Χωρίς επιχειρηματία δεν υπάρχει επιχείρηση (του Ν. Κολοβού)

4 Οκτωβρίου 2020
11:32
Κανένα σχόλιο

Για να βελτιωθεί το επίπεδο της οικονομίας πρέπει να βελτιωθεί το επίπεδο των επιχειρήσεων. Για να βελτιωθεί όμως το επίπεδο των επιχειρήσεων πρέπει να βελτιωθεί το επίπεδο των επιχειρηματιών. Όσοι παλαιοί, νέοι και υποψήφιοι επιχειρηματίες σκέφτεστε και ενεργείτε όπως σήμερα, θα έχετε και τα ανάλογα αποτελέσματα που έχετε σήμερα. Εάν θέλετε καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να βελτιωθείτε.
Τι σημαίνει όμως να βελτιωθεί το επίπεδο των επιχειρηματιών;
Σημαίνει οι επιχειρηματίες να εκπαιδευτούν, να μάθουν τουλάχιστον τα βασικά για την επιχειρηματικότητα και τη λειτουργία της αγοράς και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Δυστυχώς το 80-90% των επιχειρηματιών δεν γνωρίζουν τα βασικά. Δεν γνωρίζουν «τι είναι επιχείρηση», «τι είναι επιχειρηματικότητα» και «ποιος είναι ο σκοπός της επιχείρησης». Η άγνοια των βασικών στοιχείων της επιχειρηματικότητας δεν είναι μόνον τοπικό, αλλά παγκόσμιο φαινόμενο. Γι αυτό και ο μεγάλος αριθμός χρεωκοπιών και πτωχεύσεων. Μαθαίνοντας τα βασικά, οι επιχειρηματίες θα μπορέσουν να διευρύνουν την επιχειρηματική τους σκέψη, να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους ικανότητα και να δημιουργήσουν επιχειρήσεις υγιείς, που να χαρακτηρίζονται από διευρυμένο κύκλο εργασιών, εξωστρέφεια και να προσφέρουν πολλές και πραγματικές θέσεις εργασίας.
Πώς όμως θα γίνουν όλα αυτά; Πώς οι επιχειρηματίες, που είχαν συνηθίσει να δραστηριοποιούνται σε ένα διαφορετικό, προστατευμένο πολλές φορές, οικονομικό περιβάλλον θα αλλάξουν τρόπο σκέψης, τρόπο λειτουργίας και θα προσαρμοστούν στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον;
Το ευχάριστο είναι ότι όλα μαθαίνονται. Μαθαίνονται και εφαρμόζονται. Εφαρμόζονται και φέρνουν αποτελέσματα. Υπάρχουν βιβλία, υπάρχουν περιοδικά, υπάρχουν σεμινάρια, όπου οι επιχειρηματίες μπορούν να διευρύνουν τη σκέψη τους, να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους ικανότητα και να ενεργήσουν επιχειρηματικά. Αρκεί να το θέλουν πολύ, να το αποφασίσουν και να ξεκινήσουν να μαθαίνουν. Έτσι λειτουργούν οι σοβαρές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Μαθαίνουν συνεχώς, αποκτούν γνώσεις, αποκτούν ευελιξία και προσαρμόζονται πιο εύκολα στις νέες συνθήκες και καταστάσεις. Δεν είναι οι συνθήκες και οι καταστάσεις που καθορίζουν το μέλλον των επιχειρήσεων, αλλά το πως οι επιχειρήσεις αντιδρούν και ανταποκρίνονται στις συνθήκες και τις καταστάσεις. Οι κρίσεις έρχονται και παρέρχονται, αλλά μέσα στις κρίσεις πολλοί είναι αυτοί που επιβιώνουν και νέες επιχειρήσεις ανακαλύπτουν ευκαιρίες και αναδύονται στην αγορά.
Όταν λέμε οι επιχειρηματίες να μάθουν, δεν μιλάμε για τα συνηθισμένα σεμινάρια οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων. Δεν μιλάμε για δημιουργία στελεχών επιχειρήσεων. Εδώ μιλάμε για δημιουργία ικανών επιχειρηματιών. Μιλάμε για σεμινάρια εφαρμοσμένης επιχειρηματικότητας, που δημιουργούν όραμα, εμπνέουν, διευρύνουν την επιχειρηματική σκέψη, αναπτύσσουν την επιχειρηματική ικανότητα, ωθούν στην επιχειρηματική δράση και φέρνουν αποτελέσματα. Μιλάμε για σεμινάρια, όπως αυτά γίνονται στον ανεπτυγμένο κόσμο, στις σύγχρονες επιχειρήσεις. Σεμινάρια που δημιουργούν δυναμικές επιχειρήσεις. Σεμινάρια που δημιουργούν επιχειρηματίες, με όραμα, σκοπό και στόχους. Θέλουμε επιχειρηματίες έξυπνους, ευέλικτους, δημιουργικούς, που να μπορούν να προσαρμόζονται εύκολα και γρήγορα στις συνθήκες της αγοράς. Επιχειρηματίες που να μπορούν να σκέφτονται επιχειρηματικά, να αποφασίζουν επιχειρηματικά, να ενεργούν επιχειρηματικά και να επιτυγχάνουν αποτελέσματα. Επιχειρηματίες να βλέπουν μακριά και όχι να σκέφτονται επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και αρπαχτές. Θέλουμε επιχειρηματίες να έχουν όραμα, να αγαπούν αυτό που κάνουν και να αφιερώνονται σ΄ αυτό. Θέλουμε επιχειρηματίες, γιατί χωρίς τον επιχειρηματία δεν υπάρχει επιχείρηση. Και χωρίς την επιχείρηση δεν υπάρχει οικονομία.

Νέστορας Ι. Κολοβός
Engineering Geologist M.Sc., Ph.D
Πτυχιούχος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
[email protected]
τηλ. 6973225228

Υ.Γ. Το άρθρο αυτό γράφηκε κατόπιν επιθυμίας φίλων επιχειρηματιών που έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν την αρθρογραφία και τα σεμινάριά μου. Εύχομαι και ευελπιστώ να αποτελέσει έμπνευση δημιουργίας και ανάπτυξης για πολλούς παλαιούς, νέους και υποψήφιους επιχειρηματίες.