Τι φοβάται ο δήμαρχος Σερβίων και δεν συγκαλεί το δημοτικό συμβούλιο με παρουσία των μελών του; (Του Β. Κωνσταντόπουλου)

11 Μαΐου 2020
10:39

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας με ανάρτησή μας είχαμε ζητήσει από τον δήμαρχο Σερβίων και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, τώρα που αίρονται ένα-ένα τα μέτρα για τον κορωνοϊό, το δημοτικό συμβούλιο να συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών με την φυσική παρουσία των μελών του (δια ζώσης), τηρώντας βέβαια όλα τα μέτρα υγιεινής και προφύλαξης για την διάδοση της πανδημίας (χρήση μασκών, αποστάσεις, κλπ).

Επιπλέον είχαμε ζητήσει οι συνεδριάσεις αυτές να μεταδίδονται on line, προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση των πολιτών.

Παρόμοιο αίτημα πρόβαλαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ιδιαίτερα όλοι επιμείναμε με επανειλημμένες επιστολές μας αυτή την εβδομάδα να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο δια ζώσης, για δύο κυρίως θέματα, την αναμόρφωση του προϋπολογισμού για το έτος 2020 και την έγκριση του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών.

Θέματα που είναι πολύ σοβαρά και απαιτείται ενδελεχής ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων, προκειμένου αυτοί με πλήρη ενημέρωση να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Τα 2/3 δηλαδή του δημοτικού συμβουλίου ζήτησε για τα δύο θέματα συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου δια ζώσης.

Αντί αυτού όμως τι είδαμε;

Ο δήμαρχος κατά παράβαση κάθε ηθικής και αγνοώντας την θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, μετά την τακτική συνεδρίαση της Τετάρτης 06-05-2020, που έγινε πάλι δια περιφοράς παρά τις εκκλήσεις μας για το αντίθετο, συγκάλεσε στις επόμενες δύο (2) μέρες (Πέμπτη 07/05- Παρασκευή 08/05) τρεις έκτακτες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, η μία μάλιστα είχε ώρα κατάθεσης των προτάσεων στις 11 το βράδυ, για θέματα που είχαν απορριφθεί στην τακτική συνεδρίαση και που κατά την άποψη σύσσωμης της αντιπολίτευσης έπρεπε να συζητηθούν σε δια ζώσης συνεδρίαση.

Αντί ο δήμαρχος να προχωρήσει στην ικανοποίηση της θέλησης της συντριπτικής πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου για συνεδριάσεις δια ζώσης, επικαλείται –ψευδώς- τις διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τον κορωνοϊό, οι οποίες τάχα προβλέπουν συνεδρίαση μόνο δια περιφοράς ή με τηλεδιάσκεψη.

Αφού ο δήμαρχος με τα «τσακαλάκια» του δεν το γνωρίζει, θα τον ενημερώσουμε εμείς τι λέει η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών για τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του δήμου (δημοτικό συμβούλιο, Οικονομική Επιτροπή, Επιτροπή Ποιότητας, Εκτελεστική Επιτροπή).

Με την υπ’ αριθμ. 18318/13.03.2020 ( ΑΔΑ: 9ΛΠΧ46ΜΤΛ6-1ΑΕ) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, « ρυθμίζονται θέματα σύγκλησης και λήψης αποφάσεων των πάσης φύσεως συλλογικών οργάνων των δήμων κατά το διάστημα λήψης των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, προς συμμόρφωση με τις γενικές οδηγίες υγιεινής.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι κατά το ανωτέρω διάστημα τα πάσης φύσεως συλλογικά όργανα διοίκησης των δήμων (δημοτικό συμβούλιο, εκτελεστική επιτροπή, οικονομική επιτροπή, επιτροπή ποιότητας ζωής, επιτροπή διαβούλευσης, κ.ά.), καθώς και τα διοικητικά συμβούλια των εποπτευόμενων νομικών τους προσώπων, συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών, εκ της ευθείας και ρητής πρόβλεψης της ΠΝΠ.

Σε όσες περιπτώσεις δεν πραγματοποιηθεί δια ζώσης συνεδρίαση των ανωτέρω συλλογικών οργάνων, η λήψη της απόφασής τους, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, μπορεί να λαμβάνει χώρα:

α) είτε δια περιφοράς , με την οποία θα περιγράφεται η δια περιφοράς λήψη της απόφασης, και με τη συμμετοχή τουλάχιστον των δύο τρίτων των μελών του συλλογικού οργάνου

β) είτε διά τηλεδιάσκεψης με κάθε πρόσφορο τηλεπικοινωνιακό μέσο όπως εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης με δυνατότητα βιντεοκλήσης κλπ».

(Οι παράγραφοι με bold και με κλίση των γραμμάτων είναι αντιγραφή της εγκυκλίου).

Άρα ο νομοθέτης προβλέπει να γίνονται οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων δια ζώσης και κεκλεισμένων των θυρών κατά προτεραιότητα.

Στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό τότε οι συνεδριάσεις μπορούν να γίνουν δια περιφοράς ή με τηλεδιάσκεψη.

Μάλιστα αυτή η πρόβλεψη ίσχυε για την περίοδο της πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας και της λήψης όλων των έκτακτων μέτρων, πόσο μάλλον τώρα που τα μέτρα έχουν χαλαρώσει σημαντικά.

Όλα τα παραπάνω είχα την ευκαιρία να τα εκθέσω και στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε.

Τι φοβάται ο δήμαρχος και δεν συγκαλεί το δημοτικό συμβούλιο σε δια ζώσης συνεδρίαση;

Γιατί ο δήμαρχος φοβάται τις δημοκρατικές διαδικασίες, την γόνιμη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και τον σεβασμό των συμβούλων στην απαίτησή τους για πλήρη ενημέρωση για να μπορέσουν να ψηφίσουν κατά συνείδηση;

Μήπως γιατί φοβάται μην αποκαλυφθεί η σφοδρή του επιθυμία να εξυπηρετήσει τους «ημέτερους» και να εξαργυρώσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις;

Μήπως φοβάται ότι θα αποκαλυφθούν οι απαράδεκτες ενέργειές του στην διοίκηση του προσωπικού;

Εμείς περιμένουμε την πρόσκληση για τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δια ζώσης.

8 σχόλια

  • Βαρέθηκε να σε αντικρύζει…Μπισέρισε που λένε και οι ντόπιοι..Κ σε σενα και την άλλη την κάτοικου του Παρκου Αγίου Δημητρίου…Ζεις και αναπνέεις για ίντριγκα και γκόσιπ…Φάε ρε την σύνταξη και μην μας ζαλίζεις..ΚΟΥΡΑΣΕΣ

  • Είδες που σε κράξανε για την πατάτα που έκανες με την εθελοντική εργασία, θέλεις και τα ρέστα τώρα.
    Το δια περιφοράς δεν σου αρέσει, θέλεις να κάνεις και το σόου σου, για δες έκανε κανένας Δήμος στην Ελλάδα το δια ζώσης;

    • Ποιον εκραξε ο κόσμος στο θέμα του εθελοντισμού;;;;
      Τον Κωνσταντόπουλο η αυτούς που ανακάλυψαν τον εθελοντισμό το 2020;
      Πάντως επί των ερωτημάτων του καμία απάντηση ακόμα. ΚΑΜΙΑ . Μήπως είναι η μέρα που πάνε στην λαϊκή οι διανοούμενοι και οι επιστήμονες;

    • “ιδιαίτερα όλοι επιμείναμε με επανειλημμένες επιστολές μας αυτή την εβδομάδα να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο δια ζώσης, για δύο κυρίως θέματα, την αναμόρφωση του προϋπολογισμού για το έτος 2020 και την έγκριση του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών.

      Θέματα που είναι πολύ σοβαρά και απαιτείται ενδελεχής ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων, προκειμένου αυτοί με πλήρη ενημέρωση να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

      Τα 2/3 δηλαδή του δημοτικού συμβουλίου ζήτησε για τα δύο θέματα συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου δια ζώσης.”
      ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΕΧΕΙΣ ΓΕΦΥΡΟΛΟΓΕ Η ΑΠΛΑ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ;

  • Διάλεξε τι θέλεις, πριν την καραντίνα αναβλήθηκε δημοτικό συμβούλιο εξ αιτίας σου, γιατί φοβόσουν.

    • Το δημοτικό συμβούλιο αναβλήθηκε γιατί καμία παράταξη δεν πήγε στην αίθουσα. Ούτε η παράταξη του δημάρχου. Γιατί τότε ρίχνεις λάσπη στον άνθρωπο;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.