Συνεδριάζει αύριο Tετάρτη η κυβερνητική επιτροπή για το master plan της απολιγνιτοποίησης- Στο τραπέζι πόροι και νομοσχέδιο

24 Νοεμβρίου 2020
08:11
Κανένα σχόλιο

Η διαβούλευση του Σχεδίου της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης της Αρκαδίας ολοκληρώθηκε και η συντονιστική επιτροπή υπό τον Κωστή Μουσουρούλη, ενσωματώνει τα σχόλια και τις παρατηρήσεις.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση τρέχει από την πλευρά της τις διαδικασίες για την υλοποίηση του master plan που φιλοδοξεί να φέρει εθνικούς και κοινοτικούς πόρους 5 δις. για επενδύσεις στις λιγνιτικές περιφερειακές ενότητες ώστε να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

Ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου είναι η έγκριση της κυβέρνησης γύρω από τα θέματα που εκκρεμούν, όπως το μεταβατικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέχρι την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 αλλά και το πράσινο φως για το νομοσχέδιο που θα πλαισιώσει τις επενδύσεις και τις όποιες δημόσιες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει τον μηχανισμό διακυβέρνησης του τομεακού προγράμματος του νέου ΕΣΠΑ για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση καθώς και συνολικά του εγχειρήματος για την υλοποίηση του master plan. Ο μηχανισμός διακυβέρνησης θα αφορά από τη διαχείριση των κονδυλίων μέχρι και την ανάπτυξη των επενδυτικών σχεδίων, όσον αφορά την εμπλοκή του δημοσίου και των αρμόδιων υπηρεσιών του.

Παράλληλα, σε φάση τελικών αποφάσεων βρίσκεται και το μεταβατικό πρόγραμμα χρηματοδότησης μέχρι την έγκριση και την εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Το ενδιάμεσο στάδιο χρηματοδότησης περιλαμβάνει σίγουρα πόρους της τάξης των 62 με 65 εκ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο καθώς και κονδύλια από το τρέχον ΕΣΠΑ.

Πέραν αυτών η συντονιστική επιτροπή για την απολιγνιτοποίηση συντάσσει πλήρες νομοσχέδιο για την εφαρμογή του master plan με διατάξεις οι οποίες περιλαμβάνουν τον μηχανισμό διακυβέρνησης, τα κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, το «όχημα» που θα αναλάβει τα εδάφη των ορυχείων κλπ. Το τελικό κείμενο αναμένεται να είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

 

energypress.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.