KKE: Να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα αγροτών της Εορδαίας από τη χαλαζόπτωση

12 Ιουνίου 2020
13:37
Κανένα σχόλιο

 

Την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από το χαλάζι αγροτοπαραγωγών του Δήμου Εορδαίας, την άμεση εξόφλησή τους, την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή απ’ όλες τις φυσικές καταστροφές, την επαρκή αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τις ζημιές του 2017 και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ώστε να γίνονται γρήγορα οι διαδικασίες αποζημιώσεων ζητούν με Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Θέμα: Προβλήματα των αγροτοπαραγωγών καλλιεργειών κερασιάς και μηλιάς στις περιοχές Μεσοβούνου – Πύργων και Κομνηνών του Δήμου Εορδαίας στην ΠΕ Κοζάνης, που προκλήθηκαν από το χαλάζι στις 16/6/19 και δεν έχουν λυθεί.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες-παραγωγοί καλλιεργειών κερασιάς και μηλιάς στις περιοχές Μεσοβούνου, Πύργων και Κομνηνών του Δήμου Εορδαίας, εξαιτίας των πορισμάτων (για τις περυσινές ζημιές από την καταιγίδα και το χαλάζι στις 16/6/19) που τους κοινοποιήθηκαν από τον ΕΛΓΑ και με τα οποία εξανεμίστηκαν οι όποιες προσδοκίες υπήρχαν για επαρκή αποζημίωσή τους, καθώς για άλλη μια χρονιά, όπως αντίστοιχα είχε συμβεί και το 2017, οι αποζημιώσεις ήταν πολύ κατώτερες του πραγματικού μεγέθους της ζημιάς.

Σημειώνεται ότι λόγω των πολύ πυκνών φυτεύσεων στις συγκεκριμένες περιοχές, οι συνηθισμένες αποδόσεις σε τονάζ είναι πολύ υψηλότερες του μέσου όρου των καλλιεργειών κερασιάς και μηλιάς, κάτι που σύμφωνα με τους παραγωγούς δεν λαμβάνεται υπόψη από τον ΕΛΓΑ για τον υπολογισμό της μέσης στρεμματικής απόδοσης.

Πέρυσι ουσιαστικά δεν πραγματοποιήθηκε συγκομιδή γιατί η καταστροφή έφθασε σε πολλές περιπτώσεις και το 100%, ενώ χτυπήθηκαν ακόμα και εκτάσεις που διέθεταν αντιχαλαζική προστασία καθώς “άνοιξαν” τα δίχτυα. Όσα από τα μήλα “σώθηκαν” το μεγαλύτερο ποσοστό διατέθηκε για χυμό στην εξευτελιστική τιμή από 0,04-0,05 ευρώ/κ.

Επόμενο είναι να υπάρχει οργή στους αγροτοπαραγωγούς, αφού βλέπουν για μια ακόμη χρονιά ότι καλούνται ουσιαστικά να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών, ενώ ο ΕΛΓΑ που χαρατσώνει τους αγρότες με υψηλά ασφάλιστρα δεν τους αποζημιώνει. Επιπλέον ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), λόγω των περιορισμών και ορίων που θέτει, επιφέρει διαχρονικά τον αποκλεισμό από τις αποζημιώσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των πληγέντων παραγωγών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για:

  • Την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων αγροτοπαραγωγών με βάση το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν.
  • Την άμεση εξόφληση των αποζημιώσεων.
  • Την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή απ’ όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους, αλλά και το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.
  • Την επαρκή αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος που έπαθαν από αντίστοιχες ζημιές και το 2017.
  • Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να σταματήσουν οι μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών».

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.