Άμεση παρέμβαση του υπουργού Ενέργειας για τα ζητήματα της τηλεθέρμανσης ζητά ο δήμαρχος Κοζάνης

8 Μαΐου 2020
14:43

 

Επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Xατζηδάκη, απέστειλε ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, με θέμα την λειτουργία της τηλεθέρμανσης Κοζάνης.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή το από 29.04.2020 ενημερωτικό δελτίο του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το οποίο αναφέρεται στις Βιώσιμες λύσεις για την θέρμανση των λιγνιτικών περιοχών και ειδικότερα στην διασφάλιση λειτουργίας των υφιστάμενων τηλεθερμάνσεων, αλλά και τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις σας, ότι οι κάτοικοι της περιοχής μας θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν με τους ίδιους όρους το αγαθό της τηλεθέρμανσης, επιθυμούμε να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα:

(Α) Σε ό,τι αφορά το μεταβατικό διάστημα μέχρι την διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων και ειδικότερα των μονάδων ΙΙΙ, IV (τέλος του 2022) και V του ΑΗΣ/ΔΕΗ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης (τέλος του 2023), που τροφοδοτούν την εγκατάσταση τηλεθέρμανσης Κοζάνης, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία ενέργεια – παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας – (Σχετικά 1,2,3). Δεν έγινε καμία ενέργεια ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη τροφοδοσία της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης Κοζάνης με τη λειτουργία τουλάχιστον δύο μονάδων του ΑΗΣ, που είναι απαραίτητες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την μη ένταξη των προαναφερόμενων μονάδων, στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής λόγω οριακής τιμής συστήματος ή / και επάρκειας ισχύος ή και τη λειτουργία τους με μειωμένο φορτίο, καθιστούν επισφαλή τη λειτουργία της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης Κοζάνης από την επερχόμενη περίοδο θέρμανσης 2020/2021. Απαξιώνεται παράλληλα η ίδια η εγκατάσταση της τηλεθέρμανσης απέναντι στους πολίτες του Δήμου Κοζάνης, καθώς μειώνεται η αξιοπιστία της. Τονίζουμε ότι αυτό συμβαίνει χωρίς υπαιτιότητα της ΔΕΥΑ Κοζάνης.

Τα παραπάνω αποδεικνύονται από την εμπειρία του τελευταίου διαστήματος, καθώς από το τέλος Φεβρουαρίου 2020 έως και σήμερα λειτουργούσε μόνον μία από τις τρείς μονάδες για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι αυτονόητο ότι οι βλάβες που παρουσιάσθηκαν στη μία και μοναδική μονάδα, η οποία λειτουργούσε, έθεσαν και την εγκατάσταση τηλεθέρμανσης εκτός λειτουργίας, διακόπτοντας πλήρως την παροχή θερμικής ενέργειας προς την πόλη σε δύσκολες κοινωνικά και κλιματολογικά συνθήκες. Για τους λόγους αυτούς για τη λειτουργία της Τ/Θ απαιτήθηκε η καύση μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου, το κόστος των οποίων επιβαρύνει τους δημότες/χρήστες (μόνο για τον Μάρτιο το κόστος ξεπερνά τις 500.000 ευρώ και για το σύνολο της περιόδου θέρμανσης 2019-2020 το κόστος υπερβαίνει τα 2.000.000 ευρώ).

(Β) Σε ό,τι αφορά τον μεσοπρόθεσμο και μακροχρόνιο σχεδιασμό, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου αλλά και των υποδομών για την εκμετάλλευση του από τις εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης, μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια. Δεν προχώρησε η αναπροσαρμογή και ο ανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως αναφέρεται στο Ενημερωτικό δελτίο σχετικά με την διασφάλιση των αναγκαίων χρηματοδοτικών μέσων για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών. Ταυτόχρονα το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των μονάδων III και IV του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου(2022) δεν συμβαδίζει με το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης δικτύων Φ.Α. του ΔΕΔΔΑ για την Τ/Θ Κοζάνης (Έναρξη 2022 – ολοκλήρωση 2023).

Επισημαίνονται οι γενικότερες αβεβαιότητες που δημιουργούν ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον όσον αφορά τη συνέχιση τροφοδότησης της τηλεθέρμανσης με θερμική ενέργεια, και αυτές είναι :

  • το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του master plan της μεταλιγνιτικής περιόδου.

  • το χρηματοδοτικό πλαίσιο (Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ (Ταμείο Συνοχής και εθνικοί πόροι, το πρόγραμμα InvestEU, το διάδοχο του λεγόμενου «Ταμείου Γιούνκερ» για την περίοδο 2021-2027 και ο τρίτος πυλώνας, δηλαδή δάνεια προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα από την ΕΤΕπ).

  • η οριστικοποίηση της ποσοτικής δυναμικότητας του νότιου κλάδου του αγωγού φυσικού αερίου (Δεν έχει εξεταστεί μέχρι σήμερα η λειτουργία της Τ/Θ Κοζάνης με την εγκατάσταση λεβήτων Φ.Α. και Συμπαραγωγής Υψηλής Απόδοσης (ΣΥΘΗΑ).

  • το πλαίσιο και οι πόροι χρηματοδότησης του αγωγού φυσικού αερίου και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.

  • την επιλεξιμότητα χρηματοδότησης έργων φυσικού αερίου την επόμενη προγραμματική περίοδο καθ’ως και από τους πόρους Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

  • η συνεπακόλουθη έλλειψη μελετητικής ωριμότητας των έργων συμπαραγωγής και μεταφοράς.

Με δεδομένες τις δηλώσεις σας, όπως αυτές αποτυπώνονται στο από 8/4/2020 δελτίο τύπου του Υπουργείου και έχουν ως εξής: “Υπογραμμίζουμε την αυτονόητη απόφασή μας να μην υπάρξει κανένα απολύτως κενό σε σχέση με την τηλεθέρμανση της περιοχής! Δημιουργούμε λοιπόν τις προϋποθέσεις για την θέρμανση των περιοχών με άλλους τρόπους μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Ειδικότερα προωθούμε τις απαραίτητες αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο ώστε να μην διακόπτεται η τηλεθέρμανση.” και για όλους τους παραπάνω λόγους,

παρακαλούμε για την ΑΜΕΣΗ παρέμβαση σας με σκοπό την δρομολόγηση και επίλυση των προαναφερόμενων ζητημάτων.».

16 σχόλια

  • ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΕΔΩ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΜΑΓΚΕΣ ΦΥΓΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    ΤΩΡΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΙΚΡΑΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΤΕ ΕΜΕΙΣ ΕΝΕΡΓΗΣΑΜΕ ΕΓΚΑΙΡΩΣ

    ΕΛΕΟΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Επειδη ημουν εκει, δεν συμφωνω με τη αποχωρηση κλπ ετσι αριστεροαγωνιστικα που εγιναν, αλλα ο υπουργος ηρθε να παρουσιασει αποφασεις που ηδη ειχαν ληφθει

  • Στα μακρινά Τρίκαλα αποζημίωσαν τους πολίτες για το διάστημα που δεν είχαν ύδρευση.
    Εδω λαζαρε παίζει τίποτα παρόμοιο η κλιουφ;;;
    Τόσοι ειδικοί συνεργάτες… Κανένας από αυτούς δεν μπορούσε να ασχοληθεί με το θέμα που τρέχει από τον περασμένου Σεπτέμβρη;; Έπρεπε να φτάσουμε στο και ένα (1′) για να στείλεις αγαπητέ δήμαρχε μια επιστολή;;
    Εκτός και αν είχες σχεδιασμένη τακτική του το βλέπουμε για αργότερα.
    Επίσης όσο αφορά την αγαπητή μας δευακ. Θα εκμεταλλευτεί επιτέλους αυτή την πετρελαϊκή κρίση για αγοράσει πετρέλαιο με ορίζοντα τα επόμενα δύο χρόνια;; Τόσοι ειδικοί επιστήμονες εκεί μέσα..κανένας δεν μπορεί να στο πει;;

  • τι συγνώμη,βγάλανε ανακοίνωση ότι αύριο θα διακοπεί η τηλεθέρμανση κ καλό καλοκαίρι.ντροπή τους!κάθε εβδομάδα σκάβουν.

  • Ετσι, με μεθοδικοτητα μπας και βγαλουμε καμια ακρη με αυτους που σχεδιαζουν για συμφεροντα εκτος περιοχης, χωρις να ξερουν κατα που πεφτει η κοζανη

  • Συγνώμη??? Αποφάσισαν να μην δώσουν ούτε euro και βγάλανε εκτός το μισό δίκτυο λέγοντάς μας ότι υπάρχει βλάβη. Από Πέμπτη θα λειτουργούσε ξανά έβγαλαν και ανακοίνωση χωρίς ίχνος σοβαρότητας..

  • Σκέφτηκε κανένας φωστήρας τουλάχιστον με αυτές τις χαμηλές τιμές πετρελαίου να κάνουμε καμιά καβατζα για του χρόνου ή θα χρεοκοπήσει η ΔΕΥΑΚ του χρόνου αν αναγκαστεί να δουλεύει με πετρέλαιο.

  • Ανυπαρκτη η διοικηση της επιχειρησης
    Τοτε γιατι υπαρχει και ποιον ρολο παιζει
    Και μια ερωτηση απο που προκυπτει οτι δαπανηθηκαν 2.000.000 € για αγορα πετρελαιου;

  • Δημαρχοι κοζανης και πτολεμαδα πρέπει να παρετηθιτε όχι μόνο εσείς και τα δύο δημοτικά συμβουλια. .

  • Τώρα που σταματάει η ΔΕΥΑΚ μην κάνετε συντήρηση του δικτύου περιμένετε του χρόνου που θα ξεκινήσει ξανα για να κόβετε την θέρμανση χειμωνιάτικα

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.