Επιστολή αναγνώστη στο kozan.gr: Εργολαβικοί εργαζόμενοι της ΔΕΗ: Παιδιά ενός κατώτερου Θεού;

5 Ιουλίου 2020
20:41

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι της Δ.Ε.Η. αποτελούμε μια μεγάλη κατηγορία εργαζομένων που συνεργάζεται εδώ και χρόνια με τους μόνιμους υπαλλήλους της επιχείρησης, τους «οκταμηνίτες», τους «διμηνίτες» και τους σπουδαστές που κάνουν πρακτική άσκηση για να πάρουν πτυχίο.

Η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς εργάζεται στην πρώτη γραμμή των ορυχείων της Δ.Ε.Η. και συμβάλλει στην ομαλή τροφοδοσία των ηλεκτρικών σταθμών με λιγνίτη. Για πολύ καιρό αποτελούμε ένα βασικότατο γρανάζι της επιχείρησης, αλλά δεν λαμβάνουμε την αναγνώριση και την ανταμοιβή που μας αξίζουν.

Πολλοί από εμάς δεν ξεπερνάμε, για παράδειγμα, τα 500€ το μήνα, μολονότι δουλεύουμε όλες τις εργάσιμες, αφού πληρωνόμαστε 20-23€ την ημέρα. Δεν φτάνουμε, δηλαδή, ούτε τα 546€ καθαρά, όπως προβλέπει ο κατώτατος μισθός της Ελλάδας μετά την αύξηση του 2019, εξαιτίας της κατάπτυστης «εργατοώρας».

Ορισμένοι εργολάβοι καθυστερούν υπερβολικά τις πληρωμές και ενίοτε σκαρφίζονται διάφορους -νόμιμους ή νομιμοφανείς τρόπους- προκειμένου να κρατήσουν τα χρήματα που προορίζονται για εμάς χωρίς να ενδιαφέρονται για τις ανάγκες μας και τις μηνιαίες υποχρεώσεις που δεν επιδέχονται καμία καθυστέρηση.

Αρκετοί εργολάβοι καταστρατηγούν επίσης τους όρους των συμβάσεων και κρατούν τα χρήματα που προορίζονται για την μεταφορά μας από και προς τους χώρους της εργασίας μας. Κάποιοι, μάλιστα, εξ αυτών φέρονται να έχουν ζητήσει να τους επιστρέψουμε τα χρήματα των δώρων του Πάσχα και των Χριστουγέννων.

Ορισμένοι εργολάβοι δεν προφέρουν επιπροσθέτως τα ενδεδειγμένα είδη ένδυσης, υπόδησης, αλλά και τα αναγκαία εργαλεία που απαιτούνται για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και έτσι έχουμε αρκετά εργατικά ατυχήματα που θα μπορούσαν να είχαν αποφθεχθεί εάν δεν υπήρχε η απληστία κάποιων εργοδοτών.

Αρκετοί από αυτούς δεν μας δίνουν επιπλέον τις ημέρες της άδειας που δικαιούμαστε και μας επιτρέπουν να λείψουμε μόνο πέντε ημέρες το χρόνο από την δουλειά μας. Όταν προσφέρουμε, δε, στους συνανθρώπους μας και ζητάμε αιμοδοτική εισπράττουμε ένα σπαρταριστό γέλιο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Δυστυχώς δεν έχουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη στις αρμόδιες αρχές ώστε να καταγγείλουμε αυτά που συμβαίνουν επειδή φοβόμαστε ότι δεν θα βρούμε το δίκιο μας και ότι δεν πρόκειται να ξαναδουλέψουμε εύκολα στις περιοχές μας καθώς υπάρχει μια παραφιλολογία που μας αποτρέπει από τέτοιες ενέργειες.

Δυστυχώς δεν έχουμε συστήσει επίσης ένα ξεχωριστό σωματείο εργολαβικών εργαζομένων της Δ.Ε.Η. επειδή υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που διστάζουν να συμμετάσχουν γιατί φοβούνται ότι θα έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις στη δουλειά τους και κατ’ επέκταση στη ζωή των οικογενειών τους.

Τώρα είναι ίσως αργά να ιδρύσουμε ένα τέτοιο σωματείο καθώς έχει ξεκινήσει ήδη μια βίαιη και ενδεχομένως άκαιρη απολιγνιτοποίηση που θα αλλάξει τις ζωές όλων μας αφού θα αναγκαστούμε, κατά πάσα πιθανότητα, να αλλάξουμε τόπο κατοικίας και –ορισμένοι από εμάς- επάγγελμα.

Για τα χρόνια που απομένουν θέλουμε, εντούτοις, υψηλότερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας ώστε να ζήσουμε αξιοπρεπώς και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Ζητούμε επίσης περισσότερους και πιο στοχευμένους ελέγχους προκειμένου να περιοριστεί η εργολαβική αυθαιρεσία που κινείται ατιμώρητα.

Θέλουμε επιπλέον την αναγνώριση που μας αξίζει από τη Δ.Ε.Η. –με ότι αυτό συνεπάγεται- προκειμένου να δουλεύουμε σε ένα ασφαλές περιβάλλον και τη συνδρομή των υφιστάμενων εργατικών συνδικάτων της επιχείρησης που μάλλον αδιαφορούν μέχρι τώρα για τις συνθήκες της δουλειάς μας και τις απολαβές μας.

Οι εργολαβικοί υπάλληλοι της Δ.Ε.Η. δεν είμαστε παιδιά ενός κατώτερου Θεού.

Έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζομένους.

Πρέπει επιτέλους να τα διεκδικήσουμε – έστω και καθυστερημένα.

Ένας εργολαβικός εργαζόμενος της Δ.Ε.Η.

16 σχόλια

  • Το πρώτο πράγμα που μαθαίνει ένας εργαζόμενος είναι το σωματείο που πρέπει να οργανωθεί, τα δικαιώματα του, και η συμμετοχή του στις δράσεις του σωματείου χωρίς να φοβάται.
    Ανώνυμα γράφεις γιατί φοβάσαι, ανώνυμα έστω θα ξέρεις ή μάθε ότι το ΣΕΕΕΝ, είναι το σωματείο με την μεγαλύτερη δράση για εργολαβικους και όχι μόνο.
    Γκουγκλαρισε ΣΕΕΕΝ και θα δεις.

    • Το ΣΕΕΕΝ είναι το μοναδικό σωματείο το οποίο προσπαθεί αλλά επειδή τα μέλη του είναι και μέλη του ΠΑΜΕ Κ του ΚΚΕ ο κόσμος δεν τους θέλει.Αν ήταν ακόματιστοι ίσως Κ να τους ακολουθούσε ο κόσμος.

      • Εσύ να πας με την ΝΔ το ΣΥΡΙΖΑ κτλ που σας έφεραν σε αυτό το σημείο και όχι με αυτούς που αγωνίζονται για να φάει και ο εργαζόμενος λίγο γλυκό ψωμί.

        • Υπάρχει και το νέο κόμμα που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μπαίνει στη Βουλή.
          Έλληνες για την πατρίδα.
          Θα φάει η μύγα σίδερο….

        • Εργολαβικέ ο κόσμος έχει ξυπνήσει και ξέρει ότι εσείς που αγωνίζεστε για το ΠΑΜΕ είστε όλοι βολεμένοι από το κόμμα η θα σας βολέψει εάν αποδειχτείτε πιστά στρατιωτάκια . Οπότε τα παραμύθια ότι αγωνίζεστε για τον λαό μπορείς να τα λες σε μικρά αφελείς παιδάκια

  • Ειναι ακριβως οπως τα λες. Απλα αυτο το ανεχεστε εν γνωση σας εδω και χρονια. Νομιζω πως ειναι αργα για να κινηθουν διαδικασιες γιατι το μαγαζι κλεινει

  • ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΜΕ ΤΑ ΛΕΟΦΩΡΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΝΕΙΣ…ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΑΥΤΟ?ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΚΑΤΩ?ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ ΣΥΝΝΕΝΟΗΘΗΚΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΗΤΖΗΔΕΣ ΝΑ ΑΒΑΝΤΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΤΟΥΣ…..ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΑΜΑΞΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ…..ΜΠΑΛΑΚΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ….
    ΑΛΙΜΟΝΟ …..ΟΛΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΟΣΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ** ΑΔΥΝΑΤΩΝ **

  • Ακριβώς έτσι εχουν τα πραγματα, αλλα δε θα αλλαξουν δυστυχως.

    Επι χρονια δουλευαν οι εργολαβικοι και οι μονιμοι δεητζηδες ξυνονταν, ενω ταυτοχρονα απολαμβαναν τις υπερογκες μισθαρες τους.

    Τωρα ειναι πλεον πολυ αργα, κλεινει το μαγαζι.

    Καληνυχτα Κοζανη

  • Γνωστά όλα αυτά από χρονια μάλλον δεν έχεις πολύ καιρό στη δουλειά και στεναχωριεσαι δεν συνηθίσες την εκμετάλλευση.Σε λίγο καιρό θα ησυχάσουν και αυτοί και σεις

  • Εργολαβικοί εργαζόμενοι: έργο Πασοκ-ΝΔ, που το συντήρησε ο Σύριζα. Κρέας αναλώσιμο, στο μύλο της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας. Αυτοί που γράφουν σχόλια ας πάνε να ζήσουν σαν εργολαβικοί εργαζόμενοι, να δουν τη γλύκα. Πώς θα κάνει οικογένεια, πώς θα ζήσει κάποιος στην Ελλάδα σήμερα με τα λεφτά που παίρνει ένας εργολαβικός;

  • Μεταναστευστε οσο ειναι καιρος , αν οχι για σας τοτε για τα παιδια σας ,ειστε σκορπια προβατα απροστατευτα στις ορεξεις των λυκων οταν ολοι οι ΔΥ ειναι οργανομενο κοπαδι με τσοπανο ,τσοπανοσκυλα και μαντρι .Οσο μαζευεστε κατα εκατονταδες στην πορτα του εργολαβου αυτος θα εχει την πολυτελεια να σας πληρωνει ψιχουλα .ΔΕΝ υπαρχει εδω και χρονια μισθωτη εργασια στον ΙΤ .Βιώσιμοι πλεον ειναι μονο οι ΔΥ .Δρομο οσο ειναι καιρος .

  • Δεν βλέπω κανένα σχόλιο από εργαζόμενο στο συνεργείο μηχανημάτων Νότιου Κ μαυροπηγης που τους πληρώνει ο εργολαβος μέσω τραπεζης και του επιστρέφουν χρήματα στο χέρι.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.