Γιορτάστηκε η Παναγία ‘’Άξιον εστίν’’ στον Ι. Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

12 Ιουνίου 2020
20:08
Κανένα σχόλιο

Γιορτάστηκε (11-6-2020) η Παναγία “Άξιον εστίν” στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Τελέστηκαν, ο Εσπερινός με την Αρτοκλασία και το πρωί η Θεία Λειτουργία.

Έψαλαν: Γιάννης Τζινίκος, Γιάννης Παπαγόρας, Γιώργος Καραγιάννης. Διακονητής: Περικλής Παπαγεωργίου.

“Άξιον εστίν” ονομάζεται η εικόνα της Παναγίας, που βρίσκεται στο Πρωτάτο στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Η ιστορία της εικόνας με λίγα λόγια:

Κατά τον 10ο μ.Χ. αιώνα ένας Μοναχός του Αγίου Όρους προσεύχεται στο κελί  του μπροστά στην εικόνα της Παναγίας.

Ξαφνικά χτυπά η πόρτα του κελιού του. Ανοίγει και βλέπει έναν άγνωστο Μοναχό. Τον υποδέχεται φιλόξενα και αρχίζουν να διαβάζουν μαζί τον Κανόνα.

Όταν φτάνουν στην Θ’ Ωδή και ο άγνωστος Μοναχός ετοιμάζεται να ψάλλει το γνωστό τροπάριο της Παναγίας: “Την τιμιωτέραν των Χερουβείμ // και ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφείμ // την αδιαφθόρως Θεόν Λόγον τεκούσαν// την όντως Θεοτόκον σε μεγαλύνομεν” (ποίημα Κοσμά Επισκόπου Μαϊουμά, του Υμνογράφου), προτάσσει σ’ αυτό ένα προοίμιο εντελώς άγνωστο μέχρι τότε.

Το προοίμιο αυτό έλεγε: “Άξιον εστίν ως αληθώς // μακαρίζειν σε την Θεοτόκον// την αειμακάριστον και παναμώμητον // και μητέρα του Θεού ημών”. Και συνέχισε ψάλλοντας το γνωστό: “Την Τιμιωτέραν …” κ.τ.λ.

Ο Μοναχός του κελιού ενθουσιάζεται από το προοίμιο, από την προσθήκη, από τα υπέροχα λόγια και από τη μελωδική φωνή του φιλοξενούμενου Μοναχού.

“Γράψε μου τους στίχους, είναι υπέροχοι, είναι άγνωστοι, θέλω να τους μάθω, να τους μάθουν και οι πατέρες, να τους λέμε κι εμείς!”, λέει ο Μοναχός του κελιού απευθυνόμενος στον άγνωστο φιλοξενούμενο Μοναχό. Ψάχνουν στο κελί για χαρτί και μολύβι, δε  βρίσκουν τίποτα.

Τότε ο άγνωστος Μοναχός παίρνει μια πέτρα – πλάκα και με το δάχτυλό του χαράσσει πάνω της με ευκολία όλο τον πρόλογο που είχε ψάλει: “Άξιον εστίν …” κ.λπ. Δίνει τη χαραγμένη πέτρα στον οικοδεσπότη Μοναχό και φεύγει. Στα ξαφνικά μπήκε, στα ξαφνικά έφυγε. Η παράδοση θέλει τον άγνωστο Μοναχό να είναι ο αρχάγγελος Γαβριήλ. Και το προοίμιο “Άξιον εστίν…” ο ακατάπαυστος ύμνος των Αγγέλων στην Κυρία Θεοτόκο.

‘’Ανερμήνευτε Παράκλητε, την ειρήνην τω κόσμω σου δώρησαι’’. (Απόστιχο Προσόμοιο Πεντηκοσταρίου, Πέμπτη Εσπέρας μετά την Πεντηκοστήν).

Η εικόνα της Παναγίας του κελιού μεταφέρθηκε στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους, ονομάστηκε “Άξιον εστίν” και φυλάσσεται εκεί μέχρι σήμερα.

Το γεγονός αυτό (με το προσωνύμιο η Παναγία “Άξιον εστίν”) η Εκκλησία το εορτάζει την 11η Ιουνίου μαζί με τους Αποστόλους Βαρθολομαίο και Βαρνάβα. Να έχουμε και τη δική τους την ευχή. Να έχουμε και την ευχή του άγοντος τα ονομαστήριά του, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. Από το διαδίκτυο αλιεύουμε:

‘’Εορτάζομεν κατά το αποστολικόν “θλιβόμενοι αλλ’ ου στενοχωρούμενοι, απορούμενοι αλλ’ ουκ εξαπορούμενοι, διωκόμενοι αλλ’ ουκ εγκαταλειπόμενοι, καταβαλλόμενοι αλλ’ ουκ απολύμμενοι”, διότι έχουμε μαζί μας “την υπερβολήν της δυνάμεως του Θεού” που είναι απειράκις ισχυροτέρα από κάθε είδους πανδημίαν και από κάθε αόρατον αλλά και ορατόν κορωνοϊόν, ο οποίος μας επιβουλεύεται και μας απειλεί”, σημείωσε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά την Θεία Λειτουργία, κατά την οποία προέστη, συμπαραστατούμενος από κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, σήμερα, Πέμπτη, 11 Ιουνίου, στον Π. Πατριαρχικό Ναό, για την εορτή της μνήμης των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, κατά την οποία εορτάζει τα ονομαστήριά Του’’. (http://fanarion.blogspot.com/). Ο Θεός να τον έχει καλά.


Αρκετοί πιστοί προσήλθαν στον Εσπερινό με την Αρτοκλασία, μεταξύ των οποίων και νέοι γονείς με τα παιδιά τους. Ο παπάς,
τους μίλησε για την Παναγία “Άξιον εστίν”.

Λιγότεροι πιστοί ήρθαν το πρωί στη Θεία Λειτουργία.

Βοήθειά μας πάντα η Παναγία ‘’Άξιον εστίν’’!

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
12-6-2020

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.