Πρόεδρος της Τ.Κ. Δροσερού Eoρδαίας, Στυλιανός Καλόγηρος, στο Agrovoice.gr: “Από τον Σεπτέμβριο έχω ζητήσει από την Περιφέρεια τη διάθεση μηχανημάτων για τον καθαρισμό των καναλιών και ρεμάτων, αίτημα που δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα -στην πρωτοφανή στα χρονικά νεροποντή του Σαββάτου, αλλά και σήμερα Δευτέρα- το χωριό να πλημμυρίσει και να γεμίσει με μπάζα που κατέβηκαν από το βουνό”

6 Ιουλίου 2020
21:25

Ολική καταστροφή υπέστησαν οι καλλιέργειες στην Τοπική Κοινότητα Δροσερού του Δήμου Εορδαίας, που εκτός από το πρωτοφανές χαλάζι 25λεπτης διάρκειας του Σαββάτου, σε μέγεθος κερασιού, η συνέχιση της έντονης βροχόπτωσης και σήμερα πρωινό Δευτέρας, έδωσε την χαριστική βολή.

Σε μια έκταση 4.000 στρεμμάτων, καμία καλλιέργεια πατάτας, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης, σιταριού, κηπευτικών κ.ά, δεν γλίτωσε την καταστροφή. Οι αγρότες της Τοπικής Κοινότητας Δροσερού είναι σε απόγνωση, καθώς είδαν όλους τους κόπους τους να χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά, τη στιγμή μάλιστα που οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές ήταν έτοιμες να μπουν στα χωράφια.

Ο Πρόεδρο της Τ.Κ. Δροσερού, κ. Στυλιανός Καλόγηρος, μετέφερε στο Agrovoice.gr την απόγνωση των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής, καθώς εξέφρασε και την έντονη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καλόγηρος ανέφερε : ” Από τον Σεπτέμβριο έχω ζητήσει από την Περιφέρεια την διάθεση μηχανημάτων για τον καθαρισμό των καναλιών και ρεμάτων, αίτημα που δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα -στην πρωτοφανή στα χρονικά νεροποντή του Σαββάτου, αλλά και σήμερα Δευτέρα- το χωριό να πλημμυρίσει και να γεμίσει με μπάζα που κατέβηκαν από το βουνό. Να σκεφτείτε ότι το βάθος των καναλιών υπό κανονικές συνθήκες είναι στα 3 μέτρα, ενώ τώρα φτάνει τα 50 εκατοστά. Αυτές τις ζημιές σε δρόμους και αυλές, θα τις είχαμε αποφύγει, εάν είχαν καθαριστεί έγκαιρα.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση των ζημιών, τη στιγμή που ο Οργανισμός ανακοινώνει την εξόφληση, το προσεχές διάστημα, των ζημιών του 2019.

Στο θέμα του ΕΛΓΑ αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Δροσερού τονίζοντας ότι ναι μεν ζητά εισφορές από τους αγρότες, αλλά από την άλλη εξαιρεί καλλιέργειες από τις αποζημιώσεις. Όπως γίνεται με αυτή της δικής τους πατάτας. Συγκεκριμένα, οι αγρότες που έχουν κρατήσει σπόρο από προηγούμενες χρονιές, αν και πήγαν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για να ζητήσουν να γίνει πιστοποίηση του σπόρου τους και να μπορούν να λάβουν αποζημίωση σε περίπτωση καταστροφής, όπως τώρα, η απάντηση που έλαβαν από την Περιφέρεια, όπως μας είπε ο κ. Καλόγηρος, ήταν ότι δεν υπάρχουν γεωπόνοι για να πιστοποιήσουν τον σπόρο.

” Ο δικός μας σπόρος δεν μπορεί να πιστοποιηθεί, ενώ ο,τι έρχεται από Βουλγαρία δεν αντιμετωπίζει κανένα θέμα πιστοποίησης. Έτσι, ενώ πληρώνουμε τον ΕΛΓΑ, δεν λαμβάνουμε αποζημίωση λόγω μη πιστοποίησης“, κατέληξε ο κ. Καλόγηρος.

 

Πηγή agrovoice.gr – Μαρία Κοτζακόλιου

 

3 σχόλια

  • Το ιδιο και εγω. Εχω επικοινωνησει πανω απο δεκα φορες με την περιφερεια για ρεμα στην κρυοβρυση και μου ειπαν πως περιμενουν κονδυλιο για καθαρισμο ρεματων αλλιως δε βγαζουν μηχανημα

  • Δε φταιει ο πλακεντας και ο καθε πλακεντας. . Οι δημοτικες επιχειρησεις εχουν κατι μονιμους μηχανικους και προϊσταμενους οι οποιοι δε θελουν να δουλεψουν και δεν τους ελεγχει και κανενας. Περαν απο αυτο οταν πιανεις δουλεια 7 το πρωι και το μηχανημα βγαινει στις 9 για δουλεια και πρεπει να γυρισει πισω στις 12:30 για να σχολασουν στις 13:00 πες μου εσυ τι εργο μπορει να παραχθει

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.