Στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα (7/12) το Master Plan Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

7 Δεκεμβρίου 2020
07:21

Η παρουσίαση από τον υπουργό Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, του Master Plan Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών περιλαμβάνεται στη σημερινή συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η παρουσία θα γίνει λίγα 24ωρα μετά τη θέσπιση των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας καθώς και στον Δήμο Μεγαλόπολης, ώστε να επιταχυνθεί η εκπόνηση Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Η εν λόγω πρόβλεψη περιλαμβανόταν στην ενεργειακή τροπολογία που κατατέθηκε στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχέδιο νόμου, και η οποία υπερψηφίσθηκε (όπως και το νομοσχέδιο) την Παρασκευή από τη Βουλή.

Σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως το Master Plan αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στην κατεύθυνση απεξάρτησης των λιγνιτικών περιοχών από τον άνθρακα. Όπως πρόσθεσε, για την αναπτυξιακή στήριξη των τοπικών κοινωνιών, λίγες ημέρες νωρίτερα εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή ένα κοινωνικό «πακέτο» ύψους 107 εκατ. ευρώ, με σκοπό την ενίσχυση της απασχόλησης την περίοδο 2021-2022.

Ειδικό Μεταβατικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε 50 εκατ. ευρώ για το 2021 και 56,9 εκατ. ευρώ για το 2022, ενώ η χορήγησή του αποτέλεσε εισήγηση του πρόεδρου της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) κ. Κωστής Μουσουρούλης. Θα προέλθει από εθνικούς πόρους, και πιο συγκεκριμένα από το Πράσινο Ταμείο.

Θα αξιοποιηθεί για την υλοποίηση μέσω του Οργανισμού Ανάπτυξης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) 4 προγραμμάτων εξειδικευμένων και στοχευμένων στις λιγνιτικές περιοχές, που θα ενεργοποιηθούν σταδιακά από τις αρχές του 2021. Εντάσσεται δε στο Ειδικό Μεταβατικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που έχει χρονικό ορίζοντα έως το 2023 και ήδη «τρέχει» με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ

Με τις «Ζώνες Απολιγνιτοποίησης» (Ζ.ΑΠ.) θα επιταχυνθεί η εκπόνηση Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ) σε Κοζάνη, Φλώρινα και Μεγαλόπολη, βάζοντας ουσιαστικά τα θεμέλια για την υλοποίηση του σχεδιασμού της δίκαιης μετάβασης. Κι αυτό γιατί μέσω του καθορισμού χρήσεων γης, θα ξεκαθαρίζουν το τοπίο για το ποιες επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες μπορούν να αναπτυχθούν, πού και με ποιους όρους.

Παράλληλα, με την τροπολογία καθορίζονται ως «Πυρήνες» των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης τα λιγνιτικά πεδία και οι λιγνιτικές μονάδες, ώστε με ειδικές ρυθμίσεις να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν οι επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών.

Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

15 σχόλια

  • Ναι καλά. Ο πλέον ανίκανος Χατζηδάκης, που με ότι αναμίχθηκε έκλεισε,θα φέρει σε πέρας οποιαδήποτε λύση που θα βοηθήσει την περιοχή μας.

    • Όχι κύριε.. δεν είναι ανίκανος. Την δουλειά του κάνει. Αυτός μπήκε εκεί για να κλείσει και όχι να δημιουργήσει… αυτοί που τον ψήφισαν κατάλαβαν λάθος.

    • Ο τσιπροκιο παρελαβε την δεη με κερδη 900εκ.και την παρεδωσε με ζημιες 1δις. Παρελαβε την μετοχη της δεη στα 12 ευρω και την παρεδωσε στα 3 ευρω!!!! Με τον χατζηδακη μεσα σε 1 χρονο η δεη πλεον εχει κερδη,εσεις στον συριζα μεινετε με την καταστροφολογια σας και την παραποιηση της πραγματικοτητας οπου ειστε επιστημονες!!!!!

  • Απογοήτευση για πολλούς που ψηφίσαμε ΝΔ έιναι η χειρότερη κυβέρνηση που έχει εμφανιστεί δεν θα βρίσκουν ούτε την ίδια την ψήφο τους.

      • Ψήφισα ΝΔ γράφω τι δεν καταλάβαινεις ξέρω τουλάχιστον 400 άτομα από το χωριό μου που είναι δεξιοί ψήφισαν ΝΔ και βρίζουν μητσοτακη όλη την μέρα και ότι δεν θα τον ξαναψηφίσουν και εσυ ζεις στο 2018 που κάλπαζε ξυπνά και μαζευτειτε από την έπαρση γιατί δεν έχεις καταλάβει τι έρχεται σε τυχόν εκλογές το 21

        • Εγω ξερω τουλαχιστον 500 ατομα που δεν ψηφιζαν ποτε ΝΔ Και τωρα βλεπωντας πως κυβερνα ο μητσοτακης θα ψηφισουν πρωτη φορα ΝΔ!!!! Τι να συγκρινουμε την κυβερνηση τσιπρα που ηταν η χειροτερη της μεταπολιτευσης!!!!

  • Καθολου απογοητευση για εμας που ψηφισαμε ΝΔ,τα παει αριστα ως τωρα και μακαρι να συνεχισουν ετσι,εν μεσω πανδημιας ερχονται σοβαρες μεταρυθμισεις,σιγα μην ξαναφερουμε τον συριζα,το λαθος μια φορα εγινε,τωρα τελος.

    • Τα πάει τόσο άριστα που όλοι θα είναι άνεργοι σε λίγο και αστεγοι συνεχίστε από τα γραφεία βουλευτών μόνο εσείς μείνατε ψηφοφόροι των ανύπαρκτων που τους δώσαμε και ψήφο.

  • Ασε ρε 15=03 που εδωσες ψηφο,κορυφη ο μητσοτακης και ασε τις εξυπναδες για γραφεια βουλευτων ουτε που περασα καμια φορα απο τετοια αλλα οχι να γραφει ανακριβειες ο καθε πικραμενος,ειδαμε τα χαιρια των τσιπροκαμμενων,οχι αλλο καρβουνο.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.