Το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Συζήτηση και λήψη απόφασης επί του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Σ.Δ.A.M.)»

4 Δεκεμβρίου 2020
14:23

 

Εγκρίθηκε στις 2/12/20 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας το ψήφισμα του Αντιπεριφερειάρχη Σχεδιασμού Αναπτυξιακής Μετάβασης, κ. Στέργιο Κιάνα, με θέμα «Συζήτηση και λήψη απόφασης επί του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Σ.Δ.A.M.)». Η πρόταση υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με ψήφους 22 υπέρ και 19 κατά.

Το ψήφισμα αφορούσε την επανέγκριση του ΣΔΑΜ από το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού υιοθετήσει τις διεκδικήσεις της Π.Δ.Μ. και τις ενσωματώσει σε αυτό, ώστε να το καταστήσει δίκαιο, ρεαλιστικό, βιώσιμο και υλοποιήσιμο για την Δυτική Μακεδονία.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο παρέστη και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, κ. Κωστής Μουσουρούλης, ο οποίος τόνισε ότι ο σχεδιασμός είναι δυναμικός και πρέπει να υπάρχει σύμπνοια.

Βάσει του ψηφίσματος η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εισηγείται τα εξής:

  1. Να χαρακτηριστεί το εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης ως μια στρατηγική επένδυση.

  2. Να ενσωματωθούν οι μεγάλες υποδομές της Περιφέρειας και να υλοποιηθούν με άλλους πόρους και όχι αυτούς της δίκαιης μετάβασης.

  3. Ο σχεδιασμός δίκαιης μετάβασης να αφορά στο σύνολο της Π.Δ.Μ.

  4. Να οριστεί πράσινο τέλος στις ΑΠΕ.

  5. Να βρεθεί βιώσιμη λύση για την λειτουργία των τηλεθερμάνσεων.

  6. Τη διασφάλιση της λειτουργίας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5 και μετά το 2028, αλλά και την παράταση λειτουργίας των ΑΗΣ Μελίτης και Αγίου Δημητρίου, εφαρμόζοντας τεχνολογίες δέσμευσης CO2.

  7. Να ισχύσει χαμηλό ενεργειακό τιμολόγιο για τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή θα εγκατασταθούν στην Περιφέρειά μας.

  8. Να επιλεγεί κατάλληλο σύστημα διακυβέρνησης, στο οποίο να υπάρχει ουσιαστική συμμετοχή της ΠΔΜ.

  9. Να προβλεφθεί η προώθηση πράσινων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις της περιοχής, μέσω ειδικών κινήτρων.

  10. Να ξεκαθαρίσει από την πλευρά της η ΔΕΗ, το επιχειρηματικό της πλάνο για την περιοχή μας, αλλά και να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που υπάρχει σήμερα, γύρω από τα εδάφη που καταλαμβάνει και τις εγκαταστάσεις που δεσμεύει.

  11. Να τροποποιηθούν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχουν ήδη εγκριθεί.

  12. Να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

  13. Να προβλεφθεί η αξιοποίηση του λιγνίτη σε εξωηλεκτρικές χρήσεις, καθώς ο λιγνίτης αποτελεί ένα εθνικό στρατηγικό απόθεμα.

  14. Να διευρυνθεί η ρήτρα της δίκαιης μετάβασης στο σύνολο της Π.Δ.Μ, στο πλαίσιο της ισόρροπης ανάπτυξης που προτείνει και η Ε.Ε.

  15. Να ενεργοποιηθεί άμεσα το μεταβατικό πρόγραμμα, με δράσεις οι οποίες θα στηρίζουν και θα επιδοτούν την εργασία και όχι την ανεργία και θα έχουν άμεση εφαρμογή στην οικονομία της περιοχής.

Με τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις, η Περιφερειακή Αρχή επιδιώκει το Σχέδιο Αναπτυξιακής Μετάβασης να καταστεί δίκαιο, ρεαλιστικό, βιώσιμο και υλοποιήσιμο για την Δυτική Μακεδονία.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.