kozan.gr: O πρώην Πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης Π. Δημόπουλος απαντά στο kozan.gr για το μέλλον της: “Η Βιβλιοθήκη είναι το φυσικό βαρόμετρο της Κοζάνης, ο Φάρος και ο Παρθενώνας της και βέβαια “άνδρες πόλις και ου τείχη””

6 Οκτωβρίου 2020
23:38

Για το πώς βλέπει το μέλλον της Βιβλιοθήκης της Κοζάνης, ρωτήθηκε, από το kozan.gr, ο πρώην Πρόεδρός της,  την προηγούμενη αυτoδιοικητική περίοδο. Ο κ. Παναγιώτης Δημόπουλος, που είχε καθοριστική συμβολή στο “στήσιμο” και την οργάνωση  της βιβλιοθήκης στο νέο κτήριο, μας απάντησε, τα ακόλουθα: “Η Βιβλιοθήκη της Κοζάνης, νομίζω κινηθήκαμε εμφατικά σε αυτήν την κατεύθυνση για 5 χρόνια, πρέπει να αποτελεί διαρκώς ανοιχτό χώρο δημιουργίας για την κοινωνία, να αποκτήσει σαφή εθνικό ρόλο και να επιδιώξει την διεθνή εμβέλεια την οποία είναι καλά προικισμένη να αξιώνει χωρίς μικρομεγαλισμούς και συμπλέγματα, με αυτογνωσία και αίσθημα γενικής προσφοράς στα Γράμματα.

Ενδεχομένως λόγω της διοικητικής αναστάτωσης που προκάλεσε ο “Κλεισθένης”, ή και λόγω της πανδημίας, αυτές οι επιδιώξεις μοιάζουν σήμερα προσωρινά κατηργημένες. Όμως αυτά δεν πρέπει να αποτελέσουν αφορμές αδράνειας ή πεζότητας. Καμία ημέρα στην Βιβλιοθήκη της Κοζάνης δεν μπορεί να είναι μια αδιάφορη ημέρα και κάθε αδιάφορη ώρα της είναι μια παρακμή της πόλης.
Στο μέλλον, κάποτε, αυτή η Βιβλιοθήκη θα προσελκύσει το δυναμικό εκείνο που θα την μετατρέψει σε θέμα συζήτησης και γοητείας πέραν του εαυτού της, της φτηνής φήμης και της διαφήμισης και πιο κοντά σε οικουμενικές πραγματικότητες και αλήθειες. Όχι για τις εγκαταστάσεις ή τις συλλογές της, αλλά για τον τρόπο με τον οποίον καταρτίστηκε στην διαχρονία της, τρόπο μοναδικό και τρόπο ο οποίος ταυτίζεται με την σύσταση και το προοδευτικό κοινωνικό απόθεμα μιας ολόκληρης περιοχής και εποχής.
Το μέλλον αυτό ελπίζω να είναι εγγύς, καθώς η περίοδος που διανύουμε χρειάζεται την μίμηση εκείνου του ιστορικού παραδείγματος σε όλα τα επίπεδα. Η Βιβλιοθήκη είναι το φυσικό βαρόμετρο της Κοζάνης, ο Φάρος και ο Παρθενώνας της και βέβαια “άνδρες πόλις και ου τείχη”. Να είμαστε περήφανοι για αυτό που κάνουμε στα αλήθεια και όχι αυτό που λέμε ότι είμαστε.
Τέλος, ο γενικός κρατικός μηχανισμός οφείλει εδώ και καιρό την συγκεκριμένη και εξειδικευμένη βοήθεια στον φορέα, η οποία δεν είναι άλλη από το κατάλληλο σε αριθμό και γνωστικό πεδίο έμψυχο δυναμικό.
Εύχομαι φυσικά από καρδιάς καλή επιτυχία και καλό κουράγιο σε όλους τους εμπλεκόμενους και αν τα παραπάνω προκαλούν την όποια δυσφορία, τότε υπάρχουν δύο πιθανοί λόγοι: ή είναι άδικα διατυπωμένα, ή υποδεικνύουν ελλείψεις. Ήμουν όμως πολύ προσεκτικός στην διατύπωση”.

7 σχόλια

  • Φυσικό βαρόμετρο στη τσέπη κάθε δημότη είναι με 300% αχρείαστη αύξηση στα λειτουργικά της έξοδα σε σχέση με πριν.

    • Έτσι. Να κλείσει και να μείνει ανοιχτή η Δημοτική Αστυνομία και η ΔΕΥΑΚ που έχουν “κέρδη”. Επίσης να μπει δημοτικός κουλοχέρης δίπλα στα παρκόμετρα για να έρθει η “ανάπτυξη”.

      • Δεν μίλησε κάποιος για κλείσιμο. Για την αδικαιολόγητη αύξηση του μεγέθους και λειτουργικού της κόστους για μια μικρή πόλη όπως η Κοζάνη εις βάρος φυσικά των δημοτών έγινε αναφορά.

    • Εμείς προτιμάμε την σημερινή Αντιδήμαρχο Πολιτισμού. Σε ένα μόνο χρόνο κατόρθωσε να πάει τον πολιτισμό ψηλά σε αυτή την πόλη

  • Η σύγκριση της θητείας του κ.Δημοπουλου με την τρέχουσα κατάσταση είναι θλιβερά επώδυνη για τα πολιτιστικά δρώμενα της βιβλιοθήκης. Η πανδημία μπορεί να αποτελέσει μια δικαιολογία πίσω από την οποία μπορεί να οχυρωθεί κάποιος. Προσεχώς καλύτερα. Ελπίζω.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.