Αύξηση προϋπολογισμού (από τα 10 εκ. ευρώ της αρχικής Πρόσκλησης σε 40 εκ. ευρώ), παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων και ρυθμίσεις για τη δράση ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας που επλήγησαν από τον COVID-19, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Μακεδονία 2014-2020

23 Οκτωβρίου 2020
17:47

Οι δυσμενείς για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με την έξαρση της νόσου Covid-19 και οι προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή και το Υπουργείο Ανάπτυξης για την αύξηση του προϋπολογισμού της δράσης οδήγησαν στην τροποποίηση της Πρόσκλησης για την «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Δυτική Μακεδονία» που εξέδωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς Πόρους.

Σύμφωνα με την τροποποίηση, την οποία υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης,

  • αυξάνεται ο συνολικός προϋπολογισμός από τα 10 εκ. ευρώ της αρχικής Πρόσκλησης σε 40 εκ. ευρώ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στήριξης σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων που έχουν πληγεί,

  • παρατείνεται η προθεσμία υποβολής προτάσεων της αρχικής Πρόσκλησης έως 11/11/2020 και ώρα 15:00,

  • διευκολύνονται οι υποψήφιοι για την υποβολή των αιτήσεών τους, λόγω των περιορισμών που τέθηκαν από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της έξαρσης του ιού και συγκεκριμένα:

    1. οι Υπεύθυνες Δηλώσεις του παραρτήματος ΙΙ δεν απαιτείται να φέρουν θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής,

    2. σε σχέση με τα πιστοποιητικά του Πρωτοδικείου ή του Γ.Ε.ΜΗ. και στη φάση του ελέγχου τυπικών προϋποθέσεων και πληρότητας δικαιολογητικών θα γίνεται αποδεκτή εναλλακτικά Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου προς τον αρμόδιο φορέα που θα δηλώνεται ότι το συγκεκριμένο δικαιολογητικό θα προσκομιστεί σε εύλογο χρονικό διάστημα,

    3. στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V της πρόσκλησης, προστίθεται ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΜΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ή Γ.Ε.ΜΗ. (Ε) το οποίο θα πρέπει να προσκομισθεί μόνο σε περίπτωση που κατά την αίτηση δεν επισυναφθούν τα προβλεπόμενα στο σημείο 5 του παραρτήματος ΙΙ δικαιολογητικά.

Υπενθυμίζεται ότι η δράση χρηματοδοτεί το κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης και καλύπτει Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης του έτους 2019, με επιχορήγηση ποσού από 5.000 € κατ’ ελάχιστο έως 40.000 € (μέγιστο). Στα ποσά εξόδων επί των οποίων θα υπολογιστεί το ποσοστό του 50% θα συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά οι αγορές εμπορευμάτων, πρώτων υλών και υλικών, ενοικίων, παροχών σε εργαζόμενους και διαφόρων λειτουργικών εξόδων.

Ο προσδιορισμός των ΚΑΔ των ενισχυόμενων επιχειρήσεων, καθώς και πρόσθετοι όροι και προϋποθέσεις περιλαμβάνονται στην Πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis).

Το πλήρες κείμενο της τροποποίησης της Πρόσκλησης, με τις λεπτομέρειες υποβολής των επενδυτικών σχεδίων, θα είναι αναρτημένο στη σελίδα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτική Μακεδονία, στη διεύθυνση www.pepdym.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες του Ενδιάμεσου Φορέα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα – ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr) και του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης – Αναπτυξιακή Ένωση Μακεδονίας ΑΜΚΕ – ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ ΑΜΚΕ (www.kepa-anem.gr), του ΕΣΠΑ (www.espa.gr) και στο www.ependyseis.gr.

Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κεντρικό Γραφείο Πληροφόρησης του ΕΦΕΠΑΕ (ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ ΑΜΚΕ), Οικισμός Λήδα-Μαρία, Κτήριο Ερμής (1ος όροφος), 6ο χλμ. Χαριλάου-Θέρμης, 57001 Θέρμη Θεσσαλονίκης και στο τηλέφωνο 2310-480000 ή στο pepdm@ekepa.gr ή στο www.kepaanem.gr  (στην επιλογή “Στείλε το ερώτημά σου”), όπως και στο γραφείο πληροφόρησης της ΑΝΚΟ Α.Ε. (Φον Καραγιάννη 1-3, Κοζάνη, info@anko.gr, τηλ. 24610-24022, www.anko.gr).

24 σχόλια

  • Γιατί απορρίπτονται επιχειρήσεις με λειτουργικά έξοδα κάτω των 10.000 ευρώ ενώ έχουν υποστεί τεράστια πτώση τζίρου και πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις. Μόνο 2000 αιτήσεις έχετε εγκρίνει από 35.000!!!!!!

      • Παρ@δειγμα εγώ έχω Ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις με λειτουργικά έξοδα μόνο ΕΦΚΑ, ΡΕΎΜΑ, ΝΕΡΌ, ΤΗΛΈΦΩΝΟ και 300.000 έξοδα για επένδυση σε νέο εξοπλισμό. Σου μοιάζει για περίπτερο επειδή δεν πληρώνω πολύ ρεύμα ή νερό;

      • Φίλε μου εσύ μπορεί να είσαι γιός εφοπλιστή και τα 10000 ευρώ να σου φαίνονται πασατέμπος, εγώ όμως με τα μισά από αυτά ζω την οικογένεια μου. Και ναι, όσο και να σνομπάρει, το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, μικροκαταστήματα, ψυλικατζίδικα, περίπτερα κλπ, όχι στα καράβια του μπαμπά σου. Άλλωστε δεν τα έχει και ανάγκη!

  • ΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΕΡΆΣΤΙΑ ΠΤΏΣΗ ΤΖΊΡΟΥ ΜΈΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10.000 ΕΥΡΩ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΆ ΈΞΟΔΑ. ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΣΤΑ 5.000 ΕΥΡΩ.

    • Σε όλες τις περιοχές έτσι είναι το πήγε 40.000.000 το πρόγραμμα!!! Αν δεν έχει τα κριτήρια κάποιος να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα σημαίνει ότι δεν έχει νόμιμη δραστηριότητα, γιατί 10.000 είναι το ελάχιστο που μπορεί να βάλλει.

      • Κάνεις λάθος, στην Ήπειρο ενίσχύθηκαν όλες οι μικρές και ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. 10.000 ευρώ λειτουργικά έξοδα σημαίνει πως στην παροχή υπηρεσιών όπου δεν υπάρχουν έξοδα για πρώτες ύλες ή εμπορεύματα πρέπει να έχεις τουλάχιστον δύο εργαζόμενους για να φτάσεις αυτό το όριο, άρα ο τίτλος του προγράμματος είναι λάθος!

  • Όσο και να αυξάνεται ο προϋπολογισμός, οι πολύ μικρές και οι ατομικές επιχειρήσεις που είχαν lockdown μένουν εκτός λόγω του υψηλού ορίου που έχετε θέσει στα λειτουργικά έξοδα το οποίο μπορεί να είναι συνηθισμένο για Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά πολύ υψηλό για Φλώρινα, Γρεβενά και, Καστοριά που έχουν υποστεί τεράστια πτώση στα έσοδα. Ευχαριστούμε για το τίποτα!

  • ΜΟΝΟ ΛΙΓΕΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΎΝ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΟΙ ΥΠΌΛΟΙΠΟΙ ΕΝΏ ΕΊΧΑΝ ΠΤΏΣΗ ΤΖΊΡΟΥ ΜΈΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΜΕ ΚΑΡΑΝΤΊΝΑ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΟΣ, ΑΝΤΕ ΠΛΉΡΩΣΕ ΕΣΥ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΉΝΑ ΤΕΒΕ ΚΛΕΒΕ ΕΦΚΑ ΜΕΦΚΑ ΚΑΙ ΑΓΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ!

    • Αμ δεν κλαίει μόνο η Ζεμπιλιάδου, κλαίνε όλοι οι Αυτοαπασχολούμενοι και Ελεύθεροι Επαγγελματίες που μένουν εκτός το 80% των επιχειρήσεων. Μόνο 2000 από 39000 πληγείσες από lockdown επιχείρησεις το δικαιούνται!

    • Στην Περιφέρεια Ηπείρου πάντως γελάνε με τα χάλια μας. Εκεί δεν έβαλαν απαγορευτικό πήχη στα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων και θα πάρουν αποζημίωση και όλες οι πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις. Μάλιστα το όριο κατέβηκε σήμερα με τροποποίηση από τα 3000 στα 2000 ευρώ για να ωφεληθούν όλοι!

  • Εμας που ανοίξαμε μαγαζί μετά την 01/01/2019 δεν μας επηρέασε η πανδημία??? Δώστε χρήματα σε όλους χωρίς προϋποθέσεις και κριτήρια και ας είναι λιγότερα. Η αντιμετώπιση πρέπει να γίνει με οριζόντιες λύσεις και για όλους και όχι με τέτοιους τρόπους που ψάχνετε.

  • Δυστυχώς με τα χαρακτηριστικά που έχει η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην περιφέρειά μας (πολύ μικρό μέγεθος, λιανεμπόριο/παροχή υπηρεσιών χωρίς ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα) και να επαρκούσαν τα χρήματα και να μπαιναν όλες σε λιγότερο από ένα χρόνο θα ήταν και πάλι ετοιμοθάνατες αφού το εισόδημα των κατοίκων έχει μειωθεί σημαντικά, η πλειοψηφία δε ψωνίζει πλέον ιντερνετικά αφού τα e-shops προσφέρουν πληθώρα προιόντων σε καλύτερες τιμές και με παράδοση στην πόρτα σου.

    • Οπότε ας βάλει ο Κασαπίδης την ταφόπλακα…μωρέ τι μας λές; Αν δεν υπήρχε η καραντίνα τα βγάζαμε πέρα όλοι και ζούμε τις οικογένειες μας. Εσύ τι προτείνεις, να βάλουμε λουκέτο και να φύγουμε όσοι έχουμε απομέινει και εμείς στη Γερμανία; Το πρόγραμμα είναι μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το υποχρεωτικό κλείσιμο λόγω κορωνοϊού αν δεν το κατάλαβες, και το δικαιούνται όλοι όσοι υποχρεώθηκαν να κλείσουν. Οι επιχειρήσεις με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που περιγράφεις δεν έχουν ανάγκη αυτή την ενίσχυση.

  • Όπως γράφει και κάποιος παραπάνω.. σας διαφεύγει ότι οι έμποροι επαγγελματίες που έκαναν έναρξη το 2019 ή ακόμα αρχές ή μέσα του 2020 έχουν πραγματικά καταστραφεί επειδή υπολειτουργούν λόγω των συνθηκών. Ειδικά για τις νέες ενάρξεις το 2020 είναι απολύτως καταστροφική η κατάσταση (δύο λουκ νταουν). Ξυπνήστε…

    • Δηλαδή το κράτος στηρίζει μόνο τις εύρωστες επιχειρήσεις; Τι κριτήρια είναι αυτά και από που τα έβγαλες; Ξύπνα, σκοπός τους προγράμματος είναι να βοηθηθούν οι πληττόμενοι, όχι οι έχοντες!

  • Ρίξε ψέματα στον ανεμιστήρα όλο και κάτι θα μείνει.. Για πάνε ρώτα τα επιμελητήρια κ μετά έλα πες μας… Όταν θα βγουν τα στοιχεία πόσοι πήραν να σε δω τι θα πεις…

  • Παρακολούθησα πριν λίγο τον κύριο Κασαπίδη σε τοπικό κανάλι να απαριθμεί διάφορα αναπτυξιακά προγράμματαν μιλάει για εκατομμύρια επενδύσεις κλπ.

    Όλα αυτά τα προγράμματα προϋποθέτουν ή να έχεις δικό σου κεφάλαιο να επενδύσεις ή να εξασφαλίσεις τραπεζικό δανεισμό. Τα τραπεζικά προγράμματα ΤΕΠΙΧ , Εγγυοδοτικό Αναπτυξιακής Τράπεζας έχουν τους Δυτικομακεδόνες αποκλεισμένους από τη ρευστότητα τους, μιας και απαιτούν ένα σωρό εξασφαλίσεις που κανείς εδώ δε μπορεί να καλύψει.

    Μένει λοιπόν μόνο η αποζημίωση αυτή για τον Κορωνοϊό που πάλι μένουμε εκτός λόγω των αυστηρών κριτηρίων για λειτουργικά έξοδα ενώ έχουμε πληγεί ανεπανόρθωτα και διαθέτουμε την απαιτούμενη βαθμολογία πτώσης τζίρου. Ακόμα δεν μπορούμε να εξοφλήσουμε το ΕΦΚΑ Απριλίου που έγινε το 1o lockdown και μας ήρθε και δεύτερο. Με 300 ευρώ τι να πληρώσεις;

    Ας μας πει εξαρχής πως τον ενδιαφέρουν μόνο λίγες μεγάλες επιχειρήσεις και οι υπόλοιποι καμιά βοήθεια.

    Από όσα προγράμματα ανακοινώθηκαν κανένα δεν είναι υλοποιήσιμο στην πράξη, γι’αυτο και η αποροφητικότητα είναι τόσ χαμηλά.

    Η κα Ζεμπιλιάδου έκανε πολύ σωστή τοποθέτηση και την παραδέχομαι γιατί φαίνεται ότι γνωρίζει την κατάσταση της τοπικής οικονομίας, σε αντίθεση με τον κο Περιφερειάρχη.

  • Δώστε παράδες πάλι σε αυτούς που τις έχουν, όλες οι επιχειρήσεις έπρεπε να λάβουν στήριξη αλλά ο Γιωρίκας νομίζει ότι όλοι έχουμε πολυεθνικές που τις βρήκαμε από το μπαμπά μας

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.