kozan.gr: Κρόκος Κοζάνης: Φόρεσαν μάσκες, κράτησαν τις ασφαλείς αποστάσεις, και τίμησαν, σε σπίτι, το έθιμο «Μάης» (Βίντεο)

1 Μαΐου 2020
16:27

 

Λόγω κορωνοϊού οι γυναίκες του Κρόκου δεν κατέβηκαν, φέτος, το πρωί, στο “λάκκο”,  στο πάρκο Αγίας Παρασκευής, γιορτάζοντας με τον καθιερωμένο τρόπο το έθιμο «Μάης», ωστόσο κάποιες κυρίες φορώντας μάσκες και κρατώντας ασφαλείς αποστάσεις τίμησαν σε σπίτι το έθιμο. Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

 

 

Λίγα λόγια για το έθιμο:  Οι γυναίκες και οι κοπέλες του χωριού το πρωί της πρωτομαγιάς, σηκώνονται τα χαράματα πριν βγει ο ήλιος, φοράνε τις πλούσιες και όμορφες τοπικές φορεσιές τους, βάζουν στο στόμα τους ενα κομμάτι φρέσκο σκόρδο η μια μπουκιά ψωμί για να μην τις (τσακίσει ο κούκος) η <<του γουμαρ>>,πιάνουν ένα σίδερο για να είναι γερές όλο το χρόνο και κατεβαίνουν έπειτα παρεες-παρέες στους λακκους και τα ρεματα του χωριού. Εκεί μαζεύουν, πρασινάδες και κυρίως λυγαριές,τις οποίες δένουν γύρω στη μέση τους,για να μην τους πονάει όταν σκύβουν στο θερισμό,στο πλύσιμο των ρούχων,στο ζύμωμα και σε κάθε άλλη εργασία. Βρέχουν στη συνέχεια το μέτωπο τους με δροσιά των πράσινων χόρτων για να είναι δροσερές όλο το χρόνο. Τέλος ξεριζώνουν απο κάποιο αυλάκι τη μποσνια δηλαδή,μια χεριά πρασινάδες μαζί με το χώμα τους,να το βάλουν κάτω απ το αμπάρι. Αυτό πιστεύουν ότι, θα βοηθήσει να βλαστήσει και να κάνει πλούσιο καρπό το σιτάρι που έσπειραν στα χωράφια τους. Στολίζουν επίσης το μαντήλι που φορούν  στο κεφάλι με λουλούδια του αγρού, καθώς επίσης και τα γκιουμια που κρατούν για να φέρουν νερό στο σπίτι. Μαζεύοντας λουλούδια και τραγουδώντας τραγούδια της άνοιξης και του Μάη συγκεντρώνονται όλες οι παρέες, στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής και στήνουν το χορό. Εκεί τραγουδούν τα παλιά ανοιξιάτικα τραγούδια του Κρόκου, που μάθανε από τις μάνες τους και τις γιαγιάδες τους. Χορεύουν ώρες ολόκληρες μέχρις ότου κουραστούν, ενώ οι άνδρες και οι νέοι παρακολουθούν από γύρω,τις γυναίκες τους,τα κορίτσια τους,τις νύφες τους,που χορεύουν τους λεβέντικους Ελληνικούς χορούς και τις καμαρώνουν. Γίνεται τη μέρα αυτή ένα σωστό πανηγύρι. Mετα το τέλος των χορών και όλης της γιορτής, οι γυναίκες τσουγκρίζουν μεταξύ τους κόκκινα αβγά που έχουν μαζί τους γι αυτή την ώρα και εύχονται η μια στην άλλη: <<χρόνια πολλά και να είμαστε γεμάτες υγεία και κόκκινες όπως τ αβγά>>.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.