Ζήσης Τζηκαλάγιας: “Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των επιθέσεων των αρκούδων στον Νομό Καστοριάς”

28 Ιουλίου 2020
19:08

Αξιότιμε κύριε Γενικέ

Όπως γνωρίζετε και σας έχω ενημερώσει τους τελευταίους μήνες πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα προξένησης βλαβών από την παρουσία αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές. Αυτές οι ζημιές είναι σε οπωροφόρα δέντρα (κυρίως κερασιές) , καλλιέργειες δημητριακών, μελίσσια, ποιμνιοστάσια. Η κατάσταση έγινε ιδιαίτερα ανησυχητική γιατί τον τελευταίο μήνα έχουμε τρεις (3) επιθέσεις σε άνθρωπο από τις οποίες στις δύο (2) προκλήθηκαν σοβαροί τραυματισμοί. Όλα αυτά αποδεικνύουν, ότι αυξήθηκε υπερβολικά ο αριθμός τους. Έτσι οδηγήθηκα στην απόφαση και συγκάλεσα σύσκεψη την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 με την παρουσία όλων των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης της Π.Ε Καστοριάς και των μελών των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης (Ο.Α.Ε). Το νομικό καθεστώς, που ισχύει υπαγορεύεται από την Κ.Υ.Α 104180/443 που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ 272Β΄ της 7ης Φεβρουαρίου 2014. Η συζήτηση ήταν ουσιαστική, χρήσιμη και ελήφθησαν αποφάσεις σε δύο ξεχωριστές κατευθύνσεις:

  1. Τονίστηκε , ότι υπάρχει και το νομικό πλαίσιο και κυρίως η συνταγματική επιταγή, που επιβάλλουν, ότι κύρια προτεραιότητα αποτελούν η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της σωματικής ακεραιότητας. Επομένως σε κάθε περιστατικό παρουσίας αρκούδας στο αστικό περιβάλλον πρέπει να εφαρμόζεται το προαποφασισθέν επιχειρησιακό σχέδιο δράσης. Δεν νοείται ολιγωρία ούτε επίκληση οποιουδήποτε λόγου που μπορεί να δημιουργούν σύγχυση. Αν δεν τηρηθούν τα ανωτέρω και υπάρξει απώλεια ζωής ή τραυματισμός από επίθεση αρκούδας, θα επιληφθεί άμεσα ο κ. Εισαγγελέας για απόδοση ευθυνών για σοβαρή αμέλεια και παράβαση καθήκοντος.

  2. Πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για τον προσδιορισμό κατά προσέγγιση του αριθμού των αρκούδων έτσι ώστε να εφαρμοστεί ευκολότερα η διεθνής πρακτική για τις ανάλογες περιπτώσεις. Οι Ομάδες Άμεσης Επέμβασης (Ο.Α.Ε) πρέπει να είναι εφοδιασμένες με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, όπως λαστιχένιες σφαίρες, αναισθητικό υλικό, σπρέι κλπ. Εξυπακούεται, ότι είναι απαραίτητη η μέριμνα για την εκπαίδευση του εμπλεκόμενου προσωπικού για την επέμβαση.

Με εκτίμηση

Ο Βουλευτής

Ζήσης Τζηκαλάγιας

9 σχόλια

  • Επιτέλους άρχισε να ακούγεται η φωνή της λογικής. Οι βουλευτές Εορδαίας και Κοζάνης που είναι; Διακοπές;

  • Μαλλον πρεπει να το φερει το θεμα ο τραμπ στο κογκρεσο!
    Τοσο μεγαλο θεμα;αμαν πια;
    Παρτε φυλακες!ελεος!

    • Να φανταστώ σπίτι στο κέντρο, δουλειά-σπίτι-σπίτι-δουλειά, καφενείο, καφετέρια, full κινητό και social media και έξω από την πόλη ποτέ στην ζωή σου; Δεν πειράζει. Σου εύχομαι να ξεκινήσεις να κάνεις κάποια στιγμή στην ζωή σου κάποια εργασία στην φύση μπας και ξυπνήσεις από την χειμερία νάρκη

  • Κύριε βουλευτά προς τι τόση έπαρση, τόσο κατά την σύσκεψη, «Μετά από σήμερα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία», όσο και σε αυτήν την παρέμβαση «Επομένως σε κάθε περιστατικό παρουσίας αρκούδας στο αστικό περιβάλλον πρέπει να εφαρμόζεται το προαποφασισθέν επιχειρησιακό σχέδιο δράσης. Δεν νοείται ολιγωρία ούτε επίκληση οποιουδήποτε λόγου που μπορεί να δημιουργούν σύγχυση.» ;
    Η επίκληση της συνταγματικής επιταγής, «που επιβάλλουν, ότι κύρια προτεραιότητα αποτελούν η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της σωματικής ακεραιότητας» δεν επαρκή διότι το σύνταγμα προβλέπει και πολλά άλλα, αλλά στο τέλος επαφίεται στους συνταγματολόγους και τον πατριωτισμό των Ελλήνων.
    Στο δια ταύτα, Αν υποθέσουμε ότι μια αρκούδα με τρία αρκουδάκια εγκλωβίζεται μέσα σε κατακλιμένη περιοχή, τι προβλέπεται «να εφαρμόζεται το προαποφασισθέν επιχειρησιακό σχέδιο δράσης.»; Ενεργοποιείτε η ομάδα, η οποία τι παραπάνω θα κάνει από αυτό που κάνει πάντα; (Ενημέρωση του κοινού να μην προσεγγίζει το μέρος, απώθηση του ζώου από την κατοικημένη περιοχή, στην χειρότερη περίπτωση με αναισθησία, και για κάποιο διάστημα περιπόλια γύρω από την περιοχή), το παραπάνω δεν εμποδίζει αν όχι την ίδια αρκούδα, κάποια άλλη να ξαναμπεί στο χωριό. Για να μην αναφερθούμε στο ότι προσπερνάμε το θέμα με τις αρκούδες στην φύση, όπου δεν προβλέπετε τίποτε, και αφορά υλοτόμους κτηνοτρόφους περιπατητές και φυσιολάτρες.
    Μην λαϊκίζουμε ασύστολα, λοιπόν, δεν προσθέσαμε τίποτα καινούργιο με την σύσκεψη, το θέμα είναι σοβαρό, τις αιτίες για την συχνή εμφάνιση αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές ας τις ψάξουν οι επιστήμονες, δεν είναι «κουτόφραγκοι» σε άλλες χώρες , όπου επιτρέπουν ελεύθερα αποτρεπτικά μέσα (Σπρέι πιπεριού πχ) σε περιοχές που γειτνιάζουν με βιότοπους αρκούδας, ή στον έλεγχο των γεννήσεων, αλλά ακόμα και πιο δραστικά μέτρα που δεν το εύχομαι

  • δυστυχώς υπάρχει μία ιδιότυπη δικτατορία φιλόζωων ζωολατρών τα τελευταία χρόνια που κόβει και ράβει και λογαριασμό δεν δίνει στην πολιτεία, τα αποτελέσματα είναι πολλά τριγύρω μας. Ορδές αδέσποτων που επιτίθενται σε μικρούς μεγάλους απούσα η πολιτεία παρπών οι ζωολάτρες, επιθέσεις σε κτηνοτροφικό κεφάλαιο και καλλιέργειες από αρκούδες και λύκους, απούσα η πολιτεία παρών οι επιδοτούμενοι ζωολάτρες . Ο εκπρόσωπος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στην σύσκεψη ζήτησε ιατροδικαστική γνωμάτευση ότι τα τραύματα που είχε ο άτυχος συμπολίτης μας από την καστοριά ήταν όντως από αρκούδα και όχι απο αγριογούρουνα…….να τραβάς τα μαλλιά σου…..

    • Δεν μπορείς να βγεις στην ύπαιθρο αυτήν την εποχή από τα τσομπανόσκυλα, αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο πρέπει να φάνε κανέναν για να ασχοληθούμε.

  • κ. Βουλευτά είπατε ότι “αν δεν τηρηθούν τα ανωτέρω και υπάρξει απώλεια ζωής ή τραυματισμός από επίθεση αρκούδας, θα επιληφθεί άμεσα ο κ. Εισαγγελέας για απόδοση ευθυνών”.
    Μα υποτίθεται κ. βουλευτά, με αφορμή τον τραυματισμό από επίθεση “αρκούδας” τοποθετηθήκατε επί τους θέματος στο ελληνικό κοινοβούλιο… ή μήπως τελικά ο τραυματισμός από “αρκούδα” ήταν τραυματισμός από αγριογούρουνο, όπως υπονοήθηκε από οικολόγους; Έγινε ο τραυματισμός κι εσείς υποστηρίζεται ότι αν δεν παρθούν μέτρα, θα έχουμε τραυματισμό από επίθεση αρκούδας…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.