Δυτ.Μακεδονία: Σχέδιο της Eunice για μονάδα 250 MW κεντρικής αποθήκευσης με μπαταρίες

31 Αυγούστου 2020
07:47

Μία μονάδα μπαταριών ιόντων λιθίου συνολικής ισχύος με 250 MW, το οποίο θα ενισχύσει την ευστάθεια και την ευελιξία του συστήματος, αλλά και θα ενισχύσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα, σχεδιάζει να εγκαταστήσει η ελληνική εταιρεία Eunice στη Δυτική Μακεδονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία πρόκειται να υποβάλει άμεσα αίτηση στη ΡΑΕ για την αδειοδότηση του εν λόγω πρότζεκτ. Η μονάδα θα αποτελείται από 75 συγκροτήματα μπαταριών, ενώ η επένδυση για την υλοποίησή του εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 280 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι, μέσω των μπαταριών, να απορροφάται κυρίως ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ τις ώρες χαμηλού φορτίου, η οποία κανονικά θα παράμενε ανεκμετάλλευτη. Έτσι, η ενέργεια αυτή πλέον θα αξιοποιείται, αποδιδόμενη στο δίκτυο τα χρονικά διαστήματα υψηλής ζήτησης σε ρεύμα.

Μάλιστα, η χρήση μπαταριών σημαίνει ότι η μονάδα θα έχει υψηλό ρυθμό απόκρισης. Έτσι, θα είναι κατάλληλη για προσφορά υπηρεσιών έντασης ισχύος στο σύστημα.

Αναπλήρωση του κενού των λιγνιτικών μονάδων

Η μονάδα δίνει το παρών στον τελευταίο κατάλογο κατάλογο ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E). Σύμφωνα με την περιγραφή της στον κατάλογο, θα παρέχει υπηρεσίες εξισορρόπησης στην καθημερινή καμπύλη φορτίου, θα ενισχύσει τη διείσδυση των ΑΠΕ μέσω της απορρόφησης «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής που θα περικοπτόταν, ενώ θα παρέχει επίσης υπηρεσίες ευελιξίας στο σύστημα.

Θα συνδεθεί στο σύστημα μέσω του δικτύου μεταφοράς 400 kV, χρησιμοποιώντας δικό της υποσταθμό, ενώ μπορεί να τεθεί σε λειτουργία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι, θα αναπληρώσει το κενό σε επάρκεια ισχύος και ευελιξίας, που θα προκύψει από την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, την αύξηση της ζήτησης σε ρεύμα και τη σημαντική περαιτέρω ενίσχυση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ.

Αναγκαία συστήματα μπαταριών 500 MW έως το 2030

Υπενθυμίζεται ότι για τον ρόλο των συστημάτων κεντρικής αποθήκευσης στο εγχώριο σύστημα έχει διενεργηθεί πρόσφατα μελέτη από το ΕΜΠΕ για λογαριασμό της ΡΑΕ. Σύμφωνα με τη μελέτη, για τα προσδοκώμενα επίπεδα διείσδυσης ΑΠΕ του 2030, περί το 60% της τελικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας όπως προβλέπει το ΕΣΕΚ, η εγκατεστημένη ισχύς νέων αποθηκευτικών σταθμών ανέρχεται σε 1500-1750 MW.

Σύμφωνα με το ΕΜΠ, οι δύο τεχνολογίες κεντρικής αποθήκευσης, δηλαδή οι μπαταρίες η αντλησιοταμίευση, έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα. Ως συνέπεια, προτείνεται ένας συνδυασμός των δύο τεχνολογιών, ώστε από τα απαιτούμενα 1500-1750 MW νέων σταθμών, η βέλτιστη λύση είναι τα 500 MW να αποτελούν ισχύ συσσωρευτών.

Η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ένταξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, καθώς υπολογίζει ένα ετήσιο όφελος της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, εκτός από τον περιορισμό των περικοπών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, σύμφωνα με το ΕΜΠ τα συστήματα αυτά θα συμβάλουν επίσης στη μείωση κόστους παραγωγής, στην παροχή εφεδρειών και ευελιξίας, καθώς και στην επάρκεια ισχύος.

www.worldenergynews.gr

3 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.