Αγωνιστική Συνεργασία Σπάρτακου: Προκήρυξη απεργίας και οργάνωση της δράσης του Σωματείου απέναντι στο νέο συνδικαλιστικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση

14 Νοεμβρίου 2020
12:02

 

Προς Διοικητικό Συμβούλιο Σπάρτακου

Θέμα: Προκήρυξη απεργίας και οργάνωση της δράσης του Σωματείου απέναντι στο νέο συνδικαλιστικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση.

 

Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ:

  • Αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, με κάλυψη των ελλείψεων που υπάρχουν. Αρνείται να επιτάξει τις ιδιωτικές μονάδες υγείας. Μεταφέρει τις δικές της ευθύνες σε όλους εμάς, λέγοντάς μας, ότι αν αρρωστήσουμε είμαστε ένοχοι και οι μόνοι φταίχτες. Αυτοί, που τα σάρωσαν όλα μαζί με τους προηγούμενους κυβερνώντες, το παίζουν «αθώοι» κουνώντας μας το δάκτυλο.

  • Συκοφαντεί τα παιδιά μας που αγωνίζονται για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, για προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών και κάλυψη των ελλείψεων, για μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τάξη. Έχει πάει την καταστολή στο «κόκκινο», με αύρες και χημικά απέναντι σε εργάτες και μαθητές.

  • Αντί να ενισχύσει τους άνεργους, που δεν έχουν εισόδημα, μοιράζει πακέτα στο κεφάλαιο και βγάζοντας γλώσσα στους άνεργους τους λέει, ότι «όπως ζούσαν τόσο καιρό θα ζήσουν και τώρα χωρίς εισόδημα»!

  • Αντί να πάρει δραστικά μέτρα στους χώρους δουλειάς, τόσο για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, όσο και για την απληρωσιά, το κλέψιμο της ασφάλισης, την εντατικοποίηση, σφυρίζει αδιάφορα εξυπηρετώντας την μεγαλοεργοδοσία που τούτο το διάστημα κάνει «πάρτυ» στους χώρους δουλειάς.

Την ίδια στιγμή που οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, που η επίθεση στους μισθούς και στα δικαιώματα των εργαζομένων δυναμώνει, που η κατοικία του λαού βγαίνει «στο σφυρί», η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγάλει από το συρτάρι νομοσχέδια που φέρνουν επιπλέον ανατροπές στα Εργασιακά, στην κατεύθυνση της διεύρυνσης της «ευελιξίας» και της «διευθέτησης» του εργάσιμου χρόνου, καθώς και νέο χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση.

Με τη νέα καπιταλιστική κρίση σε εξέλιξη οι επιδιώξεις του ΣΕΒ, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων είναι ξεκάθαρη: Να προχωρήσει ανεμπόδιστα το τσάκισμα των μισθών, των συντάξεων, του χρόνου εργασίας και της σταθερής δουλειάς. Να αποτραπούν ακόμα και οι ελάχιστες διεκδικήσεις, να περάσουν όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την κερδοφορία του κεφαλαίου, με το εργατικό κίνημα δεμένο χειροπόδαρα.

Ειδικά για το νέο συνδικαλιστικό νόμο από τα όσα έχουν μέχρι στιγμής διαρρεύσει, επιδιώκετε:

1. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα, όπως ισχύει σήμερα, για τις επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, όπου η προκήρυξη απεργίας επηρεάζει τη λειτουργία του κράτους και του συνόλου των πολιτών. Προκειμένου δήθεν να αποφευχθεί η επίταξη, θα θεσμοθετηθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών με προσωπικό ασφαλείας, για το οποίο υπεύθυνο θα είναι το ίδιο το συνδικάτο. Στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων που θα πρέπει να εργαστούν ως προσωπικό ασφαλείας, οι οποίοι θα γνωστοποιούνται στην επιχείρηση. Ωστόσο με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ελάχιστος θα είναι τελικά στην πραγματικότητα ο αριθμός των εργαζομένων που θα μπορούν να απεργήσουν. Μάλιστα αναθέτοντας τη σχετική ευθύνη στο συνδικάτο ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

2. Σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των συνδικάτων, θα υπάρχουν ποινές, ενώ για παράνομες και καταχρηστικές απεργίες εξετάζεται το ενδεχόμενο διεκδίκησης από τον εργοδότη αποζημίωσης. Ουσιαστικά εδώ μιλάμε για μέτρα εξόντωσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών.

3. Τα μέτρα αυτά συμπληρώνονται από αλλαγές στα όρια προστασίας των συνδικαλιστών για την απόλυσή τους μετά τη λήξη της θητείας, ενώ μειώνεται ο αριθμός των μελών της διοίκησης που προστατεύονται με βάση τον αριθμό των μελών της οργάνωσης.

4. Στην ίδια λογική της επιβολής περισσότερων εμποδίων, είναι και η πρόβλεψη ότι, μειώνονται οι μέρες αδικαιολόγητης απουσίας συνδικαλιστών από την εργασία τους. Ενώ στους όρους απόλυσης θα συμπεριληφθεί η περίπτωση να υπάρχει ποινικό αδίκημα ή η υποβολή μήνυσης. Ακόμη εξετάζεται στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστών να συμπεριληφθεί το ενδεχόμενο να εμποδίζουν την απασχόληση εργαζομένων που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.

5. Για τη λήψη απόφασης απεργιακής κινητοποίησης θα ισχύει, όπως και σήμερα, η 24ωρη προηγουμένως ενημέρωση του εργοδότη με την πλήρη καταγραφή όλων των αιτημάτων των εργαζομένων. Επί της ουσίας δηλαδή οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα θα πρέπει να παίρνουν την άδεια του εργοδότη για να κινητοποιηθούν, την ώρα που οι απολύσεις, τα εργατικά ατυχήματα και η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων θα απαιτούν άμεση απάντηση και οργάνωση της πάλης.

6. Η νέα διάταξη για ηλεκτρονική ψηφοφορία για την πραγματοποίηση απεργίας θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με την ισχύουσα διάταξη που προβλέπει την παρουσία του 50% των οικονομικά ενεργών μελών της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, ώστε να τεκμαίρεται απαρτία και να λαμβάνεται έγκυρη απόφαση για απεργία.

7. Στη λογική της επιβολής περισσότερων εμποδίων στην επαφή του σωματείου με τους εργαζόμενους, ο εργοδότης δεν θα είναι υποχρεωμένος να παρέχει πίνακα ανακοινώσεων, αντικαθιστώντας τον με την υποχρέωση να παρέχει στο σωματείο-συνδικαλιστική οργάνωση διαδικτυακό τόπο στον οποίο θα έχουν πρόσβαση οι εργαζόμενοι της επιχείρησης προκειμένου να ενημερώνονται για τις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις.

Ένας ακόμα σημαντικός λόγος να στείλουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ απεργιακό μήνυμα είναι και η απολιγνιτοποίηση που θα επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΗ, θα καταργήσει για πάντα θέσεις εργασίας μόνιμου προσωπικού αλλά θα χαθούν επίσης θέσεις εργασίας στο έκτακτο προσωπικό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η επιτροπή συντονισμού για την απολιγνιτοποίηση θα παραδώσουν σε μια λεγόμενη «επιτροπή σοφών» την αρμοδιότητα της κατάρτισης ενός κατάπτυστου νομοσχέδιου –«σχεδίου νόμου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του δήμου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή»– που θα συμπεριλαμβάνει τις μέχρι τώρα κατευθύνσεις κυβέρνησης –ΕΕ από το Master Plan, ώστε όλες οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις που συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο της απολιγνιτοποίησης να περάσουν με νομοσχέδιο και από την βουλή.

Με βάση όλα τα παραπάνω αιτούμαστε να συγκληθεί άμεσα συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου του Σπάρτακου με το παραπάνω θέμα με κάθε πρόσφορο μέσο, παίρνοντας βέβαια όλα τα μέτρα προστασίας λόγω της έξαρσης του κορονοϊού και ετοιμότητα για απεργιακή απάντηση σε περίπτωση που κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Για την Αγωνιστική Συνεργασία

Γεωργακόπουλος Νίκος

Σοβισλής Γιάννης

Πτολεμαΐδα 29.10.2020

11 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.