ΔΕΗ: Τι θα προβλέπει το νέο business plan της ΔΕΗ για την τριετία 2021-2023 – Πιο φιλόδοξοι στοχοι στις ΑΠΕ

8 Σεπτεμβρίου 2020
08:39
Ταχύτερη μετάβαση στον στόχο για 2.000-3.000 μεγαβάτ από ΑΠΕ, πιο τολμηρά βήματα στα ψηφιακά προϊόντα, στην λιανική, στην ηλεκτροκίνηση, στο χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης, θα περιλαμβάνει το νέο Business Plan που πρόκειται να παρουσιάσει η ΔΕΗ στα τέλη του έτους

Η στρατηγική της εταιρείας αλλάζει. Η απόφαση της διοίκησης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energypress, είναι να παρουσιάζει πλέον κάθε χρόνο και ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την επόμενη 3ετία.

Oι αλλαγές στην ενέργεια τρέχουν με τέτοιες ταχύτητες, ώστε ένα business plan που ανακοινώθηκε πέρυσι, του χρόνου τέτοια εποχή μπορεί να είναι ξεπερασμένο. Οι στόχοι που τέθηκαν πέρυσι με ορίζοντα το 2024, ένα χρόνο μετά μπορεί να δείχνουν αν όχι παρωχημένοι, τουλάχιστον μη συμβατοί με τις ανατροπές που συμβαίνουν παγκοσμίως.

Σε ένα κόσμο όπου η χρήση του ηλεκτρισμού στις μετακινήσεις γενικεύεται, τα κόστη των φωτοβολταϊκών πέφτουν συνεχώς, η αποθήκευση ενέργειας φθηναίνει, η ζήτηση για ρεύμα γίνεται πιο ευέλικτη και η βιομηχανία απανθρακοποιείται, η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να φύγει από τα πλάνα 5ετίας. Τα αντικαθιστά με πλάνα 3ετίας τα οποία από εδώ και πέρα θα αναθεωρεί στα τέλη κάθε έτους.

Η αρχή θα γίνει φέτος τον Δεκέμβριο. Η κεντρική ιδέα είναι η ταχύτερη επίτευξη του στόχου για 2.000-3.000 μεγαβάτ από ΑΠΕ, ει δυνατόν μέσα στην επόμενη 2ετία. Η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης. Η παροχή νέας γενιάς έξυπνων προϊόντων για φυσικά και νομικά πρόσωπα, οι περισσότερες συνεργασίες με ιδιώτες στην ηλεκτροκίνηση, η ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην επίτευξη συνεργειών μείωσης του κόστους και αύξησης εσόδων με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς.

Οι Βρυξέλλες και ο ΔΕΔΔΗΕ

Εικόνα που θα συμπληρώνουν το νέο τοπίο μετά και την ολοκλήρωση τόσο του ρυθμιστικού πλαισίου του προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ, όσο και των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες (κρίσιμες για την νέα γενιά προϊόντων στην λιανική) και φυσικά τα δεδομένα για την ρευστότητα στα τέλη του έτους, όπου ανάλογα με τις συνθήκες θα αποφασίσει έξοδο ή όχι στις αγορές. Δεδομένα που δεν θα έχουν καμία σχέση με εκείνα στα τέλη Δεκεμβρίου 2019, όταν και ανακοινώθηκε το υφιστάμενο business plan της ΔΕΗ και ενώ μέχρι πριν μερικούς μήνες ζούσε με την αγωνία της ετυμηγορίας του ορκωτού εκτιμητή.

Σε αυτό το νέο BP θα περιγράφονται οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της ΔΕΗ, προκειμένου την τριετία 2021-2023 να “χτιστεί” μια επιχείρηση με ετήσια λειτουργικά κέρδη της τάξης των 750-900 εκατ ευρώ το χρόνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο δρόμος είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν σκαμπανεβάσματα, τους επόμενους μήνες οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου δεν θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, η απολιγνιτοποίηση είναι ένα κολοσσιαίο εγχείρημα και αρκετοί φοβούνται δυστοκίες ή καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ετυμηγορία της αγοράς

Προς ώρας πάντως η αγορά βλέπει ότι η επιχείρηση έχει μπροστά της καθαρή ορατότητα και την επιβραβεύει για αυτό. Η μετοχή της έκλεισε χθες σε νέα υψηλά πεντέμισι και πλέον ετών με την κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, αντανακλώντας την ολοένα και καλύτερη χρηματοοικονομική της εικόνα. Από τα χαμηλά των 1,55 ευρώ του περασμένου Μαρτίου, η μετοχή έχει κάνει ράλι της τάξης του 187% φτάνοντας χθες στα 4,45 ευρώ και αποτελώντας μακράν την κορυφαία μετοχή του FTSE 25.

Energypress.gr

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.