Γ. Δασταμάνης: «Φτάνει με τα Γρεβενά. Ας σταματήσουν να παίζουν τα παιχνίδια τους. Ας αναλάβουν πλέον όλοι από τη θέση που έχουν τις ευθύνες τους. Δεν πρόκειται να ανεχτώ τίποτα από εδώ και πέρα. Δεν θα δεχτούμε ούτε έναν πρόσφυγα παραπάνω»

29 Μαΐου 2020
00:59

«Φτάνει με τα Γρεβενά. Ας σταματήσουν να παίζουν τα παιχνίδια τους. Ας αναλάβουν πλέον όλοι από τη θέση που έχουν τις ευθύνες τους. Δεν πρόκειται να ανεχτώ τίποτα από εδώ και πέρα. Δεν θα δεχτούμε ούτε έναν πρόσφυγα παραπάνω».

Αυτό υπογράμμισε ο Δήμαρχος Γρεβενών κ.Γιώργος Δασταμάνης στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 9 το βράδυ της Πέμπτης 28 Μαΐου 2020 με αφορμή πληροφορίες που κάνουν λόγο για άφιξη ενός νέου αριθμού προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία των Ορεινών Γρεβενών.

Ο κ.Δασταμάνης τόνισε ότι «παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι στο Δήμο Γρεβενών δεν πρόκειται να έρθουν κι’ άλλοι πρόσφυγες καθώς το αρμόδιο Υπουργείο είχε αναγνωρίσει το γεγονός ότι η περιοχή μας σηκώνει ήδη το μεγαλύτερο βάρος στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, τελικά μαθαίνουμε έκπληκτοι από τον τύπο αλλά και από ανεπίσημες πηγές ότι αναμένονται κι’ άλλοι μετανάστες» και με τον Δήμαρχο Γρεβενών να δηλώνει ότι από το μεσημέρι μέχρι και τη στιγμή της συνέντευξης τύπου, στάθηκε αδύνατο να έρθει σε επαφή με κυβερνητικά στελέχη των αρμόδιων υπουργείων παρά τις επανειλημμένες του προσπάθειες για επικοινωνία.

Ο Δήμαρχος Γρεβενών ανέφερε ότι εδώ και δυο χρόνια φιλοξενούνται στον Ορεινό Όγκο πάνω από 1200 άτομα κάτι που σημαίνει ότι δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας σε σχέση με την υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία και με τους γειτονικούς δήμους, θέτοντας το ερώτημα «που είναι η περιφερειακή συνείδηση» και συνεχίζοντας ότι «αυτή δεν πρέπει να μείνει στα λόγια».

O κ.Δασταμάνης χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν ήδη στην τοπική κοινωνία των Γρεβενών μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, καλώντας την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να τηρήσει τις εξαγγελίες του για το πλαφόν του 1% και ζητώντας να γίνει δίκαιη κατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη Δυτική Μακεδονία.

«Μονό στα Γρεβενά ξέρει ο Υπουργός να στέλνει πρόσφυγες και μετανάστες; Δεν υπάρχουν όμοροι δήμοι;»

«Κατανοούμε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα εθνικό πρόβλημα αλλά πρέπει όλοι να το επωμιστούμε και όχι μονό τα Γρεβενά. Το φορτίο που σηκώνουμε είναι πλέον δυσβάστακτο και ο Δήμος δεν αντέχει άλλο. Δεν θα ανεχτούμε αυτή την μεγάλη αδικία. Σηκώσαμε το βάρος δυο χρόνια τώρα. Φτάνει.»

«Εάν συνεχιστεί αυτή η πορεία, μέσα στο καλοκαίρι δεν θα υπάρχει χωριό που δεν θα φιλοξενεί πρόσφυγες. Ο τόπος βουλιάζει και αυτοί σφυρίζουν αδιάφορα.»

Σε ένα άλλο σημείο ο κ.Δασταμανης αποκάλυψε πληροφορίες που θέλουν να ετοιμάζονται να ανοίξουν πολλά ανενεργά ξενοδοχεία στα Ορεινά Γρεβενά τα οποία όπως είπε ήταν κλειστά για χρόνια, και κάλεσε παράλληλα τις αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν και να ελέγξουν κατά πόσο υπάρχουν νόμιμες άδειες για αυτά τα καταλύματα. Μάλιστα σε μια αποστροφή του ο Γιώργος Δασταμάνης ανέφερε ότι στις προτεινόμενες δομές προβλέπεται να κοιμούνται πρόσφυγες ακόμη και σε υπόγεια.

Τέλος, ο Δήμαρχος Γρεβενών προανήγγειλε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα ενημερώνοντας ότι η εισήγηση του θα είναι να μην έρθει κανένας νέος πρόσφυγας στα Γρεβενά «εάν δεν αναλάβουν» όπως επανέλαβε «όλοι τις ευθύνες τους και δεν υπάρξει μια δίκαιη αντιμετώπιση του θέματος από την Πολιτεία».

Γραφείο Τύπου

Δημάρχου Γρεβενών

3 σχόλια

  • Μπορεί κάποιος να μας πει για ποιο λόγο υποβαθμίζονται μια περιοχή όταν δέχεται μετανάστες;
    Γιατί είναι φτωχοι; Γιατί οι περισσότεροι είναι μουσουλμάνοι;
    Τι ακριβώς την υποβαθμίζει; Μόνο χρήματα μένουν. Και μακάρι να μείνουν να δουλέψουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους που θα είναι ελληνακθα πια, γιατί σε λίγο μόνο παππούδες και γιαγιάδες θα έχει η περιοχη

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.