«Της ΜΕΘ Κοζάνης το ανάγνωσμα» – Ερμηνεία των πεπραγμένων (του Κοσμά Καλεντηριάδη)

27 Νοεμβρίου 2020
18:33

 

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί σε πολλά μέσα πρόσφατα για το νοσοκομείο μας, για τις προσπάθειες, και τις δυνητικές επάρκειες και ανεπάρκειες υπευθύνων και αρμοδίων για τη λειτουργία της αναγκαίας σήμερα ΜΕΘ για όλους μας, για κάθε λόγο βέβαια αναγκαία αλλά κυρίως λόγω Covid 19 ο οποίος μας ταλαιπωρεί στις μέρες μας όλους.

Θα ήθελα να ξεκινήσω το μονόλογό μου κάπως διαφορετικά.

Κάποτε ήταν ένας τσοπάνης που ήθελε το καλό της οικογενείας του, γι’ αυτό το λόγο αγαπούσε το βιος του, το πότιζε το τάιζε και προνοούσε για τις δύσκολες μέρες με τα κατάλληλα εφόδια για τον ίδιο και το βιός του.  Έτσι δεν άφηνε άρρωστα και αβοήθητα τα ζωντανά του τις δύσκολες μέρες,  ώστε να τα έχει απαρτία στις καλές και παραγωγικές που θα πάτσιζαν στην ουσία τους κακούς χειμώνες.  Όπου έβρισκε έφτιαχνε κοπάνες για να πίνουν νερό, χωρίς να νοιάζεται αν θα πιούν και κάποιου άλλου τα ζωντανά.  Αλλά πως να το κάνεις… αυτό είναι ανθρωπιά.  Αυτός που δεν έχει μοίρα, ο φτωχός μόνο, μπορεί να είναι ανεξίκακος και δοτικός και σαν μάνα καλή που βυζαίνει όλα τα κατσικάκια της να φροντίζει κι αυτός για όλους.  Σας θυμίζει αυτό τη συμπεριφορά των υπευθύνων διοίκησης και εμπλεκομένων ιατρών του Μαματσείου Νοσοκομείου? Της ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας για το θέμα της ΜΕΘ?  Μάλλον όχι.

Εν αρχή είναι ο λόγος και ο λόγος είναι η αλήθεια.

Η ΜΕΘ έπρεπε να είχε ξεκινήσει από το 2008-2009 αλλά οι δύο γιατροί της δεν υποστηρίχθηκαν.

Εγκαταλείψανε λοιπόν τις θέσεις τους και η μια γιατρός απορροφήθηκε από τη ΜΕΘ της Πτολεμαίδας. Από τότε ως σήμερα η ΜΕΘ έμεινε ως ΜΑΦ που λειτουργεί όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι συμπολίτες μας που πέρασαν από εκεί.

Πέρασαν λοιπόν τα χρόνια και οι καιροί και τα κακά της ανθρωπότητας ήρθαν να μας βρουν απροετοίμαστους.  Το 2018 διορίστηκαν 4 γιατροί στη ΜΕΘ του Μαματσείου, οι δύο αποσπάστηκαν στην ΜΕΘ Πτολεμαίδας ενώ οι άλλοι υπηρετούν έκτοτε στην καρδιολογική κλινική του Μαμάτσειου, αποσπασμένοι, όπως πληροφορηθήκαμε πρόσφατα από τον κ. Χιωτίδη, με πρωτοβουλία του.

Και τα ερωτήματα του απλού πολίτη και ακροατή που γεννιούνται από τα λεγόμενά του είναι τα εξής:

  • Εάν η διοίκηση επιθυμεί να ανοίξει η ΜΕΘ ποιος αντιστέκεται?

Ποιος δεν επιθυμεί?  Οι διορισμένοι από το νόμο και τις τυπικές διαδικασίες του Υπουργείου γιατροί, άλλοι γιατροί, ή όργανα του νοσοκομείου, άλλοι εξω-νοσοκομειακοί παράγοντες?

Αν τελικά γνωρίζουν, γιατί όλο αυτό?  Η τωρινή άλλα και η προηγούμενη διοίκηση θεωρώ πως πρέπει να γνωρίζουν.

  • Εάν η διοίκηση επιθυμεί γιατί δεν επαναφέρει τον έναν από τους δύο γιατρούς της ΜΕΘ του Μποδοσάκειου από την Πτολεμαίδα, όπως ισχυρίστηκε ο ΥΠΕάρχης κ. Μπογιατζίδης δημόσια σε συνέντευξή του?  Ποιος φταίει?  Η τωρινή διοίκηση πρέπει να γνωρίζει.
  • Εάν η διοίκηση, η ΥΠΕ και το Υπουργείο πρέπει να ανοίξουν αυτή τη ΜΕΘ για να σώσει ζωές, γιατί δεν κόπτεται να προκηρύξει άμεσα νέες συμπληρωματικές θέσεις με express διαδικασία όπως σε άλλα νοσοκομεία, ώστε να υποστηριχθούν επιπλέον οι 4 γιατροί ΜΕΘ του Μαματσείου?

Η τωρινή διοίκηση πρέπει να γνωρίζει.

Πολύ πρόσφατα διαβάσαμε πως μεταφέρονται με αεροπλάνα ασθενείς από Τρίκαλα και άλλες περιοχές σε ΜΕΘ Αττικής και Πελοποννήσου.  Έψαξα και έμαθα πως στα Τρίκαλα υπάρχουν 10 κλίνες ΜΕΘ, άλλες τόσες σε Καρδίτσα και Βόλο και ας μην ξεχάσουμε τα 2 τριτοβάθμια της Λάρισας ή Θεσσαλίας που νομίζω πως σε σύνολο είναι περίπου τα 50.  Η Δυτική Μακεδονία έχει μόνο 6 κρεβάτια στο Μποδοσάκειο και τίποτα άλλο.  Το Μαμάτσειο έχει υποδομές για 6 κρεβάτια που θα μπορούσαν να λειτουργούν με την αξιοποίηση των ήδη διορισμένων ιατρών της ΜΕΘ και την πλήρωση των κενών θέσεων που υπάρχουν με χαρακτήρα express.

Μέχρι να γίνουν οι τελευταίοι διορισμοί καταλαβαίνουμε σαν απλοί πολίτες πως η ΜΕΘ θα μπορούσε για ένα χρονικό διάστημα να λειτουργεί με λιγότερα κρεβάτια ως δικλείδα ασφαλείας, λόγω της κρίσης Covid 19, εως ότου να τελεσφορήσουν οι άγονες θέσεις και η 3η ΥΠΕ στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, να έχει βάλει βάσεις για 2 ΜΕΘ με δυναμική ανάπτυξης έως 10 κρεβάτια η κάθε μία όπως και επιθυμεί τη δεδομένη στιγμή να ανοίξει μόνο στο Μποδοσάκειο.  Άρα ο καλός τσοπάνης κάπου εδώ τελειώνει το έργο του και ξεκινάει η ιστορία του Μαματσείου, της 3ης ΥΠΕ και του Υπουργείου.

Απαντήσεις βάσιμες δεν έχουμε πάρει, διορισμούς δεν έχουμε δει αλλά γιατροί και διοικητικοί διαχειριστές πληρώνονται και έργο δεν βλέπουμε.

Αυτό δυνητικά σημαίνει πως όποιος πολίτης καταλήξει στη δυτική Μακεδονία λόγω Covid ή άλλων νόσων, ή έλλειψης κρεβατιών ΜΕΘ, μπορεί να προστρέξει στον εισαγγελέα για βάσιμη καταγγελία αμέλειας κατά της ζωής του.

Η σιωπή είναι συγκάλυψη και πια δεν υπάρχει.

Περιμένουμε άμεσα απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία της περιοχής, άσχετα με όποια κομματική ταυτότητα.  Γιατί άραγε?  ‘Έχουν κάτι να μας πουν?  Νοιάζονται για τον τόπο και τις δύσκολες ιατρικές στιγμές του, αλλά και το μέλλον του?

Στην υγεία μας δεν χωράνε ούτε κόμματα, ούτε χρώματα.

Λύση…  Άμεση προκήρυξη των κενών θέσεων ΜΕΘ ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος ζωής και κόπος διακομιδών και αξιοποίηση των υπαρχόντων γιατρών ΜΕΘ για λειτουργία σε όρια ασφαλείας.  Αυτό επιβάλει συσπείρωση πολιτικών και μη παραγόντων ώστε να βρεθούν άμεσες λύσεις για το διορισμό των γιατρών που εκκρεμούν.  Η ευθύνη των παιδιών μας και των ανθρώπων μας βαρύνει όλους μας.  Και για να μην ξεχάσω κ. Χιωτίδη, η λίστα διακομιδών και η ΜΑΦ δεν είναι ΜΕΘ.  Τα μπερδέψατε…  Αλλιώς, όλοι θα είχαν. Όπως το Μποδοσάκειο, όπως και τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, που έχουν πρώτα ΜΕΘ.  Μάλλον κάποιος λόγος θα υπάρχει.  Η προηγούμενη διοίκηση πρέπει να γνωρίζει.

Δεν μπορούμε να μιλάμε πια ανοιχτά για ομαδικότητα και ανιδιοτέλεια τη στιγμή που εγκαταλείπουμε πρώτοι το καράβι.  Κλείνω τον μονόλογό μου δανειζόμενος ένα απόφθεγμα του Τζωτζ Όργουελ.

«Εάν η λέξη ελευθερία σημαίνει κάτι , τότε αυτό είναι το δικαίωμα να λες στους άλλους , ότι δεν μπορούν να ακούν»

Κοσμάς Καλεντηριάδης

11 σχόλια

  • Η ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 35 ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ.ΟΜΩΣ ΟΙ ΚΛΙΝΕΣ ΔΕΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΨΗΦΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΓΙ`ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ.ΙΣΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ.ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ.

  • Μπράβο Κοσμά ,ας απαντήσουν λοιπόν τώρα όλοι οι εμπλεκόμενοι στα καυτά ερωτήματα σου και αν όχι τότε να μπεί ο κακός ο λύκος και να φάει τον τσοπάνη !!!

  • Μάλλον ο συντάκτης του κειμένου έχει δίκιο και βάζει κρίσιμα ερωτήματα στους υπεύθυνους του νοσοκομείου και της περιοχής.Ας βγουν να τοποθετηθούν χωρίς υπεκφυγές.Οι νύν και οι πρώην.Όχι σε προσωπικά και πολιτικά παιχνίδια σε βάρος του νοσοκομείου.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.