Χωρίς δικαίωμα αγοράς ρύπων στην Ελλάδα, οι λιγνιτικές μονάδες είναι περίπου μη βιώσιμες και μία αποτυχία πώλησής τους μπορεί να οδηγήσει τους θεσμούς να προωθήσουν σενάρια για άλλη πηγή ενέργειας, τα νερά, «εκεί υπάρχει τεράστιο ζήτημα», προειδοποίησε ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Μουμουλίδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Προκόπη Αγγελόπουλο και Γιώργο Τραπεζιώτη. Από αφελές ως επικίνδυνο το επικοινωνιακό τοπίο που στήθηκε στα δελτία ειδήσεων, που απέκρυψε τις επίσημες θέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την ενέργεια.

Προκαλεί εντύπωση η ενορχηστρωμένη προσπάθεια που καταγράφηκε στα δελτία ειδήσεων πολλών καναλιών να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα όσον αφορά την υπό διαπραγμάτευση συμφωνία στα θέματα ενέργειας, την ώρα που δεν έχει κανείς ενημέρωση για το περιεχόμενό της, είπε ο κ.Μουμουλίδης.

«Είδαμε χτες να αποσιωπείται η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας για τη ΔΕΗ και για τα ενεργειακά ζητήματα, αλλά και η θέση του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε.

«Πρέπει πολύ ψύχραιμα να δούμε ποια είναι η πρόταση και να συζητήσουμε … και σε αυτά που ακούγονται ως σενάρια θα μπορούσε κανείς να δει θετικά και να τα αξιοποιήσει», εκτίμησε ο κ.Μουμουλίδης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε «δεν προκύπτει πουθενά ότι ιδιωτικοποιείται η ΔΕΗ. Το ζήτημα είναι τι ΔΕΗ θα μένει στη συνέχεια».

«Εκτίμησή μου είναι ότι η ΔΕΗ δεν θα πωληθεί. Κάτι άλλο θα συμβεί. Αυτό πρέπει να εξετάσουμε και να δούμε πώς πολιτικά μπορούμε να το διαχειριστούμε, υπογράμμισε ο κ.Μουμουλίδης.

«Το σενάριο περί πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων είναι ύποπτο σενάριο, γιατί δεν υπάρχει κανείς επιχειρηματίας που να πάρει λιγνιτικές μονάδες, τη στιγμή που η Ευρώπη δεν έχει δώσει δικαίωμα αγοράς ρύπων στην Ελλάδα … είναι περίπου μη βιώσιμες» αυτές οι μονάδες, συνέχισε ο βουλευτής Κοζάνης.

«Εάν λοιπόν στο market test του Σεπτεμβρίου δεν βρεθεί αγοραστής, σύμφωνα με ένα σενάριο, τι θα μας πουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας; Πάμε σε άλλη μορφή ενέργειας, τα νερά. Εκεί υπάρχει τεράστιο ζήτημα», όπως προειδοποίησε.

Η κυβέρνηση εξετάζει τα σενάρια αυτά «σαν μία παρτίδα σκάκι, τίποτε δεν είναι χωρίς παρενέργειες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οφείλουμε να ασκήσουμε μία πολιτική υψηλής ακρίβειας και οριστική», όπως τόνισε.

«Κάθε ατύχημα, κάθε στάδιο μπορεί να εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους … φαίνεται από την τακτική των θεσμών … έχουν πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο για την Ελλάδα και αυτό είναι το επικίνδυνο … σε νεκρό χρόνο ξαφνικά προκύπτει το ενεργειακό, την προηγούμενη εβδομάδα και σήμερα έρχεται πρώτο στην ατζέντα», είπε ο κ. Μουμουλίδης.

Προσέθεσε ωστόσο ότι «και εμείς ως κυβέρνηση, χώρα, κοινωνία και πολιτικό σύστημα θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα. Δεν πιστεύω ότι το επικοινωνιακό τοπίο χτες στην Ελλάδα ήταν αυτό που βλέπαμε. Ήταν -αν μη τι άλλο- επιπόλαιο, στην καλύτερη περίπτωση αφελές και στη χειρότερη και επικίνδυνο. Δεν μπορεί όλο αυτό το τοπίο να δημιουργείται στο βωμό του να χτυπηθεί μία κυβέρνηση που δεν ευθύνεται γι’ αυτό που σήμερα διαχειρίζεται … να καλλιεργείται ένα κλίμα που είναι σε βάρος της ελληνικής οικονομίας».

Κάντε κλικ εδώ να ακούσετε τη συνέντευξη

Πηγή http://www.stokokkino.gr/article/1000000000055984/TH-Moumoulidis-Partida-skaki-stin-energeia—uparxei-terastio-zitima-gia-ta-nera-an-den-brethei-agorastis-gia-tis-lignitikes-monades