kozan.gr: Το τραγούδι “Ποντιοπούλα χορεύνε” του Πόντιου καλλιτέχνη από την Πτολεμαΐδα Αναστάσιου Καζαντζίδη (Bίντεο)

2 Ιουλίου 2020
18:06
Κανένα σχόλιο

 

Δύο δίδυμα αδέλφια (6 χρονών) από την Αναρράχη, ένα χωριό κοντά στην Πτολεμαΐδα αποφάσισαν στις δύσκολες μέρες της καραντίνας να μάθουν σε έναν φίλο τους (5 χρονών) από το διπλανό χωριό, το Εμπόριο έναν ποντιακό χορό για να περάσουν ευχάριστα τον χρόνο τους. Ο χορός ονομάζεται «Ομάλ» και η εκπαίδευσή του γινόταν εξ αποστάσεως από τα δύο αδέλφια. Δεν άφησαν, όμως, την ευκαιρία και με τη βοήθεια της νηπιαγωγού τους κ.Ευγενίας Κατσάλη, προγραμμάτισαν καθαυτό τον τρόπο, με τον ίδιο βηματισμό και τέσσερα robot bee – bot. Έφτιαξαν τέσσερις κούκλες – ποντιόπουλα και τις τοποθέτησαν πάνω στα robot χωρίς όμως να πιάνονται θέλοντας να τονίσουν ότι αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες μέρες για όλους μας δεν μπορούσαμε να πιανόμαστε χέρι – χέρι για να χορέψουμε. Έτσι ονόμασαν το project τους «Ας χορέψουμε με τα χέρια της ψυχής» ή «Ποντιόπουλα χορεύνε» όπως είναι και ο τίτλος του κομματιού. Ταυτόχρονα θέλουν να τονίσουν ότι αν ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις «η ψυχή μπορεί να χορέψει με τα δικά της χέρια». Το project αυτό έγινε γνωστό στα παιδιά της γειτονιάς τους (νηπιαγωγείου & δημοτικού) και μετά την άρση της καραντίνας μαζευόντουσαν σε μικρές ομάδες των 3 – 7 μελών και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, χόρευαν με «ΤΗ ΨΥΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ», δηλαδή με «ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ».

Όπως λέει ο  κ. Αναστάσιος Καζαντζίδης: Ως τραγουδιστής και μουσικός εγώ και οι συνεργάτες μου ευαισθητοποιηθήκαμε για αυτή τη δράση των μικρών παιδιών και γράψαμε ένα ποντιακό μουσικό κομμάτι στο οποίο ακούγονται οι στίχοι στην ποντιακή διάλεκτο αναφέροντας ότι «Ποντιόπουλα χορεύουν αναζητούν την αγάπη σαν της Άνοιξης τα χελιδόνια και τους μενεξέδες του λιβαδιού. Ακούνε την ποντιακή λύρα ένα όμορφο τραγούδι κινούνται σιγά σιγά και κρατάνε «ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ». Αγαπούν ο ένας τον άλλον κοιτιούνται, χαμογελάνε, ελπίζουν όλα στον έρωτα και δεν φεύγουν από τον χορό. Λύρα παίζει ο Καζαντζίδης Αναστάσιος, κιθάρα-πιάνο ο Λάκης Παναγιωτίδης ο οποίος έκανε το mix/master και την ενορχήστρωση στο LPstudio Ptolemaida. Υπεύθυνος για τη λήψη του video ήταν ο Ζάχος Χασιώτης και για την επεξεργασία του ο Θοδωρής Παρασκευάς. Οι προγραμματιστές είναι: Λευτέρης Στεφανίδης, Δέσποινα Στεφανίδου και Κωνσταντίνος Κλέτσιος. Οι χορευτές είναι φίλοι από τα δύο χωριά, Αναρράχη – Εμπόριο. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Σύλλογο Ποντίων Αναρράχης για το δανεισμό των παραδοσιακών φορεσιών. Η νηπιαγωγός τους και προπονήτρια της ομάδας Ευγενία Κατσάλη και όσοι συντέλεσαν να έρθει εις πέρας αυτό το νέο project, είναι αφιερωμένο στα δύο αδέρφια της ομάδας καθώς τις μέρες της καραντίνας «έχασαν» τον πατέρα τους.».

Στίχοι: Μάγγος Ιωάννης – Καζαντζίδης Αναστάσιος

Μουσική: Καζαντζίδης Αναστάσιος

Πλήκτρα-Κιθάρα-Ενορχήστρωση: Λάκης Παναγιωτίδης

Η ηχογράφηση έγινε στο LPStudioRec.

Ποντιοπούλα χορεύνε, την εγάπη(ν) αραεύνε. Άνοιξης χελιδονόπα, Παρχαρί μανουσακόπα. Αφουκρούνταν κεμετζέν, έναν έμορφον καϊτέν, λαταρίζνε στέρα-στέρα και της ψης κρατούν τα χέρια. Τ’ έναν – τ’ άλλο αγαπούνε, τερούνταν, χαμογελούνε, ‘ς σην σεβντά όλα ομεύνε και (ν) α σον χορόν ‘κι φεύνε.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.