O Λ. Ιωαννίδης για το ποσό των 31, 5 εκ ευρώ που τίθεται, μέσω Πράσινου Ταμείου, στη διάθεση των ενεργειακών Δήμων

27 Μαΐου 2020
18:51

31, 5 εκ ευρώ είναι το πόσο που τίθεται στη διάθεση των ενεργειακών Δήμων, μετά τη σημερινή ενεργοποίηση από το Πράσινο Ταμείο (ΑΔΑ: 9ΣΑ746Ψ844-2ΟΜ), του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης με την έγκριση του Χρηματοδοτικού Προγράμματος  «Χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης της Π.Ε Αρκαδίας. Το ποσό αφορά το 2018 ενώ αντίστοιχη κατανομή θα πρέπει να γίνει και για το 2019.

Το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, που χρηματοδοτείται από τα έσοδα των πλειστηριασμών των δικαιωμάτων εκπομπών CO2, είναι το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας που αναλάβαμε το 2016 και τελικά υιοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, τον Απρίλιο του 2019 εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ ενώ τον Φεβρουάριο του 2020 επιβεβαιώθηκε και από τη σημερινή κυβέρνηση.

Μια πρωτοβουλία που υιοθέτησαν και διεκδικήσαμε από κοινού οι Δήμαρχοι των Ενεργειακών Δήμων (Εορδαία, Φλώρινα, Αμύνταιο, Μεγαλόπολη) αλλά και η περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας.

Στόχος του αιτήματος μας, οι συγκεκριμένοι πόροι να χρηματοδοτήσουν έργα και δράσεις για την προσαρμογή της περιοχής στην μεταλιγνιτική εποχή.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και περήφανος που οι κόποι και οι προσπάθειες μας έφεραν συγκεκριμένο πλέον αποτέλεσμα και ελπίζω τα χρήματα του ταμείου να αποδώσουν τα μέγιστα για την περιοχή.

Παραμένει η διεκδίκηση της σαφούς δέσμευσης για επέκταση της χρηματοδότησης του Ταμείου και μετά το 2020.

Η περιοχή μας βρίσκεται μπροστά στην ταχεία και βίαιη πλέον απολιγνιτοποίηση και τα περισσότερα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης είναι αυτά που δρομολογήθηκαν την περίοδο 2015 – 2019, υπό διαφορετικές συνθήκες.

Οι μάχες είναι μπροστά μας.

(Η φωτογραφία είναι απο την παρουσίαση του Ε.Τ.Δ.Μ στην Κοζάνη από τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό  Περιβάλλοντος κ. Φάμελο τον Ιούνιο του 2018)

11 σχόλια

  • Αυτή η καραμέλα του κατόπιν ενεργειών μου σε μια ιστορια που γινεται σε ολη την Ευρώπη χρονια τωρα ειναι κουραστική πια
    Φυσικά και ηταν απόφαση οδηγία που επρεπε να εφαρμόσει η χώρα

    Στην πράξη τωρα για να εκτελέσουν τα Εργα με αυτα τα λεφτα Οι δήμοι θελουν 31,5 χρόνια

    Ο χρονος μετράει απο τωρα !!!!

    • Έχεις λάθος, καμία οδηγία δεν είναι. Αυτός το ζήτησε, αυτός το τεκμηρίωσε και το πήρε. Δεν υπήρχε πριν. Μακάρι να αξιοποιηθούν σωστά τα λεφτά

  • Το ταμείο Ιωαννίδη. Αυτός το πρότεινε, αυτός το διεκδίκησε με λύσσα 3 χρόνια, αυτός το πέτυχε. Συγχαρητήρια απλά, 31 εκ. ευρώ το χρόνο είναι αυτά

      • Όχι εφάπαξ. Και για το 2019 προβλέπονται αλλά 30εκ.και ευκαιρία η σημερινή διοίκηση να το εξασφαλίσει και για άλλα χρονια

  • Μπράβο στον Λευτέρη Ιωαννίδη.Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης έργο δικό του, το οποίο πίστεψε, αγωνίστηκε και τώρα αρχίζει να δίνει καρπούς.Σημανδράκο είπες κάτι? Καλά βγες φωτογραφίες και καμάρωσε τώρα που προλαβαίνεις. Λάζο όλα καλά?

  • Μια εικόνα από Τι μπορεί να πετύχει ένας Δήμαρχος.. Για κάποιους ειναι πυρηνική φυσική.. Για κάποιους άλλους γνώση και προσπάθεια. Εκτός από διαχειριστές της καθημερινότητας μπορείτε να φέρετε και χρήματα στο Δήμο. Μπράβο Λευτέρη!!

  • Απορώ πώς η κομισιόν δεν μνημονεύει τον ήρωα Λευτεράκη που έφερε τσουβάλια με λεφτά σε όλη την Ευρώπη.
    Τί λέτε ρε; αυτός πήγε σπίτι του γιατί δεν έκανε τίποτα 5 χρόνια στο δήμο . μην τρελαθούμε κιόλας, δεν ξεχνάμε τόσο γρήγορα την απραξία του.

    • 31εκ. φέτος, 31 εκ. του χρόνου και πάει λέγοντας.Νέα λεφτά που δεν υπήρχαν για την περιοχή.Και σε μία μόνο δράση
      Αν είναι έτσι η απραξία τρέμω από την ανάπτυξη που θα έχουμε από αυτούς με τις πράξεις.
      Επίσης η κομισιόν δεν έχει καμιά σχέση με το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Καμιά σχέση όμως.
      Αντιλαμβάνομαι οτι όλα αυτά δεν εξυπηρετούν το σενάριο της δήθεν απραξίας αλλά δεν πειράζει. Οι αλήθειες θα λέγονται και ο κόσμος καταλαβαίνει τι παίζει.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.