Π.Ε. Κοζάνης: Οι ακραίες αλλαγές του καιρού επηρέασαν τις καλλιέργειες βοτάνων

15 Ιουλίου 2020
17:42
Κανένα σχόλιο

Οι απότομες αλλαγές του καιρού, το χιόνι του Απριλίου, ο μικρός και ξαφνικός καύσωνας του Μαΐου, οι βροχές και καταιγίδες μέσα στον Ιούνιο και Ιούλιο που συνοδεύτηκαν με χαλάζι σε κάποιες περιοχές, δημιούργησαν σημαντικό πρόβλημα στις καλλιέργειες αρωματικών φυτών στην Π.Ε. Κοζάνης.

Από τις καλλιέργειες που επλήγησαν είναι το τσάι του βουνού και οι τριανταφυλλιές, όπως μας επεσήμανε η κα. Καλλιόπη Σεμερτζίδου, συνιδιοκτήτρια της Life Secrets. Οι απότομες και ακραίες αλλαγές δεν επέτρεψαν στα φυτά να αναπτυχθούν σωστά, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται πρόβλημα στην ποσότητα της παραγωγής. Ανεπηρέαστη από τις καιρικές αλλαγές είναι η καλλιέργεια της ρίγανης, της οποίας η ζήτηση παρουσιάζει διαρκώς αυξανόμενη τάση.

Από τον περασμένο χρόνο παρατηρείται αύξηση της ζήτησης κυρίως στα βότανα και λιγότερο στα αιθέρια έλαια, χωρίς όμως σημαντικές διαφορές στις εξαγωγές.

Στα αιθέρια έλαια και δη της λεβάντας, η παραγωγή ναι μεν είναι σημαντική, αλλά η ζήτηση υποτονική. Σε αυτό έχει συμβάλλει η ένταξη περισσότερων χωρών παραγωγής στην παγκόσμια αγορά, δημιουργώντας καθεστώς υπερπροσφοράς κατ’ αντιστοιχία με τις διεθνείς ανάγκες, πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω συγκριτικά με άλλες χρονιές. Όπως έχουμε αναφέρει πρόσφατα, υπάρχει αδιάθετο προϊόν από πέρυσι, ενώ σύμφωνα με την κα. Σεμερτζίδου, μια καλή λύση για όσους το επιθυμούν, θα ήταν το αποξηραμένο προϊόν. Λύση, βέβαια, η οποία προϋποθέτει τις ανάλογες εγκαταστάσεις και δομές.

Μπορεί η χρονιά στα αρωματικά φυτά να μην είναι η ιδανική για την περιοχή, καλύπτει παρ’ όλα αυτά τις απαιτήσεις στην εγχώρια αγορά, αλλά και στη διεθνή. Αυτό που ίσως χρειάζεται είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες, αλλά και η δυναμική, που μπορούν να παρουσιάσουν τα αρωματικά φυτά στη χώρα μας, έχοντας το πλεονέκτημα της καλής ποιότητας. Θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη οργάνωση, καταγραφή των καλλιεργειών, εκπαίδευση των παραγωγών –και ειδικά των νέων – σε αυτές τις καλλιέργειες, να δοθούν εργαλεία για την ανάπτυξη και διεύρυνση των εξαγωγών, ενώ η σύσταση ομάδων παραγωγών ή/ και συνεταιρισμών κρίνεται απαραίτητη.

 Κεντρική φωτογραφία: Γιάννης Αρζουμανίδης

agrovoice.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.