Καλλιόπη Βέττα: «Κοινοβουλευτική ερώτηση για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στην Π.Ε. Κοζάνης»

26 Νοεμβρίου 2020
16:17
Κανένα σχόλιο

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα: «Άμεση ανάγκη για αύξηση της επιδότησης θέρμανσης στην ΠΕ Κοζάνης».

Στην ερώτηση, γίνεται αναφορά στους παράγοντες που αυξάνουν το κόστος θέρμανσης για τους κατοίκους της Π.Ε. Κοζάνης με έμφαση στις χαμηλές θερμοκρασίες και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, ενώ γίνεται μνεία στην βίαιη απολιγνιτοποίηση και τη μεγάλη ανεργία που επιδεινώνουν έτι περαιτέρω την κατάσταση.

Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί κάτοικοι, ιδιαίτερα των ορεινών και των ημιορεινών περιοχών, βιώνουν ενεργειακή φτώχεια καθώς ξοδεύουν μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού τους στην θέρμανση, ενώ παρατηρείται, δυστυχώς, καύση ακατάλληλων υλικών που επιβαρύνουν την υγεία και το περιβάλλον.

Κλείνοντας, η κ. Βέττα θέτει τα ερωτήματα σχετικά με την ανάγκη αύξησης της επιδότησης θέρμανσης για τους κατοίκους της ΠΕ Κοζάνης, όπως και για τις ενέργειες του συγκεκριμένου Υπουργείου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Με εκτίμηση,

Γραφείο Βουλευτή

Καλλιόπη Βέττα
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΠΕ Κοζάνης

Aκολουθεί η ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Άμεση ανάγκη για αύξηση της επιδότησης θέρμανσης στην ΠΕ Κοζάνης»

Στην περιοχή της ΠΕ Κοζάνης λόγω ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών σημειώνονται, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, μερικές από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες σε όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα, η πρωτεύουσα του νομού έχει την δεύτερη χαμηλότερη μέση μηνιαία θερμοκρασία στη χώρα για όλο τον χειμώνα, όπως καταγράφεται στις μετρήσεις επιλεγμένων σταθμών: 

http://www.hnms.gr/emy/el/climatology/climatology_month

Σημειωτέον, δε, ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες εκκινούν πολύ νωρίς, από τις αρχές Οκτωβρίου και διαρκούν έως και τον Απρίλιο. Ως εκ τούτου οι δαπάνες για την θέρμανση, τόσο των κατοικιών όσο και των επαγγελματικών χώρων, είναι ιδιαίτερα αυξημένες, δημιουργώντας μεγάλη πίεση στον προϋπολογισμό των πολιτών της ΠΕ Κοζάνης.

Το πετρέλαιο θέρμανσης, που είναι το βασικότερο μέσο θέρμανσης στις περισσότερες περιοχές, ιδιαίτερα στις ορεινές που δεν έχουν πρόσβαση στα δίκτυα τηλεθέρμανσης, επιβαρύνεται, ως γνωστόν, με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ύψους 347,30 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ενώ το 2010 ο συγκεκριμένος φόρος ανερχόταν στα 25,83 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του λαθρεμπορίου που έχει σαν συνέπεια τη σημαντική απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο. Επίσης, το υψηλό κόστος έχει ως αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να καταφεύγουν στην καύση επικίνδυνων υλικών, τα οποία είναι ιδιαίτερα ρυπογόνα και προκαλούν συχνά αποπνικτικές συνθήκες με αιθαλομίχλη και μόλυνση του περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι η Π.Ε. Κοζάνης, και η Δυτική Μακεδονία ευρύτερα, ταλανίζεται από πολύ υψηλή ανεργία, ενώ οι συνέπειες της βίαιης απολιγνιτοποίησης επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κοινωνική και οικονομική κατάσταση, σε μια περιοχή που έχει συνεισφέρει αποφασιστικά στον εξηλεκτρισμό της χώρας. Θα περίμενε κανείς, επομένως, να δοθούν οικονομικά κίνητρα, τόσο σε γενικότερο επίπεδο όσο ειδικότερα στον τομέα της θέρμανσης για την στήριξη και την ανακούφιση των κατοίκων. 

Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, παρά το δημοσιονομικό περιθώριο των 37 δις που εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν από την άνοιξη.

Επειδή οι θερμοκρασίες που σημειώνονται στην περιοχή είναι από τις χαμηλότερες σε όλη την χώρα, 

Επειδή ο φόρος επί του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 1.244% από το 2010,

Επειδή το κόστος της θέρμανσης για τα νοικοκυριά έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση της γενικότερης ποιότητας ζωής,

Επειδή η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, λόγω της προσφυγής σε επικίνδυνες πηγές καύσης, είναι αυξημένη,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Οικονομικών:

  1. Προτίθεται να αυξήσει την επιδότηση για την περιοχή της ΠΕ Κοζάνης λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που αντιμετωπίζει εξαιτίας και της βίαιης απολιγνιτοποίησης;
  1. Ποια μέτρα έχει υλοποιήσει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας;

Η ερωτώσα βουλευτής

Βέττα Καλλιόπη

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.