Πως να επιτύχετε στο πανεπιστήμιο, στη σχολή της πρώτης επιλογής σας (του Νέστορα Ι. Κολοβού)

1 Νοεμβρίου 2020
08:48
Κανένα σχόλιο

 

Βήμα 6 Δουλέψτε με προτεραιότητες

Η εργασία με βάση τις προτεραιότητες αποτελεί το έκτο βήμα που μπορούν να κάνουν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου προκειμένου να εισαχθούν στη σχολή της πρώτης επιλογής τους. Όσοι δεν διαβάσατε τα προηγούμενα άρθρα, καλόν είναι να τα διαβάσετε για να έχετε συνέχεια.

Βάλατε τους στόχους σας, κάνατε τα χρονοδιαγράμματά σας και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε. Πώς ξεκινάτε; Από τα πιο σημαντικά.

Ποια είναι τα πιο σημαντικά; Αυτά που σας φέρνουν τα σημαντικά αποτελέσματα.

Αυτά τα σημαντικά αποτελούν και τις προτεραιότητές σας. Αυτά τα σημαντικά είναι τα μαθήματα στα οποία θα δώσετε εξετάσεις για την εισαγωγή σας στο πανεπιστήμιο.

Το χαρακτηριστικό των επιτυχημένων ανθρώπων, των επιτυχημένων μαθητών είναι ότι δουλεύουν με προτεραιότητες. Δεν είναι όλες οι δουλειές ή όλες οι εργασίες ίδιες. Άλλες είναι πιο σημαντικές και άλλες λιγότερο σημαντικές. Εσείς πρέπει να μάθετε να διακρίνετε ποιες είναι πολύ σημαντικές και να ασχολείστε με αυτές.

Πάντα να ξεκινάτε τη μέρα σας κάνοντας πρώτα τις πιο σημαντικές δουλειές. Οι περισσότεροι άνθρωποι, οι περισσότεροι μαθητές ασχολούνται με τα εύκολα, τα ασήμαντα και γι αυτό δεν επιτυγχάνουν καλά αποτελέσματα. Φαίνονται πολυάσχολοι, φαίνονται ότι δουλεύουν, αλλά ασχολούνται με ασήμαντα πράγματα και γι αυτό και δεν έχουν αξιόλογα αποτελέσματα. Όταν το να ασχολείσαι πρώτα με τα εύκολα σου γίνει συνήθεια, δύσκολα αλλάζει και σε ακολουθεί σε όλη σου τη ζωή, με τα ανάλογα αποτελέσματα.

Όταν ολοκληρώνετε τα σημαντικά, θα νιώθετε προσωπική ικανοποίηση, θα αποκτάτε κίνητρο και στη συνέχεια οι άλλες δουλειές θα σας φαίνονται εύκολες. Μαθαίνοντας να δουλεύετε πρώτα με τα σημαντικά ενεργοποιείτε τον εγκέφαλό σας, ξεπερνάτε την αναβλητικότητα και ζητάτε συνεχώς μεγαλύτερους στόχους να επιτύχετε.

Η διαχείριση (αξιοποίηση) του χρόνου με προτεραιότητες είναι διαχείριση της ίδιας της ζωής. Μπορείτε πραγματικά να ελέγξετε τη σειρά και τη συνέχεια των γεγονότων και ως εκ τούτου και την αξία των αποτελεσμάτων σας.

Να θυμάστε ότι είστε ελεύθεροι να επιλέξετε τον στόχο με τον οποίο θα ασχοληθείτε. Ωστόσο, η ικανότητά σας να επιλέξετε ανάμεσα στον πολύ σημαντικό και τον λιγότερο σημαντικό θα αποτελεί πάντα βασικό παράγοντα της επιτυχίας σας.

Νέστωρ Ι. Κολοβός

Engineering Geologist M.Sc., Ph.D.

Πτυχιούχος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Email:info@kozani.net

Τηλ. 6973225228

Υ.Γ. Τα άρθρα εκφράζουν προσωπικές απόψεις του συγγραφέα και βασίζονται στην επιστημονική, ακαδημαϊκή, εκπαιδευτική και επαγγελματική εμπειρία του. Έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως συμβουλές, παραινέσεις ή προτροπές, ούτε ως «συνταγές» επιτυχίας. Καμία τέτοια υπόσχεση δεν παρέχεται, ούτε υπονοείται, ο δε αναγνώστης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τις όποιες αποφάσεις και επιλογές του.