Πώς φθάσαμε ως εδώ… στο να ζητείται από τους θεσμούς να μπει «πωλητήριο» στη Δ.Ε.Η. παρουσίασε βήμα-βήμα στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης.

Σε ένα ακροατήριο (εκτός από του Περιφερειάρχη και του Π.Σ.) γεμάτο από Βουλευτές, Αυτοδιοικητικούς, συνδικαλιστές κ.ο.κ. ο Υπουργός προσπάθησε να εξηγήσει τι ήταν αυτό που «άλλαξε τα δεδομένα» και οι θεσμοί επαναφέρουν το αίτημα πώλησης της Επιχείρησης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «αυτό που άλλαξε εν πολλοίς τα δεδομένα ήταν η οριστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου κοντά στα Χριστούγεννα. Μια δικαστική διαμάχη με αντικείμενο τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στον λιγνίτη της χώρας. Η απόφαση καταδικάζει την Ελλάδα και ορίζει πως και ότι πρέπει να συμμορφωθεί. Τα γνωστά νέα λιγνιτωρυχεία της χώρας θα πρέπει κατά την προκήρυξη διαδικασιών παραχώρησης να αποκλειστεί η ΔΕΗ και να δοθούν σε ιδιώτες.

Με δεδομένο ότι τα λιγνιτωρυχεία -σε άλλες περιοχές- δεν θα προκηρυχθούν ποτέ η Κομισιόν ζητά αντισταθμιστικά….», παρουσίασε.

Μάλιστα, απαριθμώντας τα όσα προηγήθηκαν της σημερινής εξέλιξης ο κ. Σταθάκης συμπλήρωσε: «η συζήτηση σ’ αυτή τη φάση με την πλευρά των θεσμών ξεκίνησε από μια αφετηρία πολύ διαφορετική. Οι θεσμοί επανέφεραν στη διαπραγμάτευση την παλιά θέση που είχαμε ακυρώσει, τη μικρή ΔΕΗ. Και ζήτησαν να πωληθεί άμεσα ένα ποσοστό της Επιχείρησης.

Η δική μας θέση ήταν και είναι ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ακριβώς στο πεδίο που μας βολεύει και δεν πρόκειται να συζητήσουμε τίποτε άλλο. Έτσι επανήλθε η διαπραγμάτευση . Θα ξεκινήσει τριμερής συζήτηση (θεσμοί, κυβέρνηση, ΔΕΗ) που θα καταλήξει το Σεπτέμβριο», παρουσίασε, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τη ΔΕΗ και την τοπική κοινωνία.

Τίνα Παπαντωνίου για το Kozan.gr