Να κάνει τη Δυτική Μακεδονία κέντρο παραγωγής υδρογόνου φιλοδοξεί η Περιφέρεια – Σχέδιο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού 1 GW και μεταφορά μέσω TAP (Bίντεο)

26 Μαΐου 2020
13:27

Στις προοπτικές της Δυτικής Μακεδονίας να εκμεταλλευτεί τους πόρους της Ε.Ε. και να γίνει κέντρο παραγωγής υδρογόνου αναφέρθηκαν σήμερα ο περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης, ο γ.γ. του Hydrogen Europe, Γ. Χατζημαρκάκης και ο ευρωβουλευτής, Μ. Κεφαλογιάννης, σε ειδική εκδήλωση.

Ο κ. Κεφαλογιάννης μίλησε για το ταμείο δίκαιης μετάβασης της Ε.Ε. και τόνισε ότι σε πρώτη φάση η Δ. Μακεδονία μπορεί να αντλήσει πόρους 4,2 δις. ευρώ. Στις αρχές Ιουνίου πρόκειται να ξεκινήσουν οι σχετικές συζητήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο και η χώρα μας διεκδικεί συνολικά 100 δις. ευρώ για τις λιγνιτικές περιοχές σε βάθος χρόνου. “Το Ε.Κ. έχει μια κατεύθυνση να αυξηθεί ο προϋπολογισμός και νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο. Ακούμε με προσοχή τις προτάσεις για το υδρογόνο”, τόνισε σχετικά.

Υπάρχουν χρήματα, αλλά πρέπει οι ιδέες να ενταχθούν στα ευρωπαϊκά προγράμματα. “Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση”, συμπλήρωσε.

Ο γ.γ. του Hydrogen Europe, Γ. Χατζημαρκάκης, ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή γιατί αύριο η Κομισιόν θα παρουσιάσει το πρόγραμμα πράσινης ανάκαμψης και μιλάμε για πάνω από ένα τρις. ευρώ. “Η κα Λάινεν αναφέρθηκε στο υδρογόνο ως βασική καθαρή τεχνολογία. Χρησιμοποιείται στις μεταφορές και στη θέρμανση. Στη Δ. Μακεδονία θα βάλουμε ΑΠΕ, ιδίως φωτοβολταϊκα. Αυτός ο ηλεκτρισμός μπορεί να παράγει υδρογόνο σε μεγάλη κλίμακα και να μεταφέρεται με αγωγούς. Προβλέπουμε ότι θα γίνει μεγαλύτερη παραγωγή από ότι χρειάζεται η περιοχή και συνεπώς μπορεί να μεταφέρεται υδρογόνο και στην Ιταλία μέσω του αγωγού ΤΑΡ. Αν γίνει ένα τέτοιο κέντρο στη Δυτική Μακεδονία, τότε θα έρθουν και άλλες τεχνολογίες που σχετίζονται με το υδρογόνο”, υπογράμμισε.

“Μιλάμε για την τεχνολογία power to gas, υπάρχουν πάνω από 50 τέτοια έργα σε Ολλανδία-Γερμανία, άρα είναι ώριμη η τεχνολογία. Πρέπει να πάμε σε ένα μεγαλύτερο επίπεδο πλέον. Παρουσιάσαμε επίσης ένα σχέδιο για 40 γιγαβάτ υδρογόνου στην Ευρώπη και 40 γιγαβάτ στη Β. Αφρική, από όπου το υδρογόνο θα περάσει μέσω της Ελλάδας προς την Ευρώπη. Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για το ύψος των επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά μιλάμε κοντά στα 5 δις. ευρώ στη Δ. Μακεδονία για το υδρογόνο”, πρόσθεσε.

Αναφορικά με το ενεργειακό κόστος της εν λόγω τεχνολογίας, ο κ. Χατζημαρκάκης είπε ότι στο υδρογόνο το 60-80% είναι το κόστος ρεύματος. Αν πέσει η τιμή αυτή ιδίως από φ/β τότε και το κόστος υδρογόνου χαμηλώνει. Έφερε ως παράδειγμα αυτό της Shell στην Ολλανδία η οποία ανακοίνωσε επένδυση 15 δις. στη Β. Θάλασσα για 10 γιγαβάτ υδρογόνου. “Εμείς θεωρούμε ότι η επένδυση στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι ως το 2030 συνολικά 140 δις. ευρώ. Από αυτά, το μεγαλύτερο μέρος θα είναι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Βλέπουμε ενδιαφέρον από τις μεγάλες εταιρείες για ανάπτυξη του υδρογόνου. Αν ανοιχτούν τα ευρωπαϊκά ταμεία για τέτοιες επενδύσεις, τότε θα γίνουν”, επισήμανε.

Από την πλευρά του, ο κ. Κασαπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, είπε ότι “η στρατηγική μας είναι να διαφοροποιήσουμε τη νέα οικονομία της περιοχής με βάση τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όπως το ανθρώπινο δυναμικό στα ηλεκτρομηχανολογικά. Αυτό το προσωπικό μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε τεχνολογική πρόκληση”.

Ο κ. Κασαπίδης πρόσθεσε ότι “τον περσινό Οκτώβριο παρουσιάσαμε μαζί με τον κ. Χατζημαρκάκη στην Κομισιόν την πρότασή μας για ένα σχέδιο πάνω από 1 δις. ευρώ ώστε να φιλοξενήσει η Δ. Μακεδονία ένα μεγάλο φ/β πάνω από 1 γιγαβάτ το ρεύμα από το οποίο θα αξιοποιείται για την παραγωγή υδρογόνου. Το παραγόμενο υδρογόνο θα αξιοποιείται πρώτον ως καύσιμο τηλεθέρμανσης, δεύτερον ως εξαγόμενο καύσιμο μέσω του ΤΑΡ προς τα Δυτικά αλλά και προς τα Ανατολικά και τρίτον ως καύσιμο για μεταφορές, ειδικά για μεγάλα οχήματα, φορτηγά, απορριμματοφόρα, λεωφορεία κ.λπ.”.

Σημείωσε επίσης ότι το σχετικό πρόγραμμα IPCI της Ε.Ε. θα επιλέξει 3-4 περιοχές στην Ευρώπη για εμβληματικές τεχνολογικές επενδύσεις αυτού του είδους. “Είναι ένα εθνικό εγχείρημα και σήμερα βρισκόμαστε στη συγκρότηση του φακέλου υποστήριξης μαζί με ελληνικές εταιρείες, όπως ο ΔΕΣΦΑ και τα ΕΛΠΕ. Έχουμε έρθει σε επαφές και με μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Στη Δυτική Μακεδονία έχουμε το πλεονέκτημα της ισχυρής ηλιοφάνειας και της μεγάλης απόδοσης για τα φωτοβολταϊκά. Βάσει μελέτης, είναι τετραπλάσια η παραγωγή των φ/β σε σύγκριση με τη Β. Ευρώπη, άρα η παραγωγή υδρογόνου θα έχει μικρότερο κόστος”, υπογράμμισε.

Ο περιφερειάρχης ανέφερε, τέλος, ότι είναι εφικτή και η παραγωγή υδρογόνου με ρεύμα παραγόμενο από τη βιομάζα και έχει βρεθεί σε σχετικές επαφές με ευρωπαϊκές εταιρείες. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στο καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες συζητήσεις και μάλιστα, σε επίπεδο πρωθυπουργού διεξάγονται αυτή την περίοδο επαφές για μια συμφωνία αξιοποίησης της εν λόγω τεχνολογίας για τα μέσα μεταφοράς των μεγάλων πόλεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

energypress.gr

16 σχόλια

  • AΡΕΣ ΜΑΡΕΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΣ,ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΡΩΤΗΣΑΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΧΗΜΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΟΛΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ Η ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΥ PROJEKT.

  • Κίνηση μεγαλύτερης σημασίας ακόμα και από την θεμελίωση κατασκευής του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας

    • Aλλα ντι άλλων από τον Κασαπιδη μπας και ξεχαστεί η πρωτιά της Δυτικής Μακεδονίας στον κορονοιο και οι Σομαλοί…

  • Καραγιαννης ο μεγας ξερολας και σχολιαστης ολων οσων αφορουν τον κασαπιδη,πολυ γελιο λεμε,χα,χα,χα δωσε πονο κασαπιδη.Περιμενουμε το νεο σχολιο σου,χα,χα,χα.

  • κ. ΚΑΣΑΠΙΔΗ, ΤΟ ΜΕΓΑΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ 1 GW ΘΑ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΕΥΦΟΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΓΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΟΠΩΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ ΩΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΣΤΟ ΔΙΗΝΕΚΕΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΘΕΙ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΟΡΟΥΣ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟ ΤΙ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ!!

      • Η ΑΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΤΕΦΡΑ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΑ ΟΥΤΕ ΤΟ 3% ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΟΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΣΕ ΑΝΑΜΙΞΗ ΜΕ ΑΓΟΝΑ ΥΛΙΚΑ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΚΑΛΟΠΙΣΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΚΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΑΠΕΤΖΗΔΩΝ

  • ANΩΝΥΜΕ 14 ΚΑΙ40 ΕΓΩ Ο ΞΕΡΟΛΑΣ ΕΧΩ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΟΤΑ ΛΥΡΑΤΗ ΝΑ ΚΡΥΒΟΜΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΝΩΝΥΜΙΕΣ.

    • Η γνωμη μπορει να ειναι ανωνυμη ή επωνυμη, αυτο δεν την κανει λιγοτερο ή περισσοτερο ισχυρη. Το αν εσυ προτιμας να εκτιθεσαι επωνυμα ωστε να λαμβανεις στο ονομα σου αποψεις αλλων ειναι αλλο θεμα

  • Ο ΤΑΡ μεταφέρει φυσικό αέριο και όχι υδρογόνο. Επίσης, η χωρητικότητα του είναι συγκεκριμένη και δεσμευμένη από τους χρήστες. Οπότε τα καθρεπτάκια στους ιθαγενείς καλά κρατούν. Σπατάλη δισ. ευρώ στη λογική της απορρόφησης και όχι της επένδυσης.

  • Καραγιαννη να εισαι ετοιμος για το επομενο αρθρο που θα αναφερεται στον κασαπιδη,ξερεις εσυ ετσι,κοιτα να μας δικαιωσεις οσους γελαμε με τα γραφομενα σου,χα,χα,χα να σαι καλα.

  • Αυτά τα έργα δεν δημιουργούν μακροπρόθεσμες θέσεις εργασίας. Προφανώς δεν τον ενδιαφέρει τον Κασαπίδη εάν οι συμπατριώτες του θα έχουν δουλειά.

  • ANΩΝΥΜΕ 18 ΚΑΙ 33 ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΣΑΝ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΣΑΠΙΔΗ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΓΕΛΑΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΠΟΙΟΣ ΓΕΛΑΕΙ ΤΕΛΕΤΑΙΟΣ.

  • ΑΝΩΝΥΜΕ 17 ΚΑΙ 28 ΕΓΩ ΠΡΩΤΙΜΟ ΝΑ ΕΚΤΙΘΕΜΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΙΝΩ ΑΜΑΣΗΤΑ ΟΤΙ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΜΟΥ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ,ΕΣΥ ΑΝ ΠΡΟΤΙΜΑΣ ΝΑ ΕΚΤΙΘΕΣΑΙ ΑΝΩΝΥΜΑ ΛΟΓΟ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΘΕΜΑ.ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΑΙ ΕΝΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΕΡΓΟ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ.

  • Γεια σου καραγιαννη ξερολα,9 μηνες θητεια ο κασαπιδης και εχεις σχολιασει 100 φορες,νομιζεις και κατι λες,φερεφωνο εισαι και ανευ περιεχομενου οσα γραφεις,ασε να τελειωσει η θητεια και μετα και εγω μαζι σου αν δεν γινουν πραγματα αλλα αυτο καταντησε γελοιο που κανεις,μην εκτειθεσαι αλλο.Εχει ακομα 3 και χρινια θητειας τοτε τα λεμε,φιλακια.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.