Η Λαϊκή Συσπείρωση για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης στις 24/8/2020.

27 Αυγούστου 2020
20:35
Κανένα σχόλιο

 

Αποκαλυπτική για το ρόλο των εκλεγμένων στην Τοπική Διοίκηση ήταν η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης την Δευτέρα 24/8/2020. Ένα μεγάλο μέρος της ημερήσιας διάταξης αφορούσε την έγκριση άδειας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Μαυροδένδρι, στα Κοίλα και στα Σιδερά, το οποίο έλαβε και τη μεγαλύτερη δημοσιότητα. Συζητήθηκε επίσης το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση για την συμβολή του Δήμου και των παρατάξεων στην ικανοποίηση αιτημάτων των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων με αφορμή την προκήρυξη των θέσεων ορισμένου χρόνου για τις καθαρίστριες των σχολείων μπροστά στο νέο κύμα πανδημίας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης, ζήτησε ενημέρωση από το Δήμο για την κατάσταση με την καθαριότητα των σχολείων και κάλεσε τις παρατάξεις να τοποθετηθούν πάνω στα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων στην καθαριότητα – καθηγητών- γονέων -μαθητών μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων (π.χ προσλήψεις καθηγητών – καθαριστριών, μονιμότητα, μαζικά τεστ, μείωση μαθητών ανά τάξη κ.α). Η κατάσταση έχει ως εξής: Το προηγούμενο έτος εργάζονταν 47 μόνιμες καθαρίστριες και 95 με σύμβαση έργου (15 πλήρους και 80 μερικής απασχόλησης). Με τη νέα προκήρυξη θα προσληφθούν 94 με ορισμένου χρόνου (12 πλήρης και 82 μερικής απασχόλησης) και αναμένεται κατά τη διάρκεια της χρονιάς να συνταξιοδοτηθούν 2 μόνιμες. Δηλαδή εν μέσω 2ου κύματος της πανδημίας, η χρόνια ξεκινάει με 3 εργαζόμενες λιγότερες τη στιγμή που δεν φτάνουν ούτε σε κανονικές συνθήκες.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και στα ερωτήματα που θέσαμε αναδείχτηκε ο ρόλος δημοτικών συμβούλων, προέδρων των Σχολικών Επιτροπών που δεν είναι άλλος από το να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, να στηρίξουν την επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική. Αυτό που αντιμετωπίσαμε ήταν ειρωνείες, χλεύη και ψέματα. Έγινε λόγος για κοσμογονία όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων από την κυβέρνηση (μετατροπή από συμβάσεις έργου σε ορισμένου χρόνου κάτω από τους αγώνες των εργαζομένων, την στιγμή που μειώθηκαν οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και δεν ικανοποιήθηκε το δίκαιο αίτημα μονιμοποίησης των εργαζομένων). Ακούσαμε ότι τα δίκαια αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας αποτελούν προσωπικές ανησυχίες των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης κ.α.

Το πόσο ενδιαφέρονται να είναι τα καλά παιδιά των εκάστοτε κυβερνήσεων δείχνει το γεγονός ότι δεν διεκδίκησαν ούτε μια θέση παραπάνω. Αυτό όμως που αποτελεί πρόκληση για το λαό είναι το εξής γεγονός. Απέσυραν το πρώτο θέμα της ημερήσιάς διάταξης που αφορούσε την πρόσληψη 9 καθαριστριών με δίμηνες συμβάσεις για τις ανάγκες καθαριότητας των παιδικών σταθμών που ανοίγουν την 1η Σεπτέμβρη, γιατί όπως είπαν εγκρίθηκαν οι θέσεις της κοινωφελούς εργασίας και πλέον δεν απαιτούνται. Τόσο ανάλγητοι είναι. Στέρησαν την δυνατότητα μπροστά στο 2ο κύμα της πανδημίας να υπάρχει αυξημένο προσωπικό στην καθαριότητα, αλλά και το μεροκάματο σε 9 καθαρίστριες.

Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά την υγεία του λαού και των παιδιών του πέρα από αυτή την αντιμετώπιση δεν τοποθετήθηκαν καν. Όμως στα θέματα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσαν την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών, το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε φωτιά. Φωνές, εντάσεις, καταγγελίες ήταν το σκηνικό που στήθηκε. Ενώ όλοι μαζί στήριξαν και στηρίζουν την πολιτική της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση (το θέμα έχει συζητηθεί αρκετές φορές στο Δ.Σ. όπου εκφράστηκε η συμφωνία τους, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης) μπροστά στα αποτελέσματα, όπως το έγκλημα που ετοιμάζεται στο Μαυροδένδρι, βγήκαν τα «μαχαίρια». Οι εντάσεις δεν αφορούσαν τα συμφέροντα των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων αλλά το πώς θα μοιραστεί η πίτα μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων αλλά και για τα ανταποδοτικά. Επιβεβαιώνεται η θέση μας ότι καμία δίκαιη μετάβαση δεν μπορεί να υπάρξει για το λαό και η όλη αντιπαράθεση γίνεται για το πώς «δίκαια» θα μοιραστεί η πίτα. Ακόμα και αυτοί που ψήφισαν κατά, δεν εναντιώνονται στην πολιτική κλεισίματος ορυχείων και ΑΗΣ, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αλλά διαφωνούν στο ποια θα είναι η μορφή για να στηθούν (ιδιωτική εταιρεία ή ενεργειακή κοινότητα) που για το λαό θα έχει τα ίδια αποτελέσματα. Καλούμε τους δημότες της Κοζάνης να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και να τελειώνουν με τις αυταπάτες. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από ένα Δημοτικό Συμβούλιο ταγμένο στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Ο μόνος δρόμος που υπάρχει για την ικανοποίηση των αναγκών μας είναι ο δρόμος του αγώνα ενάντια στην επικίνδυνη για τις λαϊκές ανάγκες πολιτική.

Κοζάνη 27/8/2020

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.