Η παγκόσμια ημέρα καφέ και ο ρόλος του barista (του Άγγελου Γκαντια)

1 Οκτωβρίου 2020
09:30

 

Κατά καιρούς έχουν βγει, τυπωθεί και ειπωθεί πράγματα από καταξιωμένους του χώρου σε σχέση με τον καφέ και τρόπους παρασκευής του κτλ.

Με αφορμή την εμπειρία ετών και τα σεμινάρια BARISTA που έχω παραδώσει και μετά από πολλές συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους των σεμιναρίων όπως και ανθρώπους εκτός του χώρου έχουν προκύψει θέματα και ερωτήσεις γύρω από αυτό το πολύπλευρο “επάγγελμα” όπως:

Ποιο είναι αυτό το άτομο που σου λέει πρώτο καλημέρα και σου προσφέρει την απόλαυση του καφέ? Ποια είναι η ανθρώπινη πλευρά αυτού του επαγγέλματος?

Εάν όντως η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται ποσό μεγάλο ρόλο παίζει στην ψυχολογία μας?

Τι είναι ο Barista και τι προσόντα πρέπει να έχει ώστε να θεωρηθεί καλός?

Αυτό το κείμενο είναι ίσως μια συζήτηση που θα μπορούσα να είχα με τον καθένα σε μια τυπική ημέρα απολαμβάνοντας πάντα ένα καλό espresso!!


Ποιο είναι αυτό το άτομο που σου λέει πρώτο καλημέρα και σου προσφέρει την απόλαυση του καφέ?

Είναι ο Γιάννης, ο Κώστας η Μαίρη, είναι ο άνθρωπος σου!!!

Που ξύπνησε νωρίτερα να είναι στο πόστο του και έχει κάνει ολόκληρο τελετουργικό προκειμένου να σου δώσει αυτό που λαχταράς μόλις ανοίξεις τα μάτια …..τη μυρωδιά και τη γεύση όλων αυτών των συστατικών του καφέ σε ένα φλιτζάνι προκειμένου να συνεχίσεις την ημέρα σου.

Ψυχολογια barista/καταναλωτη.

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται……

Το κλειδί της ευτυχίας ίσως να μην είναι τόσο πολύπλοκο όσο φαίνεται. Υπάρχουν κάποιοι μικροί τρόποι όπως η ολιγόλεπτη συζήτηση με τον τοπικό μας barista την ώρα της προετοιμασίας του καφέ ΜΑΣ.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Πανεπιστήμιο της Κολούμπια η αγορά ενός καφέ (ως έτοιμο προϊόν) μπορεί να μεταφραστεί σαν μια πολύ θετική καθημερινή εμπειρία.

MERE EXPOSURE EFFECT

Το ψυχολογικό φαινόμενο της απλής έκθεσης στο οποίο τείνουν οι άνθρωποι να αναπτύσσουν μια προτίμηση σε πράγματα και πρόσωπα επειδή είναι απλά εξοικειωμένοι.

Η απλή έκθεση σε ένα ερέθισμα αυξάνει τις προτιμήσεις μας… όπως σε ένα πρόσωπο που συναντάμε καθημερινά τόσο πιο πολύ το συμπαθούμε καθώς μας προσφέρει κάτι το ευχάριστο γι αυτό και συνήθως η θέση του baristaείναι καθημερινή.

Σε πόσους έχει τύχει ξαφνικά να θέλεις να πάρεις καφέ και να δεις ένα άλλο άτομο στη θέση του προσώπου που συνήθισες?

Αυτομάτως έχει αλλάξει η διάθεση αλλά και η γεύση του καφέ σου άσχετα αν είναι το ίδιο παρασκευασμένος!

Φτου και από την αρχή!

ΤΙ ΕΊΝΑΙ Ο BARISTA?

Ο barista είναι ένας καλλιτέχνης του καφέ.

Ο καφετζής στους νεότερους……, Ο ταμπής στους παλαιότερους, χάριν στους υπέροχους στίχους του Λ. Παπαδόπουλου στο τραγούδι Στο λαϊκό το καφενείο του Λοΐζου. <<Κι εγώ που λες παιδάκι πραμα, πότε ταμπης πότε γκαρσόνι…χρόνια να καρτερω το θαμα που δε ζυγώνει>>.

(tabih τουρκ.=ψηστης).

Έχει εκτενή γνώση για τον καφέ και προετοιμάζει , διακοσμεί και σερβίρει ποτά στον πελάτη.

Η ιταλική λέξη barista σημαίνει barkeeper. Ο ορος υιοθετήθηκε στα αγγλικά όπου η σημασία του έχει αλλάξει κάπως.

Ένας barista στην Ιταλία σερβίρει όλα τα ποτά αλκοολούχα και μη ενώ στις αγγλόφωνες χώρες ο ορος αναφέρεται σε άτομα που ασχολούνται με βάση τον εσπρέσο και τα παράγωγα του με έναν αέρα επαγγελματισμού κυρίως σε καφετέριες.

Η δραστηριότητα του barista απαιτεί γνώση των μιγμάτων του καφέ, πώς να λειτουργεί μια μηχανή του καφέ, τον μύλο άλεσης και να φτιάχνει αφρώδες γάλα κλπ….

Αυτά όλα μπορούν να αποκτηθούν παίρνοντας βάσεις και γνώσεις από κάποια σεμινάρια αλλά σπουδαίο ρόλο παίζει και η εμπειρία φυσικά.

  • Ένας barista πρέπει να είναι εξαιρετικός ακροατής

  • Ένας barista έχει εξαιρετικό επίπεδο εξυπηρέτησης καθώς ακούει τον πελάτη κοιτώντας στον μάτια και αλληλεπιδράει με τον ίδιο την ώρα της προετοιμασίας της παραγγελίας.

  • Ένας barista έχει τέλεια την αίσθηση του χρόνου.

  • Ένας barista είναι ήρεμος κάτω από πίεση

ΜΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΖΕΣΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΙΟΥ ΚΑΦΕ.

Γκαντιας Αγγελος.

Barista trainer iek volteros

Winner Coca-Cola expert 2018 (mocktail)

Ένα σχόλιο

  • Γεια σου σε Άγγελε που μας προσφέρεις όχι μόνο τον ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ καφέ και την απόλαυση του σχεδόν κάθε πρωί στο ΡΕΣΤΟ ΜΠΑΡ αλλά και την ανοιχτή καρδιά για καλή διάθεση ..!

Γράψτε απάντηση στο Γιωργος Μητλιαγκας Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.