kozan.gr: Αυτό είναι το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου για την κήρυξη της Π.Δ.Μ. σε ειδικό καθεστώς προτεραιότητας επιτάχυνσης και λειτουργίας όλων των δημοσίων διαδικασιών, με αφορμή το επικείμενο κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων σε πόλεις της Δ. Μακεδονίας

25 Νοεμβρίου 2020
16:20
Κανένα σχόλιο

Αυτό είναι το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου για την κήρυξη της Π.Δ.Μ. σε ειδικό καθεστώς προτεραιότητας επιτάχυνσης και λειτουργίας όλων των δημοσίων διαδικασιών, με αφορμή το επικείμενο κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων σε πόλεις της Δ. Μακεδονίας.

“Πρόσφατα, η Διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε το κλείσιμο των καταστημάτων της στη Δεσκάτη Γρεβενών, στη Σιάτιστα Κοζάνης και στη Φλώρινα. Καταστήματα που διαδέχθηκαν στη λειτουργία τους την πρώην Αγροτική Τράπεζα και που για μια σειρά ετών στηριζόταν αλλά και στήριζαν τις τοπικές και ευρύτερες αγορές των περιοχών αυτών. Επίσης αυτές τις μέρες ανακοινώνεται και από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος το κλείσιμο του καταστήματος της στην πόλη του Αμυνταίου. Τραγικές θα είναι οι συνέπειες στις περιοχές αυτές σε ευρύ κοινωνικοοικονομικό φάσμα αφού οι δυσκολίες που θα υποστεί ο πληθυσμός τους εκτιμώνται τεράστιες. Τέτοιου είδους προοπτικές κατ’ ελάχιστο χαρακτηρίζονται ακραίες, βιαστικές και απαράδεκτες απέναντι σε μια περιοχή και σε έναν πληθυσμό που μέχρι και σήμερα έχουν καταστήσει τα καταστήματα αυτά κερδοφόρα. Επιπροσθέτως , δεδομένης της κατάστασης που η πανδημία του κορωνοϊού διαμορφώνει , επικείμενο κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων θα μεγιστοποιήσει καταστάσεις συνωστισμού στα εναπομείναντα καταστήματα. Ο συνωστισμός και μάλιστα ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας (συνταξιούχων κλπ) σαφώς θα πρέπει να αποφευχθεί και η πιθανότητα αύξησής του από μόνη της αποτελεί ισχυρό λόγο ματαίωσης του κλεισίματος των καταστημάτων στην Περιφέρειά μας. Όλα τα παραπάνω στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όπου:

η απολιγνιτοποίηση δοκιμάζει την περιοχή και τους ανθρώπους της, το Σχέδιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) για την Απολιγνιτοποίηση της περιοχής βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης,

καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες ενεργειών και καταστάσεων που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ειδικές δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται και εξελίσσονται στην Περιφέρειά μας, εξαιρώντας την και αδικώντας την κατάφορα. Σημειώνονται περιπτώσεις όπως παράδειγμα το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που ξεκινάει τον Δεκέμβριο με 12000 θέσεις και δεν περιλαμβάνει την Δυτική Μακεδονία και το πρόγραμμα νέων αγροτών που τρέχει μόνο στις ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας και αφήνει έξω τις ΠΕ Γρεβενών και Καστοριάς, δημιουργώντας στις περιοχές αυτές πραγματική στασιμότητα.

ΕΠΕΙΔΗ ΣΕ ΕΝΑ ΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΟΣΜΟ ΟΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ, ΟΙ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΖΗΤΑΜΕ:

 Να σταματήσει κάθε ενέργεια ή απόφαση που οδηγεί σε αρνητικές εξελίξεις το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Περιφέρειας που είναι ήδη επιβαρυμένο από τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης. Κάθε σκέψη για συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα στην Περιφέρειά μας είναι ανεπανόρθωτο πλήγμα εν μέσω απολιγνιτοποίησης.

 Την ενιαία αναπτυξιακή αντιμετώπιση της Δυτικής Μακεδονίας ως ενιαίου χώρου σχεδιασμού και υλοποίησης του ΣΔΑΜ . Γιατί η Περιφέρεια ήδη βρίσκεται συνολικά σε ειδικό καθεστώς λειτουργίας και αναπτυξιακής προοπτικής.

 Την κήρυξη του συνόλου της Δυτικής Μακεδονίας ως περιοχής με ειδικό καθεστώς, όπου με ιδιαίτερα αυξημένες παροχές και μηδενικές ανασταλτικές ενέργειες όχι μόνο δεν θα εξαιρείται αλλά θα υπάρχει πρόνοια και προτεραιότητα εφαρμογής υποστηρικτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της απολιγνιτοποίησης”.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.