kozan.gr: Λ. Ιωαννίδης: “Tο θέμα της πώλησης μονάδων δεν ξέρω κατά πόσο είναι πλέον εφικτό να αποτραπεί. Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάξουμε είναι το συμφέρον και μέλλον του τόπου.” – “Όχι” από το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης στο ενδεχόμενο πώλησης Μονάδων της ΔΕΗ (Βίντεο)

5 Απριλίου 2017
20:02

Την άρνηση και του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης στο ενδεχόμενο πώλησης Μονάδων της ΔΕΗ και κατάρρευσης του δημόσιου χαρακτήρα της επισφράγισε το Σώμα στη σχετική συνεδρίασή του, παρουσία και συνδικαλιστικών φορέων εκπροσώπων Ενεργειακών Σωματείων της περιοχής αλλά και της ΓΕΝΟΠ.

Για την άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας με τη ΔΕΗ αλλά και για τα όσα διακυβεύονται για το μέλλον της περιοχής από το ενδεχόμενο πώλησής της μίλησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, που εκτός άλλων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προτείνοντας την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την «επόμενη μέρα», σημειώνοντας: «Το ενδεχόμενο πώλησης των Μονάδων προκαλεί αναστάτωση προβληματισμό και πολλές αντιδράσεις. Η σχέση της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ΔΕΗ. Σήμερα, αλλά και με τη συμμετοχή του στις συγκεντρώσεις που προγραμματίζονται, το Δ.Σ. θα εδραιώσει την άποψή του για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ αλλά και την ανάγκη επιτέλους να λυθούν προβλήματα χρονίζοντα της περιοχής που σήμερα διακυβεύονται και είναι πάρα πολύ σοβαρά. Η αλήθεια είναι ότι περπατάμε σε ένα νέο περιβάλλον δύσκολο και ασταθές», σχολίασε, για να συμπληρώσει δε πως ζούμε μία «πρωτοφανή κρίση σε όλα τα επίπεδα. Απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα μιας υπάρχουν υποχρεώσεις ανοιχτές πληγές και ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην περιοχή».

Σε σχετικό ερώτημα του kozan.gr για το πόσο είναι εφικτό οι αγώνες της τοπικής κοινωνίας αλλά και οι όποιες αποφάσεις των Συμβουλίων (Περιφερειακών ή Δημοτικών) να αποτρέψουν την πώληση των Μονάδων ο ίδιος ήταν σαφής: «το θέμα της πώλησης μονάδων δεν ξέρω κατά πόσο είναι πλέον εφικτό να αποτραπεί. Το σύνολο των κομμάτων, η ΔΕΗ και το Υπουργείο έχουν πάρει θέση. Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάξουμε είναι το συμφέρον και μέλλον του τόπου. Για αυτή την περιοχή που έχει πληρώσει με τον πιο εμφαντικό τρόπο την ανάπτυξη της χώρας και δικαιούται ένα καλύτερο μέλλον. Τα πράγματα είναι μονόδρομος και είμαστε με την πλάτη στον τοίχο….».

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού κ. Σταθάκη στην περιοχή αλλά και στα όσα θέτει εν κινδύνω… η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στάθηκε στις δηλώσεις του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Λάζαρος Μαλούτας. «Ακούσαμε με ενδιαφέρον τον Υπουργό κ. Σταθάκη κι ακούσαμε από τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη ότι θα πουληθούν λιγνιτικές μονάδες. Μια εξέλιξη που είναι πολύ δυσμενής, μια εξέλιξη που θα απευθυνθεί στα ‘’φιλέτα’’ της περιοχής», είπε. Μια εξέλιξη που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλούτας «ανατρέπει και θέτει εν κινδύνω μια σειρά κατακτήσεις της περιοχής: τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης, την Τηλεθέρμανση, τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών και την επαναπόδοση των απαλλοτριωμένων περιοχών.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πάμε από το κακό στο χειρότερο. Και δεν είναι μόνο οι εξελίξεις στη ΔΕΗ…», συμπλήρωσε.

Τίνα Παπαντωνίου για το kozan.gr

6 σχόλια

  • Η μόνη λύση για να μην σβήσουν η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα είναι να ενεργοποιηθεί σχέδιο για συνένωση των δύο πόλεων για την δημιουργία ενός μεγάλου μητροπολιτικού δήμου, 200.000 και πλέον κατοίκων. Μέσα από σοβαρές μελέτες επιστημόνων όπως συνέβει και σε άλλες χώρες και με ορίζοντα 10-20 ετών από σήμερα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε, μόνο έτσι θα κρατήσουμε τους νέους στην περιοχή. Όλα τα άλλα είναι πρόσκαιρα και εφήμερα και πλέον τα περιθώρια δείχνουν τρομακτικά στενά.

  • Το ξεπούλημα της ΔΕΗ μπορεί να αποτραπεί μόνο με εκτροπή. Παραιτήσεις όλων των δημάρχων, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, περιφερειαρχων, βουλευτών. Μόνο έτσι!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.