Αντιδρά ο Δήμος Κοζάνης στην απένταξή του από το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ

11 Αυγούστου 2020
09:13
Την αντίδρασή του εκφράζει ο Δήμος Κοζάνης, αλλά και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης, στην απάλειψη από το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2024 της ΔΕΔΑ των έργων ανάπτυξης δικτύου μέσης πίεσης στην περιοχή.

Σύμφωνα με το αρχικό Πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, στην Κοζάνη προβλεπόταν η ανάπτυξη 24,8 χιλιομέτρων δικτύου μέσης πίεσης, για βιομηχανικούς πελάτες. Ωστόσο, όπως συνέβη και για τα δίκτυα σε Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο, το εν λόγω έργο απαλείφθηκε στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης, καθώς η τηλεθέρμανση πρόκειται να τροφοδοτηθεί από την επέκταση του συστήματος μεταφοράς από τον ΔΕΣΦΑ.

Στην παρέμβαση του Δήμου στη διαβούλευση του αναθεωρημένου Προγράμματος, την οποία υπογράφει ο Δήμαρχος Λ. Μαλούτας, επισημαίνει πως η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική για την περιοχή, η οποία προσπαθεί να καταστεί ανταγωνιστική για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την εγκατάσταση βιομηχανιών προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την απένταξη του λιγνίτη, στη χρήση του οποίου βάσισε την ανάπτυξή της τόσα χρόνια, από το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής και τη μετάβαση σε ένα καθεστώς καθαρής ενέργειας.

Το φυσικό αέριο σε όλους τους σχεδιασμούς για τη μετάβαση

«Όλοι οι σχεδιασμοί στους οποίους προσβλέπει ο Δήμος Κοζάνης, μεταξύ άλλων τόσο σ’ εκείνους που περιέχονται στο Μεταβατικό Πρόγραμμα για τη Δίκαιη Μετάβαση των Λιγνιτικών Περιοχών 2020-2021 όσο και σε εκείνους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης 2021-2027 που θα χρηματοδοτεί το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, περιλαμβάνουν τη χρήση φυσικού αερίου. Επιπροσθέτως, στους άμεσους σχεδιασμούς του Δήμου Κοζάνης περιλαμβάνεται η λειτουργία τόσο της Βιομηχανικής Περιοχής όσο και του Βιοτεχνικού Πάρκου, πράγμα που σημαίνει πως η μη επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στους οργανωμένους αυτούς χώρους υποδοχής επιχειρήσεων τους καθιστά εξ υπαρχής μη ανταγωνιστικούς», επισημαίνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει ο Δήμος, η απένταξη του όχι μόνο δεν θα καταστήσει την περιοχή ανταγωνιστική στην προσέλκυση επιχειρήσεων που τόσο έχει ανάγκη, αλλά θα δημιουργήσει επιπλέον πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας αλλά και αδυναμίας χρηματοδότησης δικτύων φυσικού αερίου στο μέλλον, αφού σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η χρηματοδότηση έργων ορυκτών καυσίμων τόσο στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, όσο και σε εκείνο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, παύει τα επόμενα χρόνια καθιστώντας τα σχετικά έργα μη επιλέξιμα.

Εξυπηρέτηση και οικιακών – εμπορικών καταναλωτών

Όπως συμπληρώνει, υπό το φως των ανωτέρω δεδομένων, η συμπερίληψη του Δήμου Κοζάνης στην επέκταση δικτύων φυσικού αερίου σε αυτή τη φάση του Αναπτυξιακού Προγράμματος της ΔΕΔΑ, καθίσταται απαραίτητη και αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των σχετικών επενδύσεων, να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και να καταστεί η περιοχή ανταγωνιστική ως προς την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων και δυνητικών καταναλωτών ενέργειας.

Έτσι, ο Δήμος ζητά την συμπερίληψη έργων ανάπτυξης δικτύων μέσης πίεσης για τις περιοχές της ΒΙ.ΠΕ. Κοζάνης και του ΒΙΟ.ΠΑ. Κοζάνης καθώς και της ευρύτερης περιοχής, με στόχο τη δυνατότητα διασύνδεσης νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων. Επίσης, ζητά την συμπερίληψη έργων ανάπτυξης δικτύων χαμηλής πίεσης για την εξυπηρέτηση οικιακών και εμπορικών καταναλωτών για την περιοχή αρμοδιότητας του Δήμου Κοζάνης σ’ αυτή της φάση του Προγράμματος Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ 2020-2024.

Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ένα σχόλιο

  • Μάλλον άργιασε να ξυπνήσει ο δήμος κοζανης. Έτσι και αλλιώς ο δήμος κοζανης φτάνει πάντα τελευταίος και μετά κρινιαζη. .

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.