Έτος 1 μετά λιγνίτη εποχής: «γῆ καὶ ὕδωρ» (Γράφει ο Παναγιώτης Δημόπουλος)

6 Ιουνίου 2020
08:43

 

Γράφω απρόσκλητα ζητώντας την ανοχή του αναγνώστη και την ευμένεια του ανώνυμου σχολιαστή, αλλά φυσικά απαιτώντας μηδέτερο.


Διαβάζοντας τα πρακτικά της συντονιστικής επιτροπής για το Σχέδιο Δίκαιης και Αναπτυξιακής Μετάβασης, την πρόσκληση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας («υπερταμείου») για σύνταξη
master plan με στόχο το «ραγδαίο» αποτέλεσμα, καθώς και παρουσιάσεις της υπό ολοκλήρωση μελέτης του World Bank Group, δεν μπορώ παρά να θυμηθώ τους Πέρσες και την ιστορική απαίτησή τους για «γῆ καὶ ὕδωρ».

Για την δική μας περιοχή έχουν γίνει όλα ανάποδα:

  • η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε την πολιτική της πρόθεση για απολιγνιτοποίηση πανευρωπαϊκά 40 ημέρες μετά τις Ευρωεκλογές, κατά την διάρκεια των οποίων το θέμα δεν ετέθη ουσιαστικά στους ψηφοφόρους

  • η Ελληνική κυβέρνηση και το σύνολο των κοινοβουλευτικών δυνάμεων ευθυγραμμίστηκαν με την μέγιστη δυνατή προθυμία εντός διμήνου από την ανακοίνωση, χωρίς καμία σχετική δημοκρατική εντολή, αφού δεν ανέφεραν την πρόθεση τους προεκλογικά

  • οι διαβουλεύσεις με την τοπική κοινωνία προγραμματίστηκαν για χρόνους μετά την κατάρτιση των σχεδίων και όχι πριν, ή έστω κατά την διάρκεια

  • και φυσικά όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν πριν την οποιαδήποτε κατάρτιση σχεδίου. Με πίστη τετελειωμένη σε θεότητες της αγοράς και του νέου, πράσινου νομίσματός της, το ζήτημα θεωρείται λήξαν πριν ακόμη συζητηθεί.


Πρόκειται για μια αναστροφή της κοινοβουλευτικής και Δημοκρατικής τάξης, η οποία πάντως αντιμετωπίζεται με σχετικά ομόφωνη αποδοχή και μουδιασμένες ή προσχηματικές διαμαρτυρίες. Ίσως τελικά όμως αυτός να είναι ο πιο αποτελεσματικός, αν και διεσταλμένος, τρόπος της Δημοκρατίας. Ίσως φέτος να είναι το αναπόφευκτο τέλος της προ Λιγνίτη και η αρχή της μετά Λιγνίτη εποχής για την περιοχή μας, αν και τα ημερολόγια είθισται να τα συμφωνούμε με τους κύκλους της ζωής κι όχι να τα τυπώνουμε, δεύτερο χέρι, μέσα στη μαύρη νύχτα.


Ας δούμε λοιπόν το περίφημο προβαλλόμενο αποτέλεσμα της μεγάλης επικείμενης «επένδυσης»:

  • ο διακριτός και εθνικός παραγωγικός ρόλος της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας θα χαθεί σύντομα χωρίς καμία εγγύηση για αποκατάστασή του

  • τα εδάφη και το νερό της με τα δίκτυά τους, την «γῆν καὶ τὸ ὕδωρ» τα οποία διέθεσε αφειδώς στην Εθνική και κατ’ επέκταση Ευρωπαϊκή προσπάθεια, η περιοχή φαίνεται ότι επίσης κινδυνεύει να τα χάσει για τα καλά και ενώ ποτέ δεν υπήρξε τέτοια πολιτική ή κοινωνική συμφωνία

  • οι ογκώδεις χρηματοδοτήσεις της πρώτης διετίας για την περιοχή θα γίνουν με όρους «υπερέσπα», με οδηγίες, ευθυγραμμίσεις και στοχεύσεις από πατρόν σε πολύ κακή Αγγλική, όλες γραμμένες μακριά κι ερήμην, οι οποίες μικρή σχέση θα έχουν με τις συνθήκες, επιθυμίες, ανάγκες και ζωές των δικαιούχων τους

  • και η εργασία, ένα συνταγματικό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου φαίνεται να μετατρέπεται πλέον επίσημα σε προνόμιο, κουπόνι, τυχερό παιχνίδι, επανακατάρτιση στο Ζάλογγο. Χωρίς «γῆ καὶ ὕδωρ».

Μοιάζει με καταστροφολογία κι όμως είναι περιγραφή. Ακόμη και ο γράφων, πιστός γόνος συντηρητικού και «Δεξιού» περιβάλλοντος, πρέπει να βρω την ερμηνεία αυτή του laissezfaire στο επίπεδο του «βρείτε-κάνετε» αυταρχισμού εντελώς ακατανόητη και αδιανόητη. Είναι καινούρια αυτά τα γράμματα και τους λείπει πολύ η γραμματική, το συντακτικό, το λεξιλόγιο. Αυτά είναι τα γράμματα της πραγματικής πολιτικής αναρχίας.

Η μετάβαση λοιπόν φαίνεται πως γίνεται από το σημείο Α προς ένα σημείο με άγνωστο γράμμα της αλφαβήτου εντελώς άδικα για τον λαό της Δυτικής Μακεδονίας. Οι κόκκινες γραμμές ξέβαψαν από μερικά νοητά τσουβάλια Ευρώ που σέρνονται μπρος-πίσω. Και έτσι αιφνίδια δίνουμε «γῆ καὶ ὕδωρ», χωρίς δικαίωμα στην εργασία. Αυτές, ιστορικά, είναι οι γραμμές μιας άνευ λόγου, άνευ όρων παράδοσης ενός λαού.

Ας ελπίσουμε οι παραπάνω προβολές να είναι εντελώς άστοχες, αλλά και ας προσπαθήσουμε, όσο αντέχει η τιμή των όπλων μας, να τις διαψεύσουμε. Το πεδίο διαπραγμάτευσης και διεκδικήσεων παραμένει, την ύστατη ώρα, ευρύ και – δεν μπορεί – τα θεσμικά μας όργανα θα εκπροσωπήσουν το συμφέρον της περιοχής μας με μία και δυνατή φωνή. Παρά τις διαφωνίες μας, έχουμε όλοι εμπιστοσύνη σε όλους εντός των τειχών.

Για να μην προβώ όμως σε λαϊκισμό εκ τους ασφαλούς, ξαναδιαβάζω επιμελώς τα διαθέσιμα κείμενα εργασίας και τις ανακοινώσεις Ευρωπαίων και τοπικών αξιωματούχων. Έπειτα, προς αποφυγή Ευρωσκεπτικισμού, διαβάζω το διάγγελμα Σούμαν, της 9ης Μαΐου 1950, ένα από τα πρώτα, εμβληματικά κείμενα για την Ένωση της Ευρώπης:

«Η αλληλεγγύη στην παραγωγή…ανοιχτή σε όλες τις χώρες που θέλουν να πάρουν μέρος και που θα δώσει σε όλες τις χώρες-μέλη τα στοιχειώδη της βιομηχανικής παραγωγής επί ίσοις όροις, πάντα θα είναι το πραγματικό θεμέλιο της οικονομικής τους ένωσης.»

Και αναρωτιέμαι αναπόφευκτα: πότε ξανάρθαν ως εδώ οι Πέρσες να σκάβουν στα θεμέλια; Θα δώσουμε τα πάντα για εφάπαξ αδειανά πουκάμισα, για ένα ηλεκτρικό αμάξι και μια πρίζα, για μία ξένη μπαταρία στα χωράφια και για τα πιο ακριβά αέρια του Βορρά; Θα δώσουμε τη γη μας ενέχυρο σε νέα δανεικά; Θα πούμε πάλι «ευχαριστώ» για έναν ακόμη κόκκινο λογαριασμό, ίσως τον μεγαλύτερο από Οθωμανικής εποχής στην περιοχή μας;

Κανείς, τουλάχιστον κανείς εδώ, δεν έχει το δικαίωμα να προσφέρει «γῆ καὶ ὕδωρ», ή να ευτελίζει το δικαίωμα στην εργασία. Αυτά δεν ανήκουν σε κανέναν, γιατί ανήκουν σε όλους μας. Είναι πολύ ανεπιθύμητοι οι Πέρσες, πολύ ιερή η γη.

29 σχόλια

  • όντως όλα αναποδα τα κάνουμε … δεν παράγουμε τιποτα ανταγωνιστικό σαν οικονομία… δεν εχουμε προσαρμοστικότητα Καποτε ο λιγνίτης ήταν ανταγωνιστικό προιόν έδινε συγκριτικό πλεονεκτημα. Σε εμας που μαθαμε τόσα χρόνια να ζούμε με ευρωπαικά πακέτα στήριξης το συγκριτικό πλεονεκτημα ειναι κενό νοήματος… Τι να μας ρωτήσουν δηλαδή ; θέλετε μια ακόμα εταιρεία σε εισαγωγικά ολυμπιακή αεροπορία (βλέπε ΔΕΗ).

  • Αριστερές ιδεοληπτικές και ακαδημαικού τυπου αναρτησεις και μαλιστα απο ανθρωπους που διοικησαν τομεις αυτου του άμιορου τοπου και τον γυρισαν πιο πισω με τις περιεργες αντιληψεις τους για την άσκηση διοικησης και φυσικά αποκλειστικά με τους συγγενεις και φιλους, αποκλειοντας ότι δεν ήταν της (φιλα)αρεσκείας τους

    • Δύο εύκολες παρατήρησεις σε αυτό που έγραψες. Ο Δημόπουλος δεν έχει ουδεμία σχέση με την αριστερά, μια ζωή δεξιός. Δεύτερον ο Δημόπουλος ήταν από τους καλύτερους πρόεδρους που πέρασε από τη βιβλιοθήκη με εξαιρετικά σημαντικό εργο που αν εχεις οποιαδήποτε σχέση με το αντικείμενο το ξέρεις. Τουλάχιστον μην εκτίθεστε

    • Μη κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια, ο Δημόπουλος καμια σχέση δεν έχει με την τοπική αυτοδιοίκηση που περιγράφεις. Είναι μεγάλη τιμή για τον τόπο που πέρασε ο άνθρωπος αυτός από την αυτοδιοίκηση. Έτσι διοικούσαν το δήμο μαλουτες κ κουκουλοπουλοι. Τουλάχιστον ο δεύτερος άφησε κ ένα κάποιο έργο. Ο άλλος είναι διακοσμητικός κ προκλητικά αδιάφορος.

    • Γύρισε πίσω η βιβλιοθήκη με τις συνεργασίες της με την εθνική βιβλιοθήκη, το Ίδρυμα Γκαίτε κλπ. Έμεινε πίσω μετα απο μια αυτοδιοικητική περίοδο με τις περισσότερες εκδηλώσεις που έχουν γίνει ποτέ στο χωρο της και πολύ δύσκολα θα ξεπεραστεί από ότι βλέπουμε πλέον.. Όταν μιλάτε να δίνετε και παραδείγματα γιατί η πραγματικότητα σας ξεπερνα

      • μικροεκδηλωσεις τοπικης κλιμακας, παρουσιασεις βιβλιων και ημεριδες
        ουτε brand εστησε κανεις τους, ούτε οι συνεργασιες αφησαν πισω , ουτ εσε ενα – εστω ενα ερευνητικό εργο μπηκε, ουτε σε ενα ευρωπαικο εργο μπηκε, ουτε κυριως καταφερε να κανει φιλικό τον οργανισμό σε ολους τους Κοζανιτες με μια επικοινωνιακή στρατηγική – και εκλεισε την τρομερή του αυτοπροβολή παιζοντας ακαταληπτο στο πιανο για να μας θυμισει γιατι ηταν εκει – ως πιανίστας που δεν ήθελε να τον πυροβολούν ………. καληνυχτα Κοζανη

  • Παναγιώτη λόγια τα περιγράφεις, τα στρογγυλεύεις και λίγο αλλά

    “Το πεδίο διαπραγμάτευσης και διεκδικήσεων παραμένει, την ύστατη ώρα, ευρύ και – δεν μπορεί – τα θεσμικά μας όργανα θα εκπροσωπήσουν το συμφέρον της περιοχής μας με μία και δυνατή φωνή. Παρά τις διαφωνίες μας, έχουμε όλοι εμπιστοσύνη σε όλους εντός των τειχών.”

    εδώ είναι το πρόβλημα, τα θεσμικά μας όργανα έδειξαν αδιάφορα και ανίκανα. τους τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί και δεν έβγαλαν κιχ. έπρεπε να γίνει επανάσταση για την ερήμην της κοινωνίας απόφαση. φυσικά ευθύνονται κυρίως οι κυβερνητικοί ομόδοξοι σου, οι οποίοι έσκυψαν ωσάν ραγιάδες την κεφαλήν αμέσως εις το δοβλέτιον και κοίταξαν μη χαλάσουν τις σχέσεις τους με το κόμα. Ένα Μουτζούρη που είπε κάτι για την ενόχληση του μεγαλοσχήμονος Mr Bean πρωθυπουργού μας που θα πάει με τη Μαρέβα Σαντορίνη, τον έχεις ακουστά?

    Δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε κανένα, δυστυχώς και αυτό είναι το πρόβλημα και το ξέρεις και συ, απλώς η αστική σου ευγένεια δε σε αφήνει να το γράψεις.

  • Αυτό το διάγγελμα του 1950 στην Ένωση ‘Ανθρακα Χάλυβα σημαίνει να μην επιδοτούνται ζημιογόνες επιχειρήσεις από τα συμμετέχοντα έθνη.

    Όταν η Ελλάδα μπήκε στην τότε ΕΟΚ ο Καραμανλής πήρε εξαίρεση για τις λιγνιτοφόρες εκτάσεις της Ελλάδας λόγω που δεν είχαμε ισχυρό νόμισμα και έπρεπε να εξασφαλίσουμε ενεργειακή επάρκεια.

    Τα χρόνια της εξαίρεσης τέλειωσαν, ισχυρό νόμισμα έχουμε, και πέραν των ευρωπαϊκών κανονισμών δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα ούτε η πολιτική βούληση να επιδοτηθεί ο λιγνίτης για να παραμείνει στην παραγωγή.

    Δεν μας φταίνε λοιπόν οι ξένοι για τις δικές μας ελλείψεις, η μεταλιγνιτική περίοδος ήταν και είναι αναπόφευκτη, έπρεπε να ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι.

    • Iσχυρό νόμισμα έχουμε, παράδες δεν έχουμε! Παριστάνουμε την ευρωπαϊκή χώρα όταν κλείνουμε σαν χώρα, μην τυχόν και αρρωστήσει κανένας διότι δεν έχουμε νοσοκομείο.

      • Ισχυρό νόμισμα χωρίς παράδες σημαίνει πως κάνουμε πάντα το φτηνότερο. Παλιά ο λιγνίτης ήταν απαραίτητος γιατί το κόστος πληρώνονταν με τυπωμένες δραχμές ενώ τα εισαγόμενα καύσιμα με δολάρια.

  • Και εγώ με τη δεξιά συμπορεύομαι από τότε που ψηφίζω. Αλλά όσον αφορά στα τοπικά αυτοδιοικητικά και συγκεκριμένα για το Δήμο Κοζάνης σκέφτομαι διαφορετικά και ψηφίζω διαφορετικά (όπως Παναγιώτης Δημόπουλος). Αυτά για όσους λένε (τρολάκια), ότι οι σύμβουλοι της κίνησης είναι ενός συγκεκριμένου κόμματος. Όλοι ξέρουμε σε τοπικό επίπεδο τόσα χρόνια πως ψηφίζει το εκλογικό σώμα της περιοχής. Ποτέ με το κόμμα, άρα μην κρίνετε…..

    • Είμαστε πολλοί φίλοι μου οι δεξιοί που δεν πάθαμε αμνησία περυσι όσον αφορά το δημο. Που ζησαμε πολλά από το 90 και ειδικά τα χρόνια της Άννας. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον παρεπιπτόντως μια συνέντευξη μαζί της

  • Κείμενο άρτιο φιλολογικά, μεστό νοημάτων και απολύτως εύστοχο στην αποτύπωση των καταστάσεων του τόπου και των περιστάσεων…

  • να παραιτηθεί όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και περιφερειακό νόμου Κοζάνης στα λόγια είστε όλοι τέλειοι Στις πράξεις ( 0 ) χορτάσαμε από λόγια εμεις θέλουμε μια ΔΕΗ που δίνει εργασία σε πολύ κόσμο και όχι άνεργους οπου θα πάρει η Περιφέρεια άπαξ 1 φορά καπια ψίχουλα η ο Δήμος Καλημέρα Κοζάνη

  • Θεσμικοί φορείς οι οποίοι είναι οι επίσημοι συνομιλητές άρα και οι έχοντες την ευθύνη πρέπει να ενημερώσουν την κοινή γνώμη.

  • Πόσο σας αρέσουν οι φανοί και μόνο.θα χορτασετε με τον κ.μαλουτα τώρα,αδράνεια παντού και φανούς σε πρωτοκαθεδρία.

  • ΔΕΝ καταλαβαινω γιατι πρεπει το κρατος να με βρει δουλεια.Σχετικα με το κειμενο,εκθεση ιδεων χωρις πρακτικο αποτελεσμα.

  • ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ,ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ,ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΝΥΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ,ΤΟ ΕΞΗΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ:ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ.ΓΕΙΑ ΣΑΣ.

    • Επίσης δεν μπορούμε να έχουμε δημοτική αρχή που ήταν μια δυναστεία στα πράγματα και ταυτόχρονα να ζητάμε έργο.ποτε έδειξε έργο να δείξει και τώρα.

    • Έχεις ακούσει κάτι για Σοσιαλδημοκρατία? Έχεις ακούσει κάτι για Σουηδία, Δανία, Νορβηγία? Οι Ελβετοί που κάνουν 400 δημοψηφίσματα το χρόνο είναι κομουνιστές? Σε χρεωκοπημένη χώρα ως το 2080 θα εφαρμόσουμε τον καπιταλισμό ή πάμε για ξεπούλημα και ικανοποίηση ημετέρων τύπου Μυτηλιναίος, Βαρδινογιάννης κτλ. Ο Χατζηδάκης και ο κάθε Χατζηδάκης ξέρουν τι είναι το φκιάρι στον ταινιόδρομο?

  • Αφήνετε να εννοηθεί ότι πρόκειται για ένα σχέδιο shock therapy…Στην πραγματικότητα είναι ένα ζήτημα stop and go, και κάθε κυβέρνηση έριχνε το μπαλάκι στην άλλη μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο… Κάποτε οι τοπικοί άρχοντες κορόϊδευαν τα καθρεφτάκια, αλλά έδιναν γη και ύδωρ για τη θεσούλα και τις μπιζνες τους. Στο σημείο μηδέν στο οποίο φτάσαμε με την Πτολεμαΐδα 5, θα στεκόμαστε να την καμαρώνουμε “για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη”. Χωρίς σοβαρές εναλλακτικές προτάσεις ανάπτυξης από τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες κοιτούν να βγάλουν η μία το μάτι της άλλης, πώς περιμένετε να έρθει η αλλαγή; Αφού, όταν μας ρωτάνε τί θα κάνουμε για το μέλλον μας, δεν έχουμε κάτι σοβαρό να τους πούμε ή να τους αντιπροτείνουμε άλλη επένδυση! Αγανάκτησαν οι “ξένοι” μαζί μας…

  • Παναγιώτη Δημόπουλος
    Αυτή η ανωνυμία των σχολιαστών αποφεύγει να ασχοληθεί με την ουσία των όσων γράφεις και περι άλλων τυρβάζει. Ο μεγάλος ηγέτης το είπε ξεκάθαρα ’’ κάτι άλλο θα βρούν να κάνουν ‘’. Αυτό είναι το σχέδιό του για την επόμενη μέρα. Δηλαδή κανένα. Μήπως έχει η Περιφέρεια ; Ο Περιφερειάρχης μίλησε για κοτέτσια και κήπους. Οι συσκέψεις τους γίνονται εν κρυπτώ ( Βουλευτές της ΝΔ με τον εκ Χίου Μουρουσούλη ) όχι για σχέδιο για τη μεταγλιγνιτική εποχή , αλλα πως θα κινητοποιήσουν τον κομματικό στρατό να καθυποτάξουν τις τοπικές αντιδράσεις. Η πολιτική του ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ στα ξένα συμφέροντα ( εδώ τα Γερμανικά ) ανατρέχει σε πολλά χρόνια πίσω και οι σημερινοί κρατούντες έχουν αποκτήσει διδακτορικό σ΄αυτό.

  • Επι τέλους μια κλωτσιά αφύπνισης στην κοιμισμένη συνείδηση μας ., αλλά και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα διευρυμένου χώρου , ότι εδώ είμαστε και δεν παραδίνουμε γη ύδωρ και αξιοπρέπεια ..!

  • Ναι ο λιγνίτης θα φύγει έτσι κι αλλοιώς . Είτε γιατί κάποτε τελειώνει μαζί με τα αποθέματα και ο ρόλος του στην ενέργεια είτε γιατί κάποιοι «βιάζονται» και βιάζουν μια ολόκληρη περιφέρεια χωρίς να τη ρωτήσουν και να την προετοιμάσουν στοιχειωδώς … Να ξέρουν όμως οι βιαστές ότι μαζί με το λιγνίτη θα φύγουν κι αυτοί κακην κακώς ..!

  • Για σου Παναγιώτη Δημοπουλε που ξέρεις να φυλάς «Καραούλι « να ξυπνάς συνειδήσεις και να φυλάς στενά που δεν τα βρίσκουν ούτε οι Εφιάλτες για να περάσουν κρυφά τους Πέρσες , που ζήτησαν και δεν πήραν ούτε γη ούτε νερό ..! Τα περί δεξιάς κλπ ούτε τα κατάλαβαν όσοι δεν μπορούν …

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.