Πώς θα γίνει η συγκομιδή του κρόκου Κοζάνης; Εν αναμονή οδηγιών από Περιφέρεια κι ΕΟΔΥ (Ρεπορτάζ από agrovoice.gr)

19 Οκτωβρίου 2020
15:40
Κανένα σχόλιο

Με την απαγόρευση των μετακινήσεων και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Π.Ε. Κοζάνης, πέρα από τα σημαντικά προβλήματα που δημιουργούνται στον εμπορικό κόσμο της περιοχής, σοβαρά πλήττεται και μέρος του πρωτογενή τομέα.

Σε λίγες μέρες ξεκινά η περίοδος συγκομιδής του κρόκου Κοζάνης και η ανησυχία είναι διάχυτη στους παραγωγούς για το πώς και υπό ποιες συνθήκες θα μπορέσει να ολοκληρωθεί. Αναμένονται οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τόσο για την μετακίνηση  των παραγωγών και των εργατών γης όσο για τις αποστάσεις ή τη χρήση μάσκας στους αγρούς.

Το ζήτημα των εργατών γης συνεχίζει να προβληματίζει καθώς, όπως είπε στο Agrovoice.gr ο κ. Βασίλης Μητσόπουλος, Πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, παλιότερα, με την χρήση της τουριστικής βίζας από πολίτες Τρίτης Χώρας, οι διαδικασίες ήταν πιο απλές. Τώρα, με τους μετακλητούς εργάτες γης  και την συγκυρία της πανδημίας, οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι χρονοβόρες, τα μέτρα αυστηρά και το κόστος των εργατών γης υψηλό δεδομένου της μικρής περιόδου( 10 – 15 ημερών) συγκομιδής. Από την άλλη, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής επιλέγουν να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα, ως εργάτες, αλλά η έξαρση του ιού δημιουργεί φοβίες και ανασφάλεια για την απασχόλησή τους, μειώνοντας σημαντικά των αριθμό των ατόμων που επιλέγουν τελικά να εργαστούν.  Αξίζει να τονίσουμε ότι σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η μετακίνηση των παραγωγών και των εργατών στους αγρούς λόγω των περιορισμών και του ορισμού συγκεκριμένου αριθμού ατόμων ανά αυτοκίνητο. Αυτό συνεπάγεται πολλά δρομολόγια και διόλου ευκαταφρόνητο κόστος σε χρόνο και χρήματα. Βέβαια, γίνονται κατανοητοί οι λόγοι περιορισμού για την μεταφορά των εργατών, από την άλλη θα πρέπει να βρεθεί μια λύση προς όφελος της δημόσιας υγείας, αλλά και των παραγωγών.

Εκτός από τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργούνται με τους περιορισμούς λόγω της COVID – 19, σοβαρό αντίκτυπο έχουν αυτοί και στην προώθηση του προϊόντος. Με την αναβολή εκθέσεων στο εσωτερικό κι εξωτερικό και την απαγόρευση ή το φόβο  μετακίνησης πελατών από άλλες  χώρες, δεν ανοίγονται νέες αγορές, δημιουργώντας μια “ασφυκτικά” στάσιμη κατάσταση.

Εν αναμονή, λοιπόν, των οδηγιών από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον ΕΟΔΥ. Το ρεπορτάζ συνεχίζεται….

agrovoice.grΜαρία Κοτζακόλιου, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.