Οι μαθητές της Β’ Λυκείου του Γενικού Λυκείου Σερβίων Μαλούτα Ερασμία, Ελευθερίου Νίκη, Μανουσαρίδου Φωτεινή, Μπουκουβάλα Άννα, Παπαϊωάννου Γεώργιος, Χλιούμπη Μαργαρίτα, Τσιφτσιάν Ανθήμε υπεύθυνη καθηγήτρια την Φυσικό κα Χαρσούλα Αθηνά και συνοδό την καθηγήτρια φυσικό κα Τσίγκα Μαγδαληνή, επισκέφτηκαν την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017 τη σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ μαζί με άλλες 10 ομάδες μαθητών από  λύκεια της χώρας, στα πλαίσια του MASTERCLASSES 2017 (πρόγραμμα προχωρημένων μαθημάτων Φυσικής Σωματιδίων), που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή ΟμάδαΕκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με διαλέξεις  καθηγητών του τομέα Φυσικής, με σκοπό οι μαθητές να ενταχθούν στον κόσμο των στοιχειωδών σωματιδίων και να προετοιμαστούν για την πρακτική ερευνητική άσκηση, που θα ακολουθούσε.

Το απόγευμα ανέλυσαν πραγματικά δεδομένα από τον  μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (LHC) που βρίσκεται στο ερευνητικό κέντρο CERN έξω από την Γενεύη. Tα δεδομένα αυτά προέρχονταν από 50 εικόνες του πειράματος ATLAS του LHC. Δόθηκαν επίσης θεωρητικά δεδομένα με τα οποία έγινε η ταυτοποίηση αποκαλύπτοντας το μποζόνιο Z.  Στη συνέχεια ανακοίνωσαν  τα αποτελέσματα των μελετών τους  στο CERN και συνομίλησαν στην αγγλική γλώσσα μέσω τηλεδιάσκεψης με συνομιλήκους τους από άλλες χώρες, σχολιάζοντας τα αποτελέσματά τους, όπως γίνεται σε κάθε διεθνή συνεργασία.

Το πρόγραμμα έκλεισε με την απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής  των μαθητών της εκδήλωσης  τουMASTERCLASSES 2017.

Οι συμμετέχοντες μαθητές του ΓΕΛ ΣΕΡΒΙΩΝ

http://ai-vres.blogspot.gr/2017/04/cern.html#more