Την άρνηση και του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης στο ενδεχόμενο πώλησης Μονάδων της ΔΕΗ και κατάρρευσης του δημόσιου χαρακτήρα της επισφράγισε το Σώμα στη σχετική συνεδρίασή του, παρουσία και συνδικαλιστικών φορέων εκπροσώπων Ενεργειακών Σωματείων της περιοχής αλλά και της ΓΕΝΟΠ.

Για την άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας με τη ΔΕΗ αλλά και για τα όσα διακυβεύονται για το μέλλον της περιοχής από το ενδεχόμενο πώλησής της μίλησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, που εκτός άλλων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προτείνοντας την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την «επόμενη μέρα», σημειώνοντας: «Το ενδεχόμενο πώλησης των Μονάδων προκαλεί αναστάτωση προβληματισμό και πολλές αντιδράσεις. Η σχέση της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ΔΕΗ. Σήμερα, αλλά και με τη συμμετοχή του στις συγκεντρώσεις που προγραμματίζονται, το Δ.Σ. θα εδραιώσει την άποψή του για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ αλλά και την ανάγκη επιτέλους να λυθούν προβλήματα χρονίζοντα της περιοχής που σήμερα διακυβεύονται και είναι πάρα πολύ σοβαρά. Η αλήθεια είναι ότι περπατάμε σε ένα νέο περιβάλλον δύσκολο και ασταθές», σχολίασε, για να συμπληρώσει δε πως ζούμε μία «πρωτοφανή κρίση σε όλα τα επίπεδα. Απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα μιας υπάρχουν υποχρεώσεις ανοιχτές πληγές και ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην περιοχή».

Σε σχετικό ερώτημα του kozan.gr για το πόσο είναι εφικτό οι αγώνες της τοπικής κοινωνίας αλλά και οι όποιες αποφάσεις των Συμβουλίων (Περιφερειακών ή Δημοτικών) να αποτρέψουν την πώληση των Μονάδων ο ίδιος ήταν σαφής: «το θέμα της πώλησης μονάδων δεν ξέρω κατά πόσο είναι πλέον εφικτό να αποτραπεί. Το σύνολο των κομμάτων, η ΔΕΗ και το Υπουργείο έχουν πάρει θέση. Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάξουμε είναι το συμφέρον και μέλλον του τόπου. Για αυτή την περιοχή που έχει πληρώσει με τον πιο εμφαντικό τρόπο την ανάπτυξη της χώρας και δικαιούται ένα καλύτερο μέλλον. Τα πράγματα είναι μονόδρομος και είμαστε με την πλάτη στον τοίχο….».

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού κ. Σταθάκη στην περιοχή αλλά και στα όσα θέτει εν κινδύνω… η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στάθηκε στις δηλώσεις του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Λάζαρος Μαλούτας. «Ακούσαμε με ενδιαφέρον τον Υπουργό κ. Σταθάκη κι ακούσαμε από τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη ότι θα πουληθούν λιγνιτικές μονάδες. Μια εξέλιξη που είναι πολύ δυσμενής, μια εξέλιξη που θα απευθυνθεί στα ‘’φιλέτα’’ της περιοχής», είπε. Μια εξέλιξη που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλούτας «ανατρέπει και θέτει εν κινδύνω μια σειρά κατακτήσεις της περιοχής: τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης, την Τηλεθέρμανση, τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών και την επαναπόδοση των απαλλοτριωμένων περιοχών.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πάμε από το κακό στο χειρότερο. Και δεν είναι μόνο οι εξελίξεις στη ΔΕΗ…», συμπλήρωσε.

Τίνα Παπαντωνίου για το kozan.gr