Παρέμβαση του ΤΕΕ/Τμ. Δ. Μακεδονίας, σχετικά με το θέμα που ανέδειξε το kozan.gr με τη δυσλειτουργία της υπηρεσίας Πολεοδομίας του Δήμου Κοζάνης

9 Ιουλίου 2020
14:20

 

Στον χώρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Κοζάνης, υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Τμήματος Στέργιος Κιάνας, την Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Κοζάνης, κα Αμανατίδου Ματίνα και την Προϊσταμένη της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού – Εφαρμογών και Υπηρεσίας Δόμησης Κοζάνης, κα Παφύλη Ελένη. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η λειτουργία τη Υ.ΔΟΜ. Κοζάνης και η ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να γίνει το έργο τόσο των συναδέλφων μηχανικών ελεύθερων επαγγελματιών, όσο και των συναδέλφων μηχανικών υπαλλήλων της Υ.ΔΟΜ., πιο παραγωγικό και αποτελεσματικό.

O Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ έθεσε υπόψη της Δ/νσης ότι τον τελευταίο καιρό το ΤΕΕ έγινε δέκτης παραπόνων των μηχανικών – ελεύθερων επαγγελματιών ως προς τη λειτουργία της Υ.ΔΟΜ. Κοζάνης. Τα προβλήματα αφορούν κυρίως στην καθυστέρηση στην έκδοση των οικοδομικών αδειών και στην ανάκτηση φακέλων, αλλά και της γενικότερης δυσκολίας στην εξυπηρέτηση που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί – ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η υπηρεσία από τη μεριά της απάντησε ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού, που εντάθηκε το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της συνταξιοδότησης κάποιων υπαλλήλων, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις, τόσο των πολιτών όσο και των μηχανικών και η ενίσχυση του υπαλληλικού δυναμικού της καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ. Τα προβλήματα αυξήθηκαν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας των τεχνικών γραφείων και της επαναφοράς στην καθημερινότητα, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα την ξαφνική αύξηση του φόρτου εργασίας, αλλά και λόγω της καταληκτικής προθεσμίας του Ν.4495/2017 για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων και άλλων Προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη ή αναμένεται να προκηρυχτούν («Εξοικονομώ», κτλ), που ανάγκασαν μεγάλη μερίδα πολιτών να ζητήσει τη συνδρομή της υπηρεσίας για ανάκτηση αρχείων οικοδομικών αδειών.

Προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις, αποφάσισαν να μην εξυπηρετούν καθόλου το κοινό, τις ημέρες Δευτέρα και Πέμπτη, ώστε να μπορούν να παράξουν δουλειά γραφείου και να διεκπεραιώσουν τα αιτήματα όλων των άλλων ημερών, που μέσα σε ένα μήνα ξεπέρασαν τα 300, μόνο για το αρχείο.

Κατανοούν, ωστόσο, ότι η κίνηση αυτή προκάλεσε τη δυσφορία των ελεύθερων επαγγελματιών.

Μετά από διάλογο που ακολούθησε και ανταλλαγή απόψεων, πάντα με γνώμονα την παραγωγική και αποτελεσματική εργασία όλων, συμφωνήθηκαν τα εξής:

  • Η υπηρεσία θα εξυπηρετεί εφ’ εξής και τη Δευτέρα και την Πέμπτη, αλλά μόνο για τις υποθέσεις που διεκπεραιώνονται στο πρωτόκολλο. Οι έλεγχοι των αδειών και οι λοιπές υποθέσεις, που απαιτούν τη συμβολή των υπαλλήλων μηχανικών, θα εξακολουθήσουν να γίνονται τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή.

  • Το κοινό και οι μηχανικοί θα εξυπηρετούνται μετά τις 10:00 (είτε στο πρωτόκολλο Δευτέρα και Πέμπτη, είτε και σε όλα τα υπόλοιπα γραφεία τις υπόλοιπες μέρες).

  • Για τηλεφωνική εξυπηρέτηση, παρακαλούνται οι μηχανικοί να επικοινωνούν με την υπηρεσία, κάθε μέρα, μετά τις 13:00, ώστε να δίνεται προτεραιότητα στα θέματα δια τηλεφώνου.

Πρέπει η κάθε μεριά να δείξει κατανόηση στις ανάγκες της εργασίας της άλλης. Οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας πέρα από την εξυπηρέτηση δια ζώσης, χρειάζονται χρόνο εργασίας και για την διεκπεραίωση υποθέσεων που δεν σχετίζονται με την έκδοση οικοδομικών αδειών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ζητάνε επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να κλείνουν υποθέσεις των πελατών τους έγκαιρα.

Αποφόρτιση της Υπηρεσίας βεβαίως θα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, μετά την ψηφιοποίηση του αρχείου της Υ.ΔΟΜ. αφού η Αντιδήμαρχος κα Αμανατίδου, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξη ότι η πρόταση του Δήμου Κοζάνης για τη χρηματοδότηση αυτού του τόσο σημαντικού εγχειρήματος, θα έχει θετική ανταπόκριση από την Περιφέρεια.

Το ΤΕΕ/ΤΔΜ, αφουγκραζόμενο τις ανάγκες των πολιτών και των μηχανικών έχει καταθέσει αντίστοιχη πρόταση χρηματοδότησης για την ψηφιοποίηση των υπόλοιπων Υ.ΔΟΜ. της Δυτικής Μακεδονίας και θεωρεί επιτακτική την ανάγκη χρηματοδότησης και των δύο προτάσεων.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη διαβεβαίωση ότι η επαφή και η συνεργασία του ΤΕΕ/ΤΔΜ με τη Διεύθυνση της Πολεοδομίας και με το Δήμο Κοζάνης θα είναι διαρκής, ώστε να αντιμετωπίζονται εγκαίρως τα ζητήματα που ανακύπτουν.

11 σχόλια

  • Ε φυσικά αφού η πολεοδομία ειναι παράρτημα υπηρεσίας του ΤΕΕ …. είπαν να δώσουν οδηγίες πως να λειτουργούν καλύτερα …..

  • Εμπαιγμός για μια ακόμα φορά από το Τεχνικό Επιμελητήριο που το μόνο που το νοιάζει είναι οι ψήφοι των δημοσιών υπαλλήλων αδιαφορώντας για την εξαθλίωση των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών. Συγχαρητήρια κύριε Κιάνα πετύχατε το αυτονόητο, να ανοίξει η γραμματεία καθημερινά. Όταν για την έκδοση μια οικοδομικής άδειας περιμένουμε 6 μήνες στην καλύτερη των περιπτώσεων , ενώ από την νομοθεσία προβλέπεται να γίνεται σε 5 μέρες!!! προφανώς κάτι φταίει; Και σίγουρα δεν είναι ότι οι μισοί υπάλληλοι κόβουν βόλτες στην πλατεία και τα γύρω μαγαζιά εν ώρα εργασίας. Μάλλον νομίζουν ότι μένουμε σε άλλη πόλη…

  • Η κατασταση ηταν στο αμην με την υδομ κ στο τεε γελουσαν κ αδιαφορουσα.επρεπε να φτασει καλοκαιρι για να γινει κατι

  • Απογοήτευση απο το ΤΕΕ…μας ενημερώνει οτι κέρδισε την λειτουργία της γραμματείας και μας ζητάει να κατανοήσουμε τους κακόμοιρους συναδέλφους. Πέρασαν δύσκολα τον τελευταίο καιρό με τον covid….με άδειες για να παίζουν με τα παιδιά τους και τους μισθούς στην ώρα τους…Πλέον ο μόνος δρόμος είναι οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης…
    Ας τσεκαριστούν πρωτόκολλα και προθεσμίες και ωράρια λειτουργίας και ας ελπίσουμε στην νομιμότητα …

  • Το τσουβάλιασμα δεν είναι καλό. Ίσως πρέπει να αναφερθούν ονόματα με θετικό πρόσημο που προσπαθούν και είναι εμφανής η προσπάθεια…..

    • ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΕ..ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΔΟΜ.ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ…ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ..ΚΑΙ ΟΛΕς ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ….ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ…?????

    • Και φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις αλλά δυστυχώς ειναι λιγότεροι απο τα δάχτυλα του ενός χεριού και τους παίρνει όλους η μπάλα. Οταν εχεις να περάσεις ελεγχο απο 2 υπαλλήλους διαδοχικά και ο ένας κάνει μια βδομάδα και ο άλλος έξι μήνες, το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

  • οταν το 2010 εβγαιναν αδειες στην πολεοδομια Αγια Παρασκευης στην Αθηνα μεσα το 9μηνο ταυτοχρονα με χιλιαδες τακτοποιησεις ημιπαιθριων κλπ ενω στην κοζανη το 2020 χρειαζεται 9μηνο για εναν απλο ελεγχο…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.