ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ για το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ (Yπογράφουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Εορδαίας (ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΠΟΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΣΕΒΑΣΤΟΥ ΡΟΥΛΑ, ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ)

24 Νοεμβρίου 2020
11:41

Εισαγωγή: Ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που δίνει την δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναπτυχθεί και να αλλάξει την εικόνα των Δήμων στη σύγχρονη εποχή που διανύουμε. Γι αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο σύνολο του προγράμματος οι ενότητες του.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Ο Δήμος Εορδαίας θα πρέπει άμεσα να δημιουργήσει ένα εργαστήρι Μελετών και προτάσεων, δηλαδή μια δεξαμενή, διότι μπορούν να χρηματοδοτηθούν στο σύνολο οι μελέτες από το πρόγραμμα Α. ΤΡΙΤΣΗΣ. Υπάρχει ανάγκη άμεσης συνεργασίας με εξωτερικούς συνεργάτες για να έχουμε την μεγαλύτερη ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα σε μελέτες και προτάσεις.
Στις προσκλήσεις να υπάρχει εποπτεία και καλύτερος συντονισμός.
Άμεση ωρίμανση μελετών – ετοιμότητα.
Βαρύτητα στην αγροτική οδοποιία σε συνεργασία με τις κοινότητες, ευκαιρία να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε το σύνολο των αγροτικών δρόμων.
Ψηφιακή αναβάθμιση του Δήμου και των Υπηρεσιών, για να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό Δήμο Εορδαίας που θα έχει άμεση ανταπόκριση στις απαιτήσεις της εποχής.
Πράσινη οικονομία, πράσινο Δήμο.
Α’ Μέτρο Ι- ΙΙ -ΙΙΙ
Δράσεις προστασίας, προβολής και ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών, όπως:
Αξιοποίηση της Λίμνης Περδίκκα, σε χώρο πρασίνου, πάρκου αναψυχής, περιπάτου και αγώνων κωπηλασίας.
Δασική διαχείριση των εκτάσεων Σπηλιάς, Αγίου Χριστοφόρου, Προαστείου, Αρδάσσης, Κρυόβρυσης, Καστανόδασος Εμπορίου, Μηλοχωρίου, Βλάστης. Ότι αφορά τα έργα υποδομής, σήμανσης, εξοπλισμού, πυροπροστασίας.
Δράσεις ανάδειξης και προστασίας περιοχών πλησίον αρχαιολογικών χώρων. Δημιουργία Πολιτιστικών Διαδρομών.
Πολιτιστικές – τουριστικές διαδρομές
Ο Δήμος διαθέτει έναν αναξιοποίητο πολιτιστικό πλούτο που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη πολιτιστικών και τουριστικών διαδρομών με σκοπό την προσέλευση επισκεπτών και την τόνωση των τοπικών κοινωνιών. Απαιτείται να γίνει αποτύπωση και ανάδειξη όλων αυτών των στοιχείων και η ένταξη σε έναν πολιτιστικό – τουριστικό οδηγό, ψηφιακό και έντυπο. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν αυτές τις διαδρομές:
Άξονας Αγίας Παρασκευής – Βερμίου
ΕΡΜΑΚΙΑ: Μαρτυρικός οικισμός, σπήλαιο Ερμακιάς, πανευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.
ΣΠΗΛΙΑ: Μακεδονικός Τάφος, δάσος Σπηλιάς
ΚΑΡΥΟΧΩΡΙ: Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας, Μωμόγεροι, λαγούμια λιγνίτη.
ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ: Εκκλησίες, αρχαιολογικοί χώροι, Αγία Παρασκευή
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ: Τοπικά προϊόντα
ΚΟΜΝΗΝΑ: Μωμόγεροι, τοπικά προϊόντα
ΜΕΣΟΒΟΥΝΟ: Μαρτυρικός οικισμός, τοπικά προϊόντα
ΠΥΡΓΟΙ: Μαρτυρικός οικισμός, τοπικά προϊόντα, μακεδονικός τάφος, γεφύρια.
Άξονας Μουρικίου – Πτολεμαίδας
ΑΣΒΕΣΤΟΠΕΤΡΑ: Μωμόγεροι, Προφήτης Ηλίας
ΑΡΔΑΣΣΑ: Νερόμυλος
ΑΝΑΡΡΑΧΗ: Ιδιωτικό μουσείο βιομηχανικής κληρονομιάς
ΚΡΥΟΒΡΥΣΗ: Μοναστήρι, κατασκηνώσεις
ΒΛΑΣΤΗ: Υφαντουργείο, Τρανός Χορός, καταφύγειο
ΕΜΠΟΡΙΟ: Καστανόδασος, Εκκλησία Άγιο Μηνάς.
ΜΗΛΟΧΩΡΙ: Μοναστήρι
ΦΟΥΦΑΣ: Οικία Καπετάν Φούφα
ΓΑΛΑΤΕΙΑ: Μουσείο συλλόγου
ΠΕΡΔΙΚΚΑΣ – ΠΕΝΤΑΒΡΥΣΣΟΣ: Φράγμα, κτίριο ελέφαντα.
ΚΑΡΔΙΑ: Παραδοσιακά δρώμενα
Άξονας Πτολεμαίδας
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ: Απόκτηση του χώρου, αναπαλαίωση κτιρίου, ανάπλαση του χώρου, δημιουργία χώρων καλλιτεχνικής δημιουργίας και αναψυχής.
ΑΕΒΑΛ: Δημιουργία θεματικού πάρκου και Μουσείου Λιγνίτη
ΑΓΡΟΚΗΠΙΟ: Επισκευή του κτιρίου, ανάπλαση του χώρου και απόδοσή του σε φορείς του πολιτισμού.
ΠΑΡΚΟ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ: Ανάπλαση του χώρου για αναψυχή.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Μεταφορά σε νέο κτίριο, υποστήριξη των φράσεων της βιβλιοθήκης.
ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Επισκευή και συντήρηση του κτιρίου, προμήθεια εξοπλισμού, ανάδειξη των συλλογών, στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό, ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων. Το Μουσείο πρέπει να λειτουργεί σε μόνιμη βάση και όχι περιστασιακά.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ: Εντός του Μουσείου, για να εκθέτονται τα έργα τέχνης.
Σήμανση σε μονοπάτια και Αξιοθέατα.
Συνεργασία με τη ΔΕΗ, για αξιοποίηση των Λυμάτων ομβρίων αλλά και τα υπόγεια νερά των ξοφλημένων ορυχείων, για δημιουργία δικτύων άρδευσης, κατασκευή παντού μικρών ταμιευτήρων νερού, για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.
Β’ Μέτρο ΙV – V
Αφορά Εμβληματικά Κτίρια, Κτιριακές Υποδομές, Πάρκα, μεγάλους ελεύθερους χώρους
Αξιοποίηση και επανάχρηση του κτιριακού αποθέματος μέσω παρεμβάσεων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού, αρχιτεκτονικής αξίας ή και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που βρίσκεται σε σημαντική θέση σε σχέση με πλέγμα διαδρομών ιστορικού, περιβαλλοντικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα.
Παρεμβάσεις αποκατάστασης ή και αναβάθμισης περιβαλλοντικά τραυματισμένων τοπίων, υποβαθμισμένων εκτάσεων, ανεγέρσεις και παρεμβάσεις δημιουργίας ή και αναβάθμισης υποδομών σε περιοχές περιβαλλοντικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Α΄ Στην είσοδο της πόλης από την πλευρά της ΑΕΒΑΛ, δημιουργούμε μια ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΑΣΗ, ενοποιώντας. και αξιοποιώντας τον χώρο του ΠΑΡΚΟΥ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ, με το κτίριο και τις υποδομές, τον περιβάλλοντα χώρο, ως χώρο περιπάτου, αναψυχής και εκδηλώσεων.
Β΄ Δημιουργία Μουσείου Ενέργειας με ψηφιακή αποτύπωση των ορυχείων και της εξόρυξης λιγνίτη και την προσομοίωση Σταθμού Παραγωγής, ενοποιώντας με το Παλαιοντολογικό Ιστορικό Μουσείο.
Γ¨ Αντίστοιχες παρεμβάσεις σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου Εορδαίας.
Παρεμβάσεις βελτίωσης του μικροκλίματος μέσω κατασκευής υποδομών για την ανάπτυξη πολιτιστικών, αθλητικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, διαμορφώσεων υπαίθριων χώρων εκδηλώσεων και αναψυχής, υπόγειων χώρων στάθμευσης οχημάτων και μέσω ανάπτυξης δικτύου μονοπατιών και ποδηλατοδρόμων εντός των περιοχών.
Α΄ Να αξιοποιηθεί και ενταχθεί το υπόγειο πάρκιγκ στο πολύκεντρο, αλλά και το υπαίθριο πάρκιγκ της αγοράς.
Β΄ Να αξιοποιηθεί και ενταχθεί το κεντρικό γήπεδο ως σύγχρονο υπόγειο πάρκιγκ, χώρος πρασίνου, περιπάτου, ποδηλάτου.
Δημιουργία σύγχρονου πολύκεντρου με πολυκαταστήματα.
Δημιουργία σύγχρονης αίθουσας συνεδριάσεων με ηλεκτρονική υποστήριξη.
Γ΄ Διαμόρφωση των αθλητικών χώρων και του κολυμβητηρίου. Περίφραξη, δεντροφύτευση, πράσινο.
Δ΄ Αξιοποίηση και βελτίωση του γηπέδου με κερκίδες , νέο τάπητα, κτιριακές υποδομές κλπ.
Ε΄ Αξιοποίηση και ένταξη του χώρου των Αγροτικών Αποθηκών ως σύγχρονος χώρος άθλησης με ειδικά προγράμματα, για άτομα με κινητικά προβλήματα, για γυναίκες, για ηλικιωμένους. Ανακατασκευή και δημιουργία εργαστηρίων εικαστικών σε συνεργασία με τη σχολή Καλών Τεχνών και τοπικούς φορείς.
Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που αφορούν τη δημιουργία, συμπλήρωση, διεύρυνση, αναβάθμιση και διαχείριση δικτύων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, παιδότοπων, παιδικών χαρών ή και δικτύων πράσινων παρεμβάσεων στον αστικό ιστό με σκοπό τη βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων και την προσβασιμότητα.
Α΄ Περισσότερες παιδικές χαρές στην πόλη του Δήμου και τις Κοινότητες.
Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που αφορούν στην αισθητική, λειτουργική, περιβαλλοντική, βιοκλιματική αναβάθμιση, διεύρυνση, συμπληρωμή πεζοδρομίων, ποδηλατοδρόμων, πεζόδρομων, αντιμετώπιση φαινομένων χωρικής ασυνέχειας και επιμέρους υποδομών τους.
Α΄ Διαμόρφωση και αξιοποίηση χώρων, περιπάτου, ποδηλάτου, όπως:
1.Το γνωστό κανάλι, πράσινο, δεντροφύτευση, παγκάκια, βρύση κλπ.
2. Διαδρομές περιπάτου, προς Άρδασσα, Ασβεστόπετρα, όπως και σε κάθε κοινότητα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. ΣΠΟΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ. ΣΕΒΑΣΤΟΥ ΡΟΥΛΑ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

4 σχόλια

  • Το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” έχει ενεργές προσκλήσεις από το 1 έως το 12. Εσείς σε ποιες απευθύνεστε; Σε ποιες καταθέτετε προτάσεις; Ή απλά είναι προτάσεις “να’χαμε να λέγαμε”; Μάλλον προς το δεύτερο καταλήγω με βάση τις γενικολογίες του κειμένου σας. Οι υπηρεσίες του Δήμου γνωρίζουν ότι τις θεωρείτε ανεπαρκείς και ζητάτε εξωτερικούς συνεργάτες; Την άποψή σας την συμμερίζονται κι άλλοι στον Δήμο για να τους “συγχαρούμε”;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.