με ανούσια πράγματα

    Το σημαντικότερο που έπρεπε δεν το κάνατε.

    Τώρα είναι αργά.

    • Κοίτα φίλε τους κράζω και εγώ όλη μέρα αλλά δεν ξέρω τι θα έκανα αν ήμουν στην θέση τους. Δηλαδή αν εσύ και εγώ ήμασταν στη θέση τους μόνο με κράξιμο δουλειά δεν θα κάναμε.
      Ήμουνα δύσπιστος, ψήφισα ένα μικρό κόμμα αλλά με Έβρο και κορονοιο μέχρι και εγώ είπα πάλι καλά το παλεύουμε ως τώρα.

      • Ήμουνα δύσπιστος, ψήφισα ένα μικρό κόμμα
        αλλα μετά τον Εβρο Η Μακεδονικό είναι μια ωραία πεταλούδα

  • Η εμπιστοσύνη στην πολιτική κερδίζεται καθημερινά. Από την γρήγορη Κυβερνητική παρέμβαση για την διαχείρισή των προβλημάτων, αλλά κυρίως από την αποτελεσματικότητα των επιλογών της. Στις κρίσιμες αυτές στιγμές εν μέσω δυο κρίσιμων προβλημάτων, αυτό της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο αλλά και της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, η επιλογές του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη άμεσες και στοχευμένες. Τα συγχαρητήρια του διεθνούς τύπου αλλά και η ”οπισθοχώρηση” των μεταναστών στα σύνορα, πιστώνονται στον ίδιο και στο Κυβερνητικό επιτελείο και ήταν εξαιρετικές. Έτσι κερδίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών και όχι με φανφάρες και ακραία Ιδεολογήματα, όπως αυτά της άθλιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ…

    • αχααχαχααααα

      εδω το 2015 με παγκοσμιο ρεκορ προσφυγικων ροων και δεν ειχαμε φτασει σε αυτο το σημειο!
      βεβαια βοηθησε και η εκκλησια !!!!!!

    • Και που να έκλεινε τις εκκλησίες ο Τσιπρας εεεεεεεεε;;;;;;;;;;; Να δεις όλοι αυτοί της υπευθυνοτητας τι θα έκαναν Τύφλα να έχουν οι νεομακεδονομαχοι

  • η νικη του φοβου είναι..οχι της πολιτικης…κάτσε να περάσει αυτό και θα δείτε πως θα κρίνει από δω και περα ο λαος… μόνο άνθρωποι πραγματικη…θα μπαινουν στην βουλη..όχι τηλεπερσονες και φυτευτη..

    • εγώ πάλι βλέπω ότι ο λαός μετά το πάθημα του 2015 άλλαξε άποψη και επίσης είδα ότι γύρισε ήδη την πλάτη στους φυτευτούς και στήριξε όσους ήταν κοντά του

  • Συνεχίζει την ανούσια προβολή με δελτία τύπου, φωτογραφίες και άσχετα άρθρα ο Κωνσταντινίδης. ΓΙΑ τα πραγματικά προβλήματα που έχει η Δυτική Μακεδονία και για την καταστροφή που έρχεται στην περιοχή μας κουβέντα. Μην μας πάρει με κακό μάτι ο κουλης.

  • Είδα τον εαυτό μου στον καθρέπτη και αναρωτήθηκα πόσο εύκολο είναι «το πέρασμα «από τον ψεκασμό στον ρεαλισμό» πόσο εύκολο είναι το πέρασμα από τον εθνολαϊκισμο στην σοβαρή ευρωπαϊκή δύναμη.
    Είδα τον εαυτό μου στον καθρέπτη και θυμήθηκα «Την χειρότερη κυβέρνηση από συστάσεως του Ελληνικού κράτους, που κατέστρεφε την οικονομία της χώρας».
    Είδα τον εαυτό μου στον καθρέπτη και θυμήθηκα «Την πιο ανάλγητη κυβέρνηση από συστάσεως του Ελληνικού κράτους, που είναι υπεύθυνη για την τραγωδία στο Μάτι»
    Είδα τον εαυτό μου στον καθρέπτη και θυμήθηκα «Την πιο προδοτική κυβέρνηση από συστάσεως του Ελληνικού κράτους, που ξεπούλησε την Μακεδονία μας».
    Είδα τον εαυτό μου στον καθρέπτη και θυμήθηκα «Την πιο ιδεοληπτική κυβέρνηση από συστάσεως του Ελληνικού κράτους, που γέμισε την Ελλάδα «Λαθρομετανάστες και μουσουλμάνους»
    Είδα τον εαυτό μου στον καθρέπτη κλπ κλπ Ατελείωτος ο κατάλογος.
    Αφήνω έξω από το γεμάτο λιβανίσματα αφήγημά και απαντώ στο αυτονόητο ερώτημα
    «Τι θα γινόμασταν αν στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ;» Περίπου τα ίδια χωρείς να χαρίσει την δόση για τις άδειες στους «Νταβατζίδες», τα 11 000 000 € για διαφήμιση στα ολοκληρωτικού τύπου λιβανιστήρια των ΜΜΕ.
    Θα προχωρούσε τις προσλήψεις για την υγεία.
    Δεν θα διπλασίαζε την αποζημίωση στις ιδιωτικές ΜΕΘ.
    Θα έβαζε διατίμηση στα είδη ατομικής προστασίας και δεν θα δίσταζε να προχωρήσει σε επιτάξεις ιδιωτικών εργαστηρίων και κλινικών, κλπ κλπ Ατελείωτος ο κατάλογος.
    Κρίνοντας όμως από το είδος τις αντιπολίτευσης τις Νέας Δημοκρατίας ούτε να το φανταστώ. Βλέπε χωλή στελεχών και παρατρεχάμενων να εύχονται να βρεθεί ένας ιός να τελειώσουν με του …….ζεους τώρα που κυβερνάμε, και συνέκρινε το με τα προηγούμενα………..

  • Ευλογώντας τα γένια σου στον καθρέπτη της παραπληροφόρησης των παπαγάλων.Η Κριτική πριν την πανδημία ήταν Καταστροφολογία. Η Κριτική εν μέσω Πανδημίας είναι υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας .Η Κριτική μετά την πανδημία θα είναι παρελθοντολογία.
    Οσανα οσανα νατος νατος ο σωτήρας είναι “σοβαρότητα” “σεμνότητα” και “ταπεινότητα”

  • Τώρα ποιος παίζει ανεύθυνα παιχνίδια; Μάλλον ο χατζη πετρης. Πέτσας εναντίον Πέτσα
    Πέτσας: «Δεν είναι αυτή η περίοδος για ανεύθυνα παιχνίδια, ούτε για επιπολαιότητα, ούτε για εφησυχασμό. Οφείλουμε όλοι να τηρήσουμε τις συμβουλές των ειδικών και τις αποφάσεις της Πολιτείας, ώστε να κρατήσουμε χαμηλά τα επίπεδα των κρουσμάτων και να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την κρίση».

    Πέτσας: “Δεν υπάρχει η αντίστοιχη πρόβλεψη στο 13033 ή στις βεβαιώσεις μετακίνησης, ωστόσο στο γυρισμό από την άσκηση ή το σούπερ μάρκετ μπορεί κανείς να περάσει από την εκκλησία για «ατομική λατρεία»”.
    Φαντάσου και να μην ήταν υπεύθυνη

  • Ο θεός μας φύλαξε
    Φανταστείτε αυτό το σουρεαλιστικό.
    Να κυβερνάν οι “ψεκασμένοι” ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και να έχουμε απαγόρευση κυκλοφορίας, ω θεέ μου και κλείσιμο των εκκλησιών , μάλιστα το τις άγιες μέρες του πασχα.
    Νεοσταλινικοι, Μαδουριστες, αντίχριστοι, Κιμ γουν, νεφελιμ
    Πτου Πτου ούτε ψήλος στον κόρφο μας.

  • κ. ΚΩΝ/ΝΙΔΗ, Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΧΕΞΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΕΟΝ ΕΓΚΥΡΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΣ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

  • Έτσι ακριβώς κύριε Κωνσταντινίδη από τις μούντζες, τα συνθήματα για κάψιμο της Βουλής, τις κατάρες και τα τερατώδη ψέματα…περάσαμε στην αντίπερα όχθη, βλέπουμε ότι το κράτος υπάρχει είναι σε εγρήγορση δίπλα στους πολίτες και εκπέμπει σεβασμό και ασφάλεια…στο χέρι μας είναι να το εξελιξουμε ακόμη περισσότερο. Σε αυτή την φάση η Ελλάδα είναι παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή.
    Συνεχίστε πρέπει να τρέξει η Ελλάδα πιο γρήγορα από την φθορά!

  • Περιμεναμε να παρετε μετρα τελη Γεναρη με απαγορευσεις εισοδου απο Κινα. Τιποτε δεν κανατε κ γεμιζαμε Κινεζους στην Ακροπολη κ στα νησια κι ετσι γεμισαμε ιο. Αυτοι κολλησαν κ την ομαδα απο τους Αγιους τοπους κ δεν το λετε. Περιμεναμε να παρετε μετρα στις εισοδους απο Ιταλια 24 Φλεβαρη. Τιποτε. Ετσι γεμισε η Δ. Μακεδονια. Ζουμε τωρα τη δικτατορια κ τον ευτελισμο της ανθρωπινης αξιοπρεπειας κ παινευεστε βλεποντας το Χαρδαλια με τα τατουαζ να μας μιλα σαν χρυσαυγιτης που ορμα σε τραμπουκους πορειας. Μονο οι προσευχες μας κι ο Θεος των πατερων υμων μας εσωσε. Εσεις ακομη κ τωρα δεν κανετε κανενα ελεγχο στα αεροδρομια κ μονο στους πολιτες για εισπρακτικους λογους ορματε. Εχετε την τυχη να ειναι δεξια η εκκλησια στην πλειοψηφια κ σας στηριζει ενω βγαλατε ΦΕΚ απαγορευσης λογου αντιθετου κι αλλιως θα τους ειχατε εξω με τα λαβαρα να σας φωναζουν απιστους κ δικαια. Τωρα σιωπουν.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.