«Φαιδρός» ο αντιπερισπασμός του Β.Π. Καραγιάννη (Γράφει ο Σ. Πράσσος)

25 Μαΐου 2020
16:59

Αγαπητέ φίλε Βασίλη ή κύριε Καραγιάννη, όπως προτιμάς.

Oι δημόσιες τοποθετήσεις δημόσια και επώνυμα πρέπει να κρίνονται.

Πρώτα απ όλα δεν υπάρχει καμιά διαφωνία ότι όλοι οι αγωνιστές πρέπει να τιμούνται. Και αυτοί που αγωνίστηκαν στο Μακεδονικό αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και αυτοί που αγωνίστηκαν ενάντια στους φασίστες- Ναζί κατακτητές (Γερμανούς- Ιταλούς – Βουλγάρους) το 1940-44 και γενικότερα πρέπει να τιμούμε όλους όσοι αγωνίστηκαν για τη λευτεριά και τα δίκαια του λαού μας. Αυτοί οι αγωνιστές είναι χιλιάδες. Άλλοι σκοτώθηκαν και άλλοι έζησαν και πέθαναν αργότερα από φυσικό θάνατο. Δεν τους κάναμε όλους αγάλματα, θα χρειαζόταν δεκάδες χιλιάδες. Φαντάζομαι πως με το άγαλμα του Λασάνη τιμούμε όλους τους αγωνιστές της επανάστασης του 1821 Και με του Παύλου Μελά, που βρίσκεται στην ομώνυμη οδό, όλους τους αγωνιστές του Μακεδονικού αγώνα.

Αυτό που βάλθηκαν κάποιοι να πετύχουν το τελευταίο διάστημα (κι εσύ μαζί τους) είναι να εξαφανιστεί η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης που στην Πόλη την τιμούσαμε συμβολικά με το άγαλμα του Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Ιωακείμ, που ήταν ο πνευματικός ηγέτης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Στο όνομά του τιμούσαμε και θα συνεχίσουμε να τιμούμε τους χιλιάδες αγωνιστές που πολέμησαν, μάτωσαν και σκοτώθηκαν για την ελευθερία του λαού μας από την τριπλή φασιστική κατοχή.

Τιμούμε όλους όσους αγωνίστηκαν ενάντια στους κατακτητές.

Δεν τιμούμε ή δεν πρέπει να τιμούμε τους συνεργάτες των κατακτητών, τους προδότες αυτών των αγώνων του λαού μας.

Είδες πουθενά εσύ οδό, πλατεία, άγαλμα, Πήλιου Γούση;

Εφιάλτη;

Νενέκου;

Μήπως ξέρεις ποιοί ήταν οι δυο που πρόδωσαν την Ερέτρια;

Και να τους ξέρεις εσύ και καναδυό ακόμα η αλήθεια είναι ότι η ιστορία τους «ξέρασε». Ακόμα και οι Πέρσες όταν τελικά κατέλαβαν (με την προδοσία) την Ερέτρια τους εκτέλεσαν!

Είπαν ότι «αυτοί που προδίδουν την πατρίδα τους δεν αξίζει να ζουν».

Στη δική μας περίπτωση τώρα που σου φάνηκε και «φαιδρή».

Έναν αποδεδειγμένα συνεργάτη των κατακτητών, όπως ο Γκέρτσος το θεωρείς σωστό, πρέπον, να έχουμε δώσει, τιμητικά, το όνομά του στον μεγαλύτερο δρόμο της Πόλης;

Εκτός αν αυτά που αναφέρουν τα δημοσιεύματα και οι πηγές είναι ψέματα.

Ότι δηλαδή δεν τάιζε τον Γερμανικό Στρατό Κατοχής, δεν έκανε περιουσία μέσα από αλισβερίσι με τους ΝΑΖΙ, δεν δωροδόκησε τον Χασάπη της Β. Ελλάδας Μαξ Μέρτεν και τέλος δεν ακολούθησε τους κατακτητές, όταν ηττήθηκαν για να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του στην Ελβετία.

Αν ξέρεις τότε να τα γράψεις. Σαν «ειδικός μάλιστα επί της γραφής», μιας και εμείς είμαστε βλέπεις εμπειροτέχνες και «πατάμε ξένα χωράφια».

Αν πάλι αποδέχεσαι ότι όσα έγγραφα έχουν βγει για τον Κ. Γκέρτσο είναι αληθινά και δεν έχεις αντεπιχειρήματα τότε πέρα από τις αμπελοφιλοσοφίες σου πρέπει να πάρεις συγκεκριμένη Θέση.

Πρέπει να συνεχίσουμε να τιμάμε το συγκεκριμένο πρόσωπο εν γνώσει μας για τον προδοτικό ρόλο που έπαιξε, επειδή έκανε κάποιες «ευεργεσίες» στην Πόλη;

Ό γέγονε, γέγονε;

Άφεση αμαρτιών προτείνεις;

Τι ακριβώς δεν μας είπες..

Για σένα φαίνεται πως «τα χωράφια» της γραφής ή απλά της έκφρασης άποψης ανήκει σε ειδικούς. Δηλαδή για να εκφράσουμε άποψη για την παιδεία πρέπει να είμαστε δάσκαλοι; Για τη δημόσια υγεία και τα νοσοκομεία πρέπει να είμαστε γιατροί; για τη δικαιοσύνη νομικοί; για την ιστορία ιστορικοί; Και πάει λέγοντας..

Ή μήπως με όλα αυτά πρέπει να μην ασχολούνται οι εργάτες;

Είναι τα χωράφια της διανόησης;

Προκόψαμε κι από δαύτους! Η συντριπτική τους πλειοψηφία γλύφει την εξουσία για κάνα επιδοτούμενο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και κάνα ρουσφέτι.

Τα ζητήματα που συζητάμε κι έχεις ξαναπάρει θέση και μάλιστα αντιδραστική, είναι ζητήματα κοινωνικά, πολιτικά και έχουν δικαίωμα να έχουν άποψη αλλά και υποχρέωση να πάρουν θέση, όλοι οι πολίτες.

Επίσης δεν υπάρχει ουδετερότητα όπως θέλουν να παρουσιάσουν κάποιοι τον «σκυφτομετανισμό» και την έσχατη προσχώρησή τους σε τους σε σκοταδιστικές, νέο-φονταμενταλιστές απόψεις και πρακτικές.

Και ένα ακόμα, οι συνεργάτες των κατακτητών δεν είναι απλά «κάτοικοι» ή στην καλύτερη «αντικομουνιστές».

Είναι προδότες συνεργάτες των κατακτητών και έτσι θα μείνουν στην ιστορία παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνουν κάποιοι «ειδικοί» να τους «ξεπλύνουν» και να τους παρουσιάσουν σαν αντιστασιακούς ή αμέτοχους και αθώα θύματα.

Κοζάνη 25/5/2020

Πράσσος Στέφανος

Εργάτης/Ηλεκτροσυγκολλητής

Υ.Γ Είναι συγκινητική η προσπάθειά σου να μας αποδείξεις ότι ενδιαφέρθηκες εσχάτως (20 χρόνια έχει εκεί το αυτοσχέδιο μνημείο) για τον αδικαίωτο Μακεδονομάχο (Γιώργο Σαργκάνα) της Παύλου Μελά αλλά στον περισσότερο κόσμο μοιάζει ως «φαιδρός», πονηρούτσικος ή καλύτερα, κουτοπονηρούτσικος αντιπερισπασμός στην απαίτηση του λαού της Πόλης να μείνει το άγαλμα του Ιωακείμ εντός Πόλης και να μετονομαστεί η οδός του δοσίλογου.

23 σχόλια

  • Ο Βασίλης είναι ο “ποιητής” και “τιμητής” των πάντων και πασών, αφίστε τον στην εικονική πραγματικότητα που ζεί.

  • χωρις να συμφωνώ με πολλά απο όσα λετε, ο ΒΠ αφορά στον εαυτό του και μονο
    Ειρωνεύεται και μειώνει άπαντες
    Αφήστε τον να μονολογεί περι ερασιτεχνών και μικροεργολαβων
    Κι αυτος του ινβα ηταν στις χρυσές εποχες Πάρη

  • – Βρε τι έχω πάθει με τους γενναίους κι άτεγκτους ξυλοσχίστες της νεότερης μικροϊστορίας του τόπου μας που αν όχι όλα, κάποια σφάζουν και κάποια άλλα μαχαιρώνουν δίχως ντιπ αι(ε)δώ και τώρα…

    Μεθ’ υπολήψεως
    Β.Π.Καραγιάννης

  • “Δηλαδή για να εκφράσουμε άποψη για την παιδεία πρέπει να είμαστε δάσκαλοι; Για τη δημόσια υγεία και τα νοσοκομεία πρέπει να είμαστε γιατροί; για τη δικαιοσύνη νομικοί; για την ιστορία ιστορικοί; Και πάει λέγοντας..”
    Αυτό δεν θέλουν Στέφο; “Η πολιτική στους ειδήμονες” λες και η διαχείριση της ζωής είναι θέμα ειδικότητας… Καλό είναι να μάθουν την αρχαϊκή έννοια της λέξης ιδιωτης

  • πόσο σας ενοχλούν οι αλήθειες του κυρίου Καραγιαννη ειδικά τους αμετανόητους αριστερούς. αγαπητοί μου οι μόνοι που δεν λέτε να απαγκιστρωθείτε από τον Λένιν και τον Στάλιν είστε εσείς. ο κόσμος έχει προχωρήσει και εσείς μια στο σφυρί και μια στο δρεπάνι…ξεκολλήστε επιτέλους και και του έσω και οι του έξω.

    • Ο Ιωακείμ ήταν σταλινικός; Ρε τι μαθαίνουμε! Μακάρι να συνεχίσεις έτσι και όλους τους Ραμίρες να τους βγάλεις κομμουνιστές!

  • Σύντροφε Στέφανε, με ενόχλησε σήμερα η έμμεση αναφορά του στο πρόσωπό σου (και άλλων) ,γράφοντας :
    “Παρακολουθώ δηλ. διαβάζω με θυμηδία πλέον, τα διαλαμβανόμενα για τους ανδριάντες, τις προτομές, τις φαιδρές προτάσεις για αλλαγές οδών, τις ιστορικές θεωρήσεις κι αναθεωρήσεις επί των γονάτων (…)”.

    Θυμηδία (=διάθεση για γέλιο) και αναθεωρήσεις επί των γονάτων τα γραφόμενά σου! Πολύ σωστά επιλέγεις πια να τον προσφωνείς “Κύριε Καραγιάννη”,αποσύροντας τις οικειότητες, για να καταλάβει ότι σε σοβαρά θέματα όπως του Ιωακείμ που πάνε να τον παραπετάξουν (γράψε θάψουν) θα μας βρίσκουν απέναντί τους όλοι αυτοί οι μηδίσαντες και σήμερα απολογητές της Αντίδρασης (γέλα και εδώ κύριε Καραγιάννη, αλλά το άγαλμα δεν πρόκειται να αφήσουμε να στηθεί εκτός πόλεως έτσι αμαχητί.Ό,τι νόμιμο περνάει απ΄το χέρι μας θα το πράξουμε. Όσες ειρωνείες κι αν πετάξεις,όσες εξισώσεις κι αν προσπαθήσεις).

    (Του απάντησα και εδώ στο kozan. ,για να μην μας κουράζει άλλο ο κ. Καραγιάννης.Θα τα βρει κανείς στα σχόλια:
    https://kozan.gr/archives/289850)

  • Ο “Ασήμαντος” Κώστας Τριπολίτης

    Έβγαλε βρωμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε
    είμαστε λέει το παρατράγουδο στα ωραία άσματα
    και επιτέλους σκασμός οι ρήτορες πολύ μιλήσαμε
    στο εξής θα παίζουμε σ’ αυτό το θίασο μόνο ως φαντάσματα

    Κάτω οι σημαίες στις λεωφόρους που παρελάσαμε
    άλλαξαν λέει τ’ ανεμολόγια και οι ορίζοντες
    μας κάνουν χάρη που μας ανέχονται και που γελάσαμε
    τώρα δημόσια θα έχουν μικρόφωνο μόνο οι γνωρίζοντες

    Βγήκαν δελτία και επισήμως ανακοινώθηκε
    είμαστε λάθος μες το κεφάλαιο του λάθος λήμματος
    ο σάπιος κόσμος εκεί που σάπιζε ξανατονώθηκε
    κι οι εξεγέρσεις μας είναι εν γένει εκτός του κλίματος

    Δήλωσε η τσούλα η ιστορία ότι γεράσαμε
    τις εμμονές μας περισυλλέγουνε τα σκουπιδιάρικα
    όνειρα ξένα ράκη αλλότρια ζητωκραυγάσαμε
    και τώρα εισπράττουμε απ’ την εξέδρα μας βροχή δεκάρικα

    Ξέσκισε η πόρνη η ιστορία αρχαία οράματα
    τώρα για σέρβις μας ξαποστέλνει και για χαμόμηλο
    την παρθενιά της επανορθώσαμε σφιχτά με ράμματα
    την κουβαλήσαμε και μας κουβάλησε στον ανεμόμυλο

  • Ο αγώνας που έκανε το ΕΑΜ ΕΛΑΣ μετα το 1943 δεν ήταν κατα των γερμανών αλλά κατά των άλλων αντιστασιακών οργανώσεων με σκοπό μετα την αποχώρηση των γερμανών να πάρει την εξουσία το ΚΚΕ.Όσον αφορά των πατριωτισμό της Αριστεράς να σας υπενθυμίσω ότι ο μισός λεγόμενος Δημοκρατικός στρατός είναι ακόμα στα Σκόπια και απαγορεύεται ο επαναπατρισμός του απο όλες ανεξαιρέτως τις Ελληνικές κυβερνήσεις γιατί το ΚΚΕ τους είχε υποσχεθεί ανεξάρτητη Μακεδονία.

    • A, τόσο απλά;Τις διώξεις των κομμουνιστών και τη Λευκή Τρομοκρατία διαρκούσης της Κατοχής τα κάνεις γαργάρα!!! Τα πλακάκια του ΕΔΕΣ με τους Γερμανούς και τις λίρες των Άγγλων στον Ζέρβα κι αυτά γαργάρα τα κάνεις. Ρε, σαν δεν ντρέπεσαι,διαστρεβλωτή της Ιστορίας!

    • Πολύ σωστά.
      Επίσης ο γράφων το άρθρο,που τάσσεται υπέρ του ΕΑΜ ΕΛΑΣ,ας μας γράψει και ένα άρθρο για τη συνεργασία του με τους ναζί και τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν,να δείχνουν αγκαλιά ηγετικά μέλη και των δύο πλευρών να χαμογελούν στην κάμερα της εποχής.
      Η μήπως θες κ.Πρασσο να ανεβάσω τις φωτογραφίες??

      Μια χαρά σας ταίριαξε να εξισωσετε όλους τους εθνικόφρονες με δοσίλογους.
      Η ιστορία είναι μια,η αλήθεια είναι μία και δε θα ξεχαστεί ΠΟΤΈ.

      • Σε προκαλώ εγώ να ανεβάσεις φωτογραφίες ή να μας δηλώσεις το link. Και μη μας ανεβάσεις για τη συμφωνία Ρίμπεντροπ-Μολότωφ, γιατί θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι,χα χαχα!!!

    • Πουθενά φίλε.
      Ήταν πατριώτες,άρα δοσίλογοι σύμφωνα με τη λογική εθνομηδενιστων.
      Ήρωες που χάθηκαν στην αφάνεια, χοροπηδούν στο μνήμα τους για την αδικία του κόσμου μας.
      Μέχρι και κυβέρνηση κάναμε τους ηττημένους κονσερβομαχους.

      • Ναι; Τι μάρκα ήταν οι κονσέρβες; Χάψε όλους τους αστικούς μύθους ΕΔΕΣίτη,υπηρέτη των Άγγλων με τις λίρες και μυστικέ διαπραγματευτή με τους Γερμανούς κάτω απ΄το τραπέζι. Ντροπή σου!!

  • Κάποιοι άνθρωποι ζουν μόνιμα στο παρελθόν γιατί αυτό τους θρέφει και πολιτικά, γιατί δεν έχουν να κάνουν κάτι άλλο στη ζωή τους.

    • ΚΟΤΣΑΝΑ ΟΛΚΗΣ!!!ΕΣΥ ΤΗΝ ΕΙΠΕΣ ΟΛΗ ΑΥΤΗ; ΞΥΣΕ ΛΙΓΟ ΤΟ ΚΑΡΔΑΡΙ ΣΟΥ. ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΝΑ ΒΓΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠ΄ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ;

  • Εξαιρετική απάντηση του Στέφανου Πράσσου στον γνωστό αποψιολόγο και “τιμητή των πάντων” της περιοχής μας… Ίσως κάποια στιγμή αντιληφθεί ο κ. Καραγιάννης πως άλλο πράγμα είναι ο τρόπος γραφής και άλλο πράγμα το περιεχόμενο… στο πρώτο παίρνει άριστα, στο δεύτερο μηδέν… η ιστορία έχει γραφεί, είναι γνωστή και δεν μπορείς να την αλλάξεις με ευφυολογήματα και λογοτεχνικές εκφράσεις… αγαπητέ Βασίλη, μείνει στα λογοτεχνικά σου και άσε την ιστορία ήσυχη…

  • Ιστορία γράφεται και από τους νικητές και από τους ηττημένους. Η ιστορική αλήθεια όμως είναι κάτι άλλο και γι’ αυτό χρειάζεται χρόνια για να βρεθεί. Πιστεύω ότι είναι άδικη η επίθεση που δέχεται ο Καραγιάννης γιατί κάποιοι μπερδέψατε την πολιτική άποψη για ιστορικά γεγονότα με την αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.