Η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τρέξει και τα επόμενα χρόνια αντίστοιχα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, επιδιώκοντας τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους – Το μήνυμα Στάσση και οι τρεις στόχοι της ΔΕΗ

7 Ιουνίου 2020
14:28

Ο συνδυασμός της μείωσης των λειτουργικών δαπανών, που προήλθε μεταξύ άλλων και από τη μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος, και της αύξησης των εσόδων, λόγω των νέων τιμολογίων που τέθηκαν σε ισχύ από τις αρχές του 2020, οδήγησε τη ΔΕΗ στην κερδοφορία το α’ τρίμηνο του έτους.

Στόχος της διοίκησης πλέον είναι να ενισχύεται η λειτουργική κερδοφορία κάθε τρίμηνο, σε συνδυασμό με την προώθηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ομίλου. Σε αυτό το πλαίσιο προωθούνται επιπλέον ενέργειες, όπως τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που θα μειώσουν το μισθολογικό κόστος, αλλά και η κεφαλαιακή ενίσχυση της ΔΕΗ μέσω των τιτλοποιήσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το πρώτο τρίμηνο του 2020 η ΔΕΗ παρουσίασε αυξημένα έσοδα, παρά τον μειωμένο όγκο πωλήσεων, της τάξης των 81 εκατ. ευρώ, και μειωμένες δαπάνες ύψους 167 εκατ. ευρώ. Το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκε σε 182 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η διοίκηση του Γιώργου Στάσση αξιοποίησε το momentum της μείωσης των τιμών των καυσίμων αλλά και της έγκαιρης προετοιμασίας της ώστε να προμηθευτεί φθηνότερο LNG, ρίχνοντας σημαντικά, με τον τρόπο αυτό, το κόστος του ενεργειακού της μείγματος. Παράλληλα, περιόρισε πάνω από 31% τη λιγνιτική παραγωγή, ρίχνοντας και τις δαπάνες αγοράς δικαιωμάτων CO2. Η μείωση των προαναφερόμενων δαπανών ενέργειας άγγιξε τα 208 εκατ. ευρώ.

Προγράμματα εθελουσίας εξόδου

Στο πλαίσιο της στρατηγικής περικοπής εξόδων, η διοίκηση της ΔΕΗ προχωρά και σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Η αρχή γίνεται με πρόγραμμα για 900 εργαζομένους που αποσκοπεί στην ετήσια εξοικονόμηση μικτού μισθολογικού κόστους 56 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά όσους απασχολούνται στις λιγνιτικές μονάδες και στα ορυχεία της Δυτικής Μακεδονίας, πλην του ΑΗΣ Μελίτης.

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τρέξει και τα επόμενα χρόνια αντίστοιχα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, επιδιώκοντας τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους. Τα όποια κενά, π.χ. 1.000 εργαζόμενοι στον ΔΕΔΔΗΕ, θα καλυφθούν με προσλήψεις χαμηλότερου μισθολογικού κόστους, εκτός δηλαδή της ΣΣΕ της εταιρείας με τη ΓΕΝΟΠ.

Τιτλοποίηση οφειλών

Επόμενο στοίχημα για τη ΔΕΗ είναι η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων. Η αρχή αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες με το λεγόμενο “μικρό” πακέτο, που θα περιλαμβάνει υπερήμερες οφειλές έως 60 ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η άντληση χρηματοδότησης ύψους 200 εκατ. ευρώ. Ανάλογα με την επιτυχία του εγχειρήματος και το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα παρουσιαστεί, θα ακολουθήσει σε επόμενο στάδιο το “μεγάλο” πακέτο με υπερήμερες οφειλές 90 και πλέον ημερών.

Ενίσχυση ρευστότητας

Παράλληλα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε και την ενεργοποίηση πιστωτικής γραμμής, ύψους 160 εκατ. ευρώ και διάρκειας δύο ετών, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η χρηματοδότηση αυτή παρέχεται στο πλαίσιο του προγράμματος της EBRD για την υποστήριξη έργων υποδομών ζωτικής σημασίας, με βασικό στόχο τη μείωση εξάρτησης του ενεργειακού τομέα από τον άνθρακα.

Η πιστωτική γραμμή είχε προβλεφθεί από τα τέλη Απριλίου, ως ενίσχυση ρευστότητας για την περίπτωση που η πανδημία του κορονοϊού έφερνε μεγάλες καθυστερήσεις στις εισπράξεις των λογαριασμών και σημαντική μείωση της κατανάλωσης. Όμως η πραγματικότητα διέψευσε τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για να αξιοποιηθεί η χρηματοδότηση έργων υποδομής στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ.

(capital.gr)

15 σχόλια

  • θΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ,ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΙ 300.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΣΤΑΣΗ ΠΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ.ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ.

    • Τι δεν καταλαβαίνεις? Περισσότερα έπαιρνε στην προηγούμενη εταιρεία γιατί να έρθει στην ΔΕΗ με λιγότερα?

    • Όταν ένας απόφοιτος δημοτικού έφτανε να παίρνει 7000 με πλασματικες υπερωριες τα 20.000 του διευθύνων αναλογικά είναι λίγα.

  • Μηπως μπορει η ΔΕΗ να μας διωξει και νωριτερα απο τα 55,για να παρουμε και εμεις τα 20.000;Και να τον ψηφισω το Μητσοτακη.

  • Πως τον ελεγαν οι δεητζηδες τον μητσοτακη? Καταστροφεα της δυτ.μακεδονιας!!!! Θελω και εγω να με καταστρεψει ετσι ο μητσοτακης και οχι μονο εμενα αλλα ολους τους δυτικομακεδονες!!!!

    • Πάνε αυτά τώρα με το 35.000 δε μιλάει κανείς.

      Μια απέραντη ηρεμία, γαλήνη.

      Μα προχτές φώναζαν για ξεπουλημα της δημόσιας περιουσίας.

      Μετά το 35αρι πάνε αυτά.

      Τελικά όλα έχουν μια τιμή που λένε

      Αγωνιστές της δεκάρας.

      Την τσέπη σας κοιτάτε 30 χρόνια για αυτό άλλη μια δημοσια επιχείρηση έφτασε εκεί που έφτασε.

      Και πάλι πουλάτε το παραμύθι με τον κακό ιδιώτη.

      Αντε εξηγείστε στην υπόλοιπη Ελλάδα πλην νομού Κοζάνης γιατί να μην πάει στον ιδιώτη που είναι φθηνότερος.

      Τάχα νοιάζεστε για την επιχείρηση.

      Που είστε όλοι άφαντοι;

      καμία απεργία θα γίνει;

      Έστω για τα μάτια του κόσμου.

      Ξέρετε εσείς.

      αυτή την Ελλάδα θέλατε της αρπαχτής και της συνδιαλλαγής αυτήν έχουμε.

      υποκριτές

  • λογικό ειναι έχει δίκιο ο κ στάσης οταν σε κάθε χωριο κάνουν πάρκα φωτοβολταϊκά τι να πουλήσει η ΔΕΗ (νερο) το ρεύμα σαν παραγωγή μειώνετε οποτε κλειστές μονάδες πχ εαν φέρουμε κρέατα γάλα κτλ απο της γειτονικές χώρες Τότε ούτε κτηνοτρόφους θελουμε ουτε παραγωγόυς γάλακτος αλισιδα ειναι όλα…..

    Εκτός ο λιγνίτης εκτός τα φορτηγά εκτός εργολάβοι εκτός οχταμινα μην κοιτάτε μόνο την δικιασας κατσίκα δες τε και του γείτονα.

  • Εδω ο κάθε αναλφάβητος έπαιρνε 10000 ευρώ τον μήνα,δεν θα παίρνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας?και λίγα παίρνει ο Στάσης!!!!

    • Τα ορυχεία, η σκόνη και οι λάσπες δεν χρειάζονται πτυχία και να ξέρεις γράμματα. Να δουλεύεις χρειάζεται…
      Και κάτι ακόμη, επειδή οι άλλοι δίνουν μικρούς μισθούς δεν σημαίνει ότι οι μισθοί της ΔΕΗ είναι μεγάλοι… απλά τα κέρδη των εργαζόμενων κάποιοι εργοδότες τα βάζουν στην τσέπη τους…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.