Χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Αυγή”: Στον «αέρα» η θέρμανση των κατοίκων της Πτολεμαΐδας

14 Ιουνίου 2020
08:28

Στον “αέρα” βρίσκεται η τηλεθέρμανση των κατοίκων της Πτολεμαΐδας για την ερχόμενη περίοδο θέρμανσης με τις λιγνιτικές μονάδες της Καρδιάς να “σβήνουν”, τη νέα μονάδα 5 της ΔΕΗ να μπαίνει στο σύστημα το νωρίτερο στο τέλος του επόμενου έτους και το φυσικό αέριο να “έρχεται” προς το τέλος του 2022, που αποτιμάται σε συνολική επιβάρυνση άνω των 30 εκατ. για τους καταναλωτές και την αρμόδια δημοτική επιχείρηση.

Η παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς, μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα αναπλήρωσης της αποσυρόμενης ισχύος από τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, θεωρείται ως η μόνη τεχνοοικονομικά ρεαλιστική πρόταση για τη διασφάλιση της τηλεθέρμανσης των κατοίκων στην περιοχή.

Το ανωτέρω αίτημα έχει απευθύνει προς τους αρμόδιους (ΥΠΕΝ, ΔΕΗ) η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ), το οποίο έχει εγκριθεί και από το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας, έχοντας κάνει εκτίμηση των απωλειών σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο από τη διακοπή λειτουργίας της τηλεθέρμανσης, που αφορά τουλάχιστον 40.000 κατοίκους, πριν από την ολοκλήρωση της διασύνδεσης με τη νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας.

Όπως αναφέρεται, για ένα έτος θα προκύψουν οι εξής επιπτώσεις:

* Οι δαπάνες (ζημίες) των καταναλωτών για την εγκατάσταση και συντήρηση λεβήτων και τη χρήση πετρελαίου θα ανέλθουν σε 27,3 έως 30 εκατ. ευρώ έναντι 8,3 εκατ. που θα δαπανούσαν για τη θέρμανση με τηλεθέρμανση.

* Οι δαπάνες (ζημίες) της ΔΕΤΗΠ για την αντιπαγωτική προστασία των δικτύων, τη μισθοδοσία και τα τοκοχρεολύσια επενδυτικών δανείων θα ανέλθουν σε 5,646 εκατ. ευρώ, με μηδενικό κύκλο εργασιών.

* Οι αστικοί ρύποι, λόγω χρήσης πετρελαίου θέρμανσης, θα εκτοξευτούν σε 61.090 τόνους CO2 από μηδενικοί που είναι σήμερα, λόγω της απομακρυσμένης παραγωγής της θερμικής ενέργειας της τηλεθέρμανσης. Η περιβαλλοντική ζημία δεν αποτιμάται.

Εκτιμάται ότι δεν διαμορφώνεται καμία εναλλακτική λύση, άμεσα υλοποιήσιμη, που να εγγυάται την αποφυγή κενού στην τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης, ενώ οι λύσεις εφεδρείας και παροχής φυσικού αερίου δεν θα έχουν ολοκληρωθεί τη χειμερινή περίοδο 2021-22. Επομένως μόνη “λύση” είναι η ολιγόμηνη παράταση λειτουργίας των δύο μονάδων της Καρδιάς (είναι προγραμματισμένες να “σβήσουν” το πρώτο τρίμηνο 2021) μέχρι να ολοκληρωθεί η Πτολεμαΐδα 5, που αναμένεται να ενταχθεί μετά το τέταρτο τρίμηνο 2021 με αρχές 2022.

Α.Ζ. – avgi.gr

11 σχόλια

  • Η παράταση λειτουργίας των μονάδων 3,4 του ΑΗΣ Καρδιάς προφανώς κοστίζει πολύ παραπάνω από 30 εκ.ευρω ,που θα επιβαρύνει την δετηπ αν δεν παραταθεί. Άρα η προτεινόμενη λύση προφανώς δεν είναι η οικονομικότερη για την εθνική οικονομία .

  • Η αυγη ειναι νομιζω η εφημεριδα που το 2015 μας προετρεπε να ψηφισουμε τσιπροκιο που θα εσκιζε μνημονια,αρα θα πρεπει νσ δωσουμε την αναλογη σοβαροτητα στο δημοσιευμα!!!!!!

  • Η μελέτη της δετηπ αφορά μόνο την δικια της επιβάρυνση,αυτή…που ακόμα και με την παρούσα σύνδεση δεν πληρώνει την ΔΕΗ .

  • Στον «αέρα» είναι η ίδια η ζωή των κατοίκων της Πτολεμαΐδας και γενικότερα του λεκανοπεδίου! Το εργασιακό, σε μια περιοχή ήδη με μεγάλο ποσοστό ανεργίας, είναι το μείζον πρόβλημα. Το άτακτο κλείσιμο των κρατικών μονάδων και η εισβολή των ιδιωτών, με το στανιό, στην ηλεκτροπαραγωγή έχει τις επιπτώσεις του στα έσοδα του κράτους και τελικώς στις τσέπες των πολιτών. Απλά είναι τα πράγματα …

    Αναφορικά με την τηλεθέρμανση, ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι που προτείνουν οικονομικοτεχνικά βιώσιμες λύσεις – έστω και σαν μεταβατικό στάδιο μέχρι την λειτουργία του Πτολεμαΐδα V – αρκεί βεβαίως να εισακουστούν! Και εκεί ξεκινάει το πρόβλημα …

    Γιατί όταν μιλάς για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και το επίσημο κράτος κωφεύει, γιατί να σε ακούσει για την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.