To μήνυμα του Δήμου Εορδαίας για τη Γενοκτονία Ελλήνων του Πόντου

18 Μαΐου 2020
13:13
Κανένα σχόλιο

 

19 Μαΐου 1919-19 Μαΐου 2020. Γενοκτονία Ελλήνων του Πόντου.

Δεν ξεχνάμε, θυμόμαστε και διεκδικούμε…

Η 19η Μαΐου ως μέρα μνήμης θα αποτελεί ορόσημο και ηχηρό μήνυμα διεκδίκησης για αναγνώριση από όλη την ανθρωπότητα, καθώς και εθνικό χρέος μας για απόδοση φόρου τιμής στους 353 χιλιάδες και πλέον Έλληνες του Πόντου, που εξοντώθηκαν από το Κεμαλικό καθεστώς.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ήταν κομμάτι μιας σειράς ιστορικών γεγονότων του προηγούμενου αιώνα, που πληρώθηκαν με αίμα και σηματοδότησε την βίαια εκδίωξη πληθυσμών από τις πατρογονικές τους εστίες.

Οι Πόντιοι έδειξαν το σθένος τους παρά τις κακουχίες που προέκυψαν από τους μαζικούς διωγμούς. Άντεξαν τα δεινά και ήρθαν στην μητέρα Ελλάδα για να ξαναστήσουν τη ζωή τους. Είμαστε πολύ τυχεροί που ένα μέρος των Ελλήνων προσφύγων από τον Πόντο εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Εορδαίας.

Μαζί με τις μνήμες και τον πόνο τους έφεραν τα ήθη, τα έθιμα, την πνευματική καλλιέργεια, τις τέχνες και το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο. Η προσφυγιά και ο ξεριζωμός τους αποτέλεσαν μαθήματα ζωής για όλους μας και χάρη στην δική τους παρουσία, γίναμε όλοι κοινωνοί του πολιτιστικού τους πλούτου.

Σήμερα οι νεότερες γενιές οφείλουμε να απαιτούμε το δικαίωμα στην ιστορική μνήμη, με τη διεθνοποίηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας και το επισφράγισμα των αγώνων των Ελλήνων του Πόντου οι οποίοι, ενώ βίωσαν βίαιο ξεριζωμό, επιβίωσαν βαδίζοντας στο δρόμο της προκοπής και της προόδου, μην λησμονώντας ούτε την πατρίδα που άφησαν πίσω ούτε τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους.

Η ιστορική συνείδηση είναι και θα παραμείνει ζωντανή, μαζί με την τιμή και την ευγνωμοσύνη που οφείλουμε προς τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Τραντέλλεναν εσκότωσαν και κείται ματωμένος…

Τιμή στους Ήρωες νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Δεν ξεχνάμε, θυμόμαστε και διεκδικούμε…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.