Θ. Καρυπίδης: Η βίαιη απολιγνιτοποίηση θα πετάξει τη Δυτική Μακεδονία από τον χάρτη

2 Ιουνίου 2020
18:22

Με την βίαιη απολιγνιτοποίηση που επιχειρεί η κυβέρνηση η Δυτική Μακεδονία θα βρεθεί εκτός του χάρτη, δηλώνει ο Θ. Καρυπίδης, πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» τονίζοντας παράλληλα ότι η ανεργία θα εκτοξευθεί στα ύψη και θα δημιουργηθούν πάνω από 30.000 άνεργοι στην περιοχή.

«Η πολιτική που θέλει να αναπτύξει αιφνιδίως ο πρωθυπουργός, ανακοινώθηκε με προηγούμενη δήλωσή του τον Σεπτέμβρη στον ΟΗΕ ότι θα κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες το 2028. Από το 2028 πήγαμε το 2023 χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο, ουσιαστικά η εξέλιξη αυτή αν υπάρξει θα πετάξει από τον χάρτη τη Δυτική Μακεδονία. Η ανεργία θα εκτοξευθεί στα ύψη, μιλάμε για πάνω από 30.000 ανέργους διότι κάθε μία θέση δημιουργεί άλλες τρεις δορυφορικές στην τοπική οικονομία. Θα παραχωρηθεί η ενέργεια σε ιδιωτικά συμφέροντα, το αέριο θα κυριαρχήσει όντας εισαγόμενο καύσιμο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που πρέπει να αναπτυχθούν δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση καυσίμου για τη χώρα» εξήγησε συγκεκριμένα.

 Ο κ. Καρυπίδης ανέφερε πως επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είχε καταθέσει ένα Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) στην Ευρωπαϊκη Επιτροπή που βραβεύτηκε από τις οικολογικές οργανώσεις και το οποίο προέβλεπε μέχρι το 2030 λιγνιτική παραγωγή και στη συνέχεια στο μίγμα καυσίμου να συμμετέχει κατά 16% ο λιγνίτης και 16% το φυσικό αέριο που έχει άνθρακα και πρέπει στην κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 να αποσυρθεί από την ατζέντα του καυσίμου. «Μιλάμε για έναν εξορθολογισμό που δεν θα πετούσε τη Δυτική Μακεδονία έξω από την χάρτη και θα έκανε μια μετάβαση δίκαιη και όχι βίαιη» σχολίασε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ως Περιφερειάρχης πήρε την πρωτοβουλία μετά τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή να δημιουργηθεί το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης όπου διασφαλίστηκαν 60 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσουν τα πρώτα βήματα της δίκαιης μετάβασης με ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης. «Την μετάβαση αυτή έρχεται τώρα η σημερινή κυβέρνηση να την κάνει βίαια και χωρίς κανένα σχέδιο» πρόσθεσε. Σημείωσε ακόμη πως η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι χρειάζεται πάνω από 30 – 35 χρόνια για να γίνει η μετάβαση και όχι ένα και δύο χρόνια.

Αναφορικά με τη δήλωση του πρωθυπουργού στην εφημερίδα Bild τόνισε πως «μια τέτοια δήλωση δεν αρμόζει σε έλληνα πρωθυπουργό». «Δεν αφορά το ζήτημα της ενέργειας μόνο στη Δυτική Μακεδονία αφορά όλη τη χώρα διότι έχει να κάνει με την αυτάρκεια, την κυριαρχία της χώρας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της στην οποία πρέπει να βρούμε έναν βηματισμό».

«Τα 292 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για την μετάβαση δεν επαρκούν», συμπλήρωσε καθώς πάνω από 30-40 δισ. χρειάζεται η τοπική κοινωνία για να ισορροπήσει το ΑΕΠ που θα χάθει σε ένα βάθος 20ετίας. «Με τα φωτοβολταϊκά των γερμανικών εταιρειών και τις πρόσκαιρες θέσεις εργασίας δε λύνεται το πρόβλημα στην περιοχή μας» επεσήμανε ακόμη καταλήγοντας ότι πέρα από το ζήτημα των θέσων εργασίας δεν έχει γίνει αποκατάσταση των πεδίων τα οποία δεσμεύονται για να δοθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς να αφήνουν περιθώρια ανάπτυξης για τη Δυτική Μακεδονία.

35 σχόλια

  • Θα γίνουμε όλοι περήφανη αγροτιά , μας το συμβουλεψε άλλωστε και ο γεωπόνος ο ειδικός στις κοτούλες και τους κηπάκους… και το αφεντικό του εκ Μαξίμου αυτό δήλωσε ανοιχτά να βρουμε κάτι άλλο να κάνουμε αφού οι Γερμανοί φίλοι τους δεν μπορούν να περιμένουν άλλο θέλουν γερό μπαγιόκο! Τα πρόβατα και οι ημέτεροι βέβαια πιστεύουν ότι αν κλείσει η ”κακιά” η ΔΕΗ θα λυθούν όλα τα προβλήματα τους , αλλά τι να πει κανείς…η βλακεία είναι ανίκητη , αν δεν ήταν δεν θα ψήφιζαν κιόλας τον Μιστερ Μπιν εν Κουλί!

    • Ξέχασες να αναφέρεις ποιός υπέγραψε το ξεπούλημα της ΔΕΗ και όλων των δημοσίων οργανισμών, υποθηκεύοντας τη χώρα για 99 χρόνια. Ο ίδιος που αύξησε το ΦΠΑ από το 13% στο 24% και θα βαρούσε τα νταούλια σκίζοντας τα μνημόνια!

      • Ξέχασες να αναφέρεις ποιος απέλυε σχολικούς φύλακες , εκπαιδευτικούς , γιατρούς και άλλους κλάδους αρκετούς την περίοδο 2012 2014 που ήταν υπουργός , α ναι… ο Κούλης!
        Επίσης ξέχασες να μας πεις πως θα μας έβγαζε απ τα μνημόνια σε λιγότερο από 1 χρόνο ο αντωνάκης βίσσης σαμαράς που μας έβαλε με ταμπούνια μέσα με τον φίλο του Βενιζέλο

        Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σκοινί είπαμε! Έχεις καταστρέψει την χώρα πολύ πιο μπροστά δεν δικαιούσε να μιλάς όπως και ο κάθε νΔΟΥΛΟΣ

        • Μπερδεύεσε συριζοδουλος θέλεις να πεις. Το ότι εκφράζεσαι και λες τη γνώμη σου το οφείλεις στη σημερινή κυβέρνηση. Επί σύριζα απαγορευόταν να λες ότι είσαι ΕΛΛΗΝΑΣ και γενικά ότι δεν ήταν σύμφωνο με την γνώμη τους, αμέσως σε χαρακτήριζαν εθνικιστή.

          • Ανωνυμος – 2 Ιουνίου, 2020 at 23:03

            Η δημοκρατία δεν είναι κανενός τσιφλίκι για να το κουλαντρίζει όσο και όπως θέλει αυτός , συνεπώς δεν χρωστάω τίποτα και σε κανέναν ειδικά δε..στους σημερινούς κυβερνώντες που είναι ότι πιο επικίνδυνο έχει δείξει η νεότερη ελληνική (πολιτική)ιστορία στην Ελλάδα.
            Ο Σύριζα που λες..δεν σου απαγόρεψε τίποτα απολύτως μιλάγατε 5 χρόνια σχεδόν ότι θα σας κλείσει εκκλησίες θα κάνει το ένα το άλλο… και εδώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο ο Κούλης με την ΝΔ που υποτίθεται είναι με την πατρίδα και την εκκλησία ένα τα ξεπουλάει και τα κλείνει όλα.
            Και ναι…θα σε χαρακτηρίζει ο κάθε νοήμων και σκεπτόμενος άνθρωπος εθνικιστή/φασίστα όταν όποιος έχει αντίθετη γνώμη τον στοχοποιείς ή επειδή δεν πιστεύει στις Μακεδονικές φανφάρες που όπως απέδειξε η ιστορία ήταν μια καλοστημένη φούσκα μερικών ντεμεκ ακομμάτιστων για να διώξουν τον Τσίπρα και μόνο. Κανένας αγώνας και κανένας δεν ειναι πατριώτης από δαύτους , ας βγουν – εγώ τους προκαλώ – και να πάρουν θέση γι αυτα που γίνονται τώρα το κάνουν? Οχι! Γιατί προφανώς την βρώμικη δουλίτσα τους την έκαναν. Και εσείς όλοι το ίδιο κάνετε άλλωστε , όποιος έχει αντιθετη άποψη από τις δικές σας τον χαρακτηρίζετε ανθέλληνα προδότη και συριζαίο , οπότε μην κλαίγεστε , εμείς ανθέλληνες και προδότες εσείς φασίστες και εθνικιστές διαπλεκόμενοι.

        • Την πάτησες, δεν είμαι ΝΔ και ούτε θέλω, σας ψήφισα το 2015 για να μας “σώσετε” και έφαγα παραμύθι,τέρμα πιά!

    • Αυτός που είπε την γυναίκα στο ΜΑΤΙ τι θα το κάνεις το 2χιλιαρο αφού θα το φας; ποιος είναι αυτός που το είπε ο αγράμματος ζουμπας ο τσιπρακος!!!

  • οταν ο δικος σου ο τσιπροκιο ψηφιζε στην βουλη την πωληση του 40% των ορυχειων και τα περιφημα ΝΟΜΕ που κατεστρεψαν την δεη και οταν εκλεινε την καρδια 1 και 2, που εισουν περιφεριαρχης στην ζυριχη????

    • Που το είδες αυτό στον ύπνο σου?
      Ότι να ‘ναι! Αστο..ζήσε στην πλάνη σου δεν αξίζει να σου εξηγήσω κάτι , μείνε με τους κηπάκους και τις κοτούλες και τις γέφυρες των Σερβίων… ξέρει ο δικός σου από λόγια του αέρα! Καλοφάγωτος ο (μπλε) σανός!

    • Και ο γιώργης όχι τόσο πατριωτικά μην μας πάθει και τίποτα απ τους πολλούς πατριωτικούς αγώνες
      θα μας φέρει ανάπτυξη και πλεονάσματα με τις κοτες και τους κήπους ο γεωπόνος της καρδιας (σας)

  • μέγας πολιτικός ο απόφοιτος του χαρβαρντ που βγήκε κατα λαθος και νομιζει οτι καθε μερα ειναι πασχαλιά

    και κυρίως αριστερός
    Αυτο που το πας !!!!

    • Μην μπερδεύεσαι δεν μιλάμε για τον Κασαπίδη τον γλεντζε που βγήκε γιατι κοιμήθηκε ο θεός ενώ δεν ήθελε ούτε ο ιδιος να βάλει υποψηφιότητα! Αχαχα!

      • Ήρεμα σύντροφε ακόμα δεν το χωνεψες; Σε όλα τα επίπεδα ο σύριζα πάτωσε και συνεχίζει να βυθίζεται… Ο κόσμος κατάλαβε με ποιους έχει να κάνει. Αν και τώρα διαπιστώσει το ίδιο αυτο θα πάθουν και οι τωρινοι. Νά ‘σαι σιγουρος ότι οι πολλοί έχουν το δίκιο.

        • Τι να χωνέψω λεβέντη μου τσολιά μου? Τι? Τα ψέματα που σε παραμυθιάζει ο Skai και ο κάθε χαρτζηλικωμένος των συστημικών ΜΜΕ του διαπλοΚΟΥΛΗ που τους έδωσε εν μέσω καραντίνας 41 εκατομμύρια ζεστα ζεστα και τσίλικα? Η διαφορά είναι της τάξεως 7 με 8 μονάδες και κάθονται και σας λένε ακριβώς επειδή τα πήραν χοντρά ότι ο Κούλης προηγείται 20 και 30 μονάδες μπροστά και τάχα ο Σύριζα διαλύεται , θεωρώ ότι ο ελλην είναι έξυπνος για να χάβει τέτοια παραμύθια και μάλιστα τόσο χοντρά!
          Τον βαφτίζετε κάθε μέρα τον καλύτερο πρωθυπουργό ενώ από τις δηλώσεις του από το Φθινόπωρο ακόμη του ’19 μέχρι και σήμερα αποδικνύει ότι κωλοτουμπιάζει σε πολλά και δεν έχει σχέδιο για το κάτι καλύτερο. Ο κόσμος έφαγε απλά χοντρό παπά για ένα μακεδονικό που ούτε αυτό το τήρησε όπως βλέπουμε γι αυτο και ψήφισε αυτούς σε οικονομικο-εργασιακά θέματα ο σύριζα σε εξαπάτησε πολύ λίγο συγκριτικά με την ΝΔ και το Πασοκ που είχες πριν το 2015.
          Να ‘σαι σίγουρος ότι σε λιγότερο από μια 5ετια από τώρα ο Σύριζα αυτές τις 7-8 μονάδες που έχασε θα τις ξαναπάρει πίσω και θα ξαναρθει στα πράγματα , αν κάνει σωστή αντιπολίτευση και διορθώσει 1-2 κακώς κείμενα μέσα στο κόμμα ο Κούλης και το καταστροφικό του κόμμα θα αποτελεί παρελθόν για την ιστορία

  • …θα πετάξει τη Δυτική Μακεδονία από τον χάρτη. (ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ)

    όταν ο Ζάεφ του είπε, στις Πρέσπες, εσείς οι Έλληνες και εμείς οι Μακεδόνες κιχ ο περιφερειάρχης. έχει το θράσος και προφέρει τη λέξη Μακεδονία !

    • Ο Κούλης ακόμα να ασκήσει βέτο για το Μακεδονικό?
      τι έγινε….τζάμπα κατέβαζε στο δρόμο τα αγαπημένα του παιδάκια τους Μακεδονομάχους του Ξανθόπουλου και του κάθε σανοφάγου?

      • O Αν. – at 23:12 σου απαντά : ο Κούλης ολοκλήρωσε την προδοσία. Παραέφαγες σανό και νομίζεις ότι όλοι το ίδιο κάνουν.

    • Ε τώρα που ήρθε ο Κούλης θα ασκήσει βέτο
      θα σκίσει την συμφωνία μετά και θα την ξαναβάλει στο χάρτη ……….. της Νότιας Ζηλανδίας!
      αχαχαχαχαχαχα!

  • Προς σχεδόν όλους τους σχολιαστές. ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ. ΚΟΡΟΙΔΑ Ε ΚΟΡΟΙΔΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΜΥΑΛΑ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.