Πρέσπες: Χωρίς εργάτες γης η συγκομιδή των φασολιών

21 Σεπτεμβρίου 2020
18:34

Ειδική ρύθμιση σχετικά με την είσοδο στη χώρα εργατών γης από την Αλβανία ζητούν με επιστολή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς ο Δήμος Πρεσπών, ο ΤΟΕΒ Πρεσπών και ο συνεταιρισμός φασολοπαραγωγών «Πελεκάνος».

Ο κάμπος των Πρεσπών, με καλλιέργειες φασολιών που καλύπτουν περίπου 10.000 στρέμματα, απασχολεί περίπου 500 εργάτες γης, σε εποχική βάση, κυρίως στην αρχή και το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου. Αυτή τη στιγμή τα φασόλια είναι έτοιμα για τη συγκομιδή, λείπουν, όμως, τα χέρια που θα εργαστούν για αυτή.

Λόγω των ειδικών ρυθμίσεων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, από τον συνοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής γίνονται 300 είσοδοι την ημέρα και ο αριθμός περιλαμβάνει Αλβανούς, αλλά και πολίτες άλλων χωρών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λίστες αναμονής. Όσοι εισέρχονται συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα εισόδου στη χώρα (PLF) και επιδεικνύουν υποχρεωτικά τεστ για κορονοϊό, με αρνητικό αποτέλεσμα.

«Σήμερα έχει έρθει μόνο το 10% των εργατών που χρειάζονται για τη συγκομιδή», δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του συνεταιρισμού φασολοπαραγωγών, Κώστας Ναλπαντίδης, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει ο κίνδυνος αν δεν δοθεί λύση, τα φετινά φασόλια να μείνουν στα χωράφια.

«Αυτό που ζητούμε», είπε ο κ. Ναλπαντίδης, «είναι να επιτραπούν περισσότερες είσοδοι ανά ημέρα, καθώς αυτή τη στιγμή όσοι συμπληρώνουν τη φόρμα, λαμβάνουν ενημέρωση για είσοδο στην Ελλάδα στο τέλος Οκτωβρίου».

 

ΠΗΓΗ https://www.ert.gr/

8 σχόλια

  • Ο σταθμος στο Λαιμο-Αγιο Γερμανο δεν ανοιξε;Ελληνες ΠΟΥ κλαιγονται οτι Δεν εχουν ΔΟΥΛΕΙΑ Δεν δουλευουν;ΑΛΛΑ ΘΑ μου πεις κοροιδα ειναι αφου παιρνουν ΚΕΑ η επιδοτησεις η ανεργια.

    • Ποσα θες την ωρα μεγαλε??? Γιατι αμα εμαθες με μισθους ΔΕΗ απο τα βισματικα 8μηνα τοτε κατσε σπιτι σου.

      Η αγροτια ειναι η μονη δουλεια που ο ιδιοκτητης (αγροτης σε αυτη τη περιπτωση) πληρωνει για ολα λιανικη και στο τελος πουλαει τη πραματια του χονδρικη.

    • Δεν βγαίνει φίλε μου ο παραγωγός να πληρώσει μεροκάματο και ένσημο.
      Μέσα στο πέρασμα του χρόνου έγινε αυτό,δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη.
      Απαξιώθηκε ο πρωτογενής τομέας, ώστε να μην μπορεί να ανταπεξέλθει ο αγρότης σε μεροκάματα.
      Μη κρίνετε απ’έξω…
      Δεν φταίει ούτε ο μικροαγροτης ούτε ο εργαζόμενος.
      Φταίει ο Έλληνας ψηφοφόρος και ο τρόπος και η σταση ζωής του.
      Τα θέλουμε όλα εύκολα,με βόλεψε και άνεση.
      Δεν μας πειράζει να φιλάμε ποδιές πολιτικών,βουλευτων,αρκεί να γίνει η δουλειά μας.
      Από το σχολείο ακόμα, στις σπουδές,στο στρατό,στην εργασία,στα εσπα,ΠΑΝΤΟΥ!!!
      ΚΟΙΜΌΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΤΣΑΡΟΎΧΙΑ.
      Παρακαλώ να περάσει σεβαστείτε τον κόπο μας.

  • ωραια, χρειαζονται χερια. ποιοι και ποια τα τηλεφωα τους, email κατι τελοσπαντων για να επικοινωνουν οι ενδιαφερομενοι? δεν βρισκουμε ελληνες σου λενε και χειαζομαστε εργατες σου λενε. οποιος θελει που θα σας βρει, δεν υπαρχουν αγγελιες. ανακοινωσεις μονο οτι υπαρχουν ελλειψεις, κατι μας ειπες.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.