ΥΠΕΝ: Αναπόσπαστη η πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή από τα αντισταθμιστικά για το κλείσιμο των μονάδων

19 Νοεμβρίου 2020
07:10

 

Συνολική λύση για τη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, που δεν θα ζημιώνει την επιχείρηση την ώρα που προχωρεί σε πρόωρο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της αλλά και θα θεραπεύει οριστικά την υπόθεση της πρόσβασης τρίτων στη συγκεκριμένη παραγωγή, διεκδικεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο των σχετικών διαπραγματεύσεων με Κομισιόν.

Όπως προκύπτει από την φθινοπωρινή έκθεση της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία που ανακοινώθηκε χθες, το υπουργείο υπέβαλε στις 23 Οκτωβρίου μια νέα πρόταση για το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης του Ευρωδικαστηρίου. Η έκθεση της Κομισιόν χαρακτηρίζει την πρόταση ως «βήμα-κλειδί» για την εκπλήρωση της ειδικής αυτής υποχρέωσης, η οποία ας σημειωθεί ότι ο συνεχίζει να αποτελεί απαίτηση της Κομισιόν παρά το γεγονός ότι η ίδια η έκθεση αναφέρει πως η λιγνιτική παραγωγή καλύπτει μόλις το 10% του ενεργειακού μίγματος της χώρας.

Προσωρινό μέτρο

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφεύγει να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της ελληνικής εισήγησης, αναφέροντας ότι περιμένει ακόμα την τελική έγκριση από τις αρχές προκειμένου να ξεκινήσει το market test για την προτεινόμενη «θεραπεία», προκειμένου τα μέτρα να αρχίσουν να εφαρμόζονται στην αγορά από το 2021.

Από την πλευρά του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κρατά κλειστά τα χαρτιά του ως προς το περιεχόμενο της πρότασης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να είναι μια συνολική λύση που σε καμία περίπτωση δεν θα ζημιώνει τη ΔΕΗ.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η πρόταση έχει ως βάση πακέτα λιγντικής ενέργειας, από τα εργοστάσια της ΔΕΗ, τα οποία θα διατίθενται μέσω δημοπρασιών. Πάντως το όποιο μέτρο θα είναι προσωρινό, κάτι που παραδέχεται και η ίδια η Κομισιόν, αφού οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ προγραμματίζεται να λειτουργήσουν τρία χρόνια ακόμη.

Τόσο η ΔΕΗ όσο και η κυβέρνηση έχουν δεσμευτεί ότι το 2023 θα σβήσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες που λειτουργούν σήμερα, ενώ το 2028 θα πάψει να χρησιμοποιεί λιγνίτη και η υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαΐδα V.

Στο 16% το μερίδιο του λιγνίτη

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πακέτο λύσης που προτείνεται από την ελληνική πλευρά λαμβάνεται υπόψιν ακριβώς το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ και η αποζημίωση της επιχείρησης που υποχρεώνεται να «σβήσει» μονάδες πριν ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από τότε που ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού μέχρι τον Οκτώβριο, το μερίδιο της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ είχε πέσει σε μονοψήφια νούμερα, στο 5-6%, για να φθάσει στις αρχές Νοεμβρίου περίπου στο 16%, ενδεχομένως λόγω των αναγκών τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

Στο παρελθόν είχαν γίνει διάφορες απόπειρες για το περίφημο “remedy”, τη θεραπεία, οι οποίες όμως δεν είχαν αποδώσει. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η αποτυχημένη προσπάθεια της ΔΕΗ να πουλήσει λιγνιτικές μονάδες, για τις οποίες δεν βρήκε αγοραστή.

Για κάποια χρόνια είχε εφαρμοστεί και ο θεσμός των ΝΟΜΕ, των δημοπρασιών λιγνιτικής ενέργειας, με ζημιογόνα αποτελέσματα για τη ΔΕΗ. Τα ΝΟΜΕ καταργήθηκαν στο τέλος του 2019 με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για να σταματήσει την οικονομική αιμορραγία της ΔΕΗ.

www.worldenergynews.gr

Ένα σχόλιο

  • Δηλαδή κλείνουν τα λιγνιτικα εργοστάσια της ΔΕΗ για να ανοίξουν ιδιώτες… Γεια σου Ελλάδα του παραλόγου με τους ξεπουλημενους πολιτικούς κλπ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.