Το VICE ταξίδεψε στο Νυμφαίο Φλώρινας για να γνωρίσει από κοντά τη δράση της οργάνωσης «Αρκτούρος» (Bίντεο)

7 Σεπτεμβρίου 2020
12:11

Το VICE ταξίδεψε στο Νυμφαίο Φλώρινας για να γνωρίσει από κοντά τη δράση της οργάνωσης «Αρκτούρος». Πρόκειται για μία αστική, μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική οργάνωση με στόχο την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ιδρύθηκε το 1992 με στόχο αρχικά να αντιμετωπίσει την αιχμαλωσία της αρκούδας και του λύκου αλλά και το παράνομο φαινόμενο της αρκούδας-χορεύτριας. Στη συνέχεια οι ενέργειες της επεκτάθηκαν. Στις δράσεις της μεταξύ άλλων, είναι κι οι επιστημονικές μελέτες, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση του κοινού στα ζητήματα βιοποικιλότητας και αειφορίας, ενώ προσπαθεί να ασκεί πολιτική πίεση βασιζόμενος σε ολοκληρωμένα προγράμματα και λύσεις για τα δικαιώματα της άγριας ζωής. Στη περιοχή του Νυμφαίου της Φλώρινας, η οργάνωση έχει δημιουργήσει καταφύγιο αρκούδας που είναι μοναδικό στο είδος του στην Ευρώπη και καταφύγιο λύκου, που προέρχονται κυρίως από αιχμαλωσία. Εξασφαλίζοντας σε αυτά φυσική διαβίωση σε μια μεγάλη ελεγχόμενη έκταση, προσφέρουν επιπλέον και την φιλοξενία τους σε άγρια ζώα τα οποία είναι από γειτονικές χώρες.

Το VICE μίλησε με το εξειδικευμένο προσωπικό της οργάνωσης που έχει αναλάβει την φροντίδα των ζώων για να μάθουμε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν αυτές οι οργανώσεις και πόσο σημαντικό είναι να μάθουμε να συμβιώνουμε άνθρωποι και άγρια ζώα σε μία περιοχή που είναι ο φυσικός τους βιότοπος. Μας ενημέρωσαν για τη δράση τους, για την ομάδα άμεσης επέμβασης όταν τα άγρια ζώα τραυματίζονται είτε σε ατυχήματα είτε από απρόοπτα περιστατικά που συμβαίνουν στο δάσος.

Επιπλέον, η οργάνωση λειτουργεί ακτιβιστικά όταν υπάρχει σοβαρός λόγος. Μία σημαντική στιγμή ήταν το 2012, που μέσα από τη δράση του Αρκτούρου σε συνεργασία και με άλλες ομάδες και οργανώσεις, πέτυχαν να κατοχυρώσουν νομικά την απαγόρευση της εκμετάλλευσης ζώων σε τσίρκο και κάθε είδους παραστάσεων. Καθιστώντας έτσι την Ελλάδα την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που πετυχαίνει κάτι τέτοιο και τη δεύτερη στον κόσμο.

Τέλος, γνωρίσαμε το πρόγραμμα εκτροφής του ελληνικού ποιμενικού σκύλου. Πρόκειται για μία λύση που προτείνουν οι ειδικοί για την πρόληψη των ζημιών που προκαλούν οι αρκούδες και οι λύκοι στον κτηνοτροφικό τομέα. Μετά την ανατροφή τους οι σκύλοι χορηγούνται δωρεάν σε κτηνοτρόφους των οποίων τα κοπάδια βόσκουν σε ορεινές περιοχές που αποτελούν το βιότοπο των μεγάλων σαρκοφάγων ζώων.

 Παραγωγός: Νιόβη Αναζίκου
Οπερατέρ: Δημήτρης Ζιβόπουλος, Αλέξανδρος Παπαθανασόπουλος
Ηχολήπτης: Βασίλης Ζαμπίκος
Μοντέζ: Αλεξάνδρα Βερυκόκκου

Δείτε το βίντεο εδώ

Ένα σχόλιο

  • Ξέρει κάποιος να μας πει για τον βοσκό στην περιοχή Καστοριάς που λίγους μήνες πριν στάλθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για νοσηλεία μετα από επίθεση αρκούδας και τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του; Επίσης το κοπάδι του πιος το φρόντιζε όταν αυτός ήταν στο Νοσοκομείο και τελικά εάν έχει χρήματα να ζήσει;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.